Θρίλερ για το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής, του δεύτερου γύρου των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, προμηνύουν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Μπορεί χθες να υπήρξε το οριστικό ξεκαθάρισμα του τοπίου των αναμετρήσεων στις 501 (από τις συνολικά 577) μονοεδρικές περιφέρειες όπου υπάρχει επαναληπτική εκλογή την Κυριακή, όμως πολιτικοί αναλυτές και δημοσκόποι στη Γαλλία αδυνατούν, προσώρας τουλάχιστον, για μια σειρά από λόγους, να προχωρήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις για το αποτέλεσμα.
Μετά τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου, επιβεβαιώθηκε η εκλογή 76 βουλευτών σε ισάριθμες περιφέρειες. 39 εξ αυτών ανήκουν στο RN των Λεπέν – Μπαρντελά και των συμμάχων τους, 32 στη συμμαχία της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο – NFP, δυο στο κόμμα του Μακρόν “Mαζί” (Ensemble – EN), ένας στους Ρεπουμπλικάνους (Les Républicains – LR), ενώ εξελέγησαν και δυο ανεξάρτητοι υποψήφιοι της δεξιάς. Συνεπώς, την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν επαναληπτικές κάλπες σε 501 εκλογικές περιφέρειες.
Στον πρώτο γύρο, το RN ήρθε πρώτο σε 296 εκλογικές περιφέρειες από τις 577, πάνω από τις μισές δηλαδή, ενώ το NFP προηγήθηκε σε 150 και το Ensemble σε 60.
Σημαντική, αλλά όχι καθολική η ανταπόκριση
Το γεγονός είναι ότι πράγματι υπήρξε μια σημαντική ανταπόκριση στις εκκλήσεις τόσο των ηγετών των κομμάτων που συναπαρτίζουν την αριστερή συμμαχία του NFP, όσο και του απερχόμενου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ εκ μέρους του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν, για τη συγκρότηση ενός τείχους που στον β΄ γύρο θα ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, αποτρέποντας σε κάθε περίπτωση την επίτευξη απόλυτης πλειοψηφίας από το RN και τους συμμάχους του.
Όντως, μέχρι την λήξη της συνταγματικής προθεσμίας χθες το απόγευμα υπήρξαν μαζικές αποσύρσεις υποψηφίων των δυο κομμάτων σε εκατοντάδες περιφέρειες όπου υπήρξαν τρεις ή και επιπλέον υποψήφιοι για τον β΄ γύρο, υπέρ της πριμοδότησης υποψηφίων του άλλου κόμματος που κατά κανόνα προηγείται και έχει ισχυρότερες πιθανότητες να νικήσει τον αντίπαλό του την Κυριακή.
Όμως, ενώ από την πλευρά του NFP, η απόσυρση των υποψηφίων του ήταν καθολική, δεν συνέβη το ίδιο με τους υποψήφιους του κόμματος του Μακρόν. Οι απώλειες ήταν αξιοσημείωτες. Αιτία, η μακρόχρονη αντιπαλότητα των μακρονιστών με το ακροαριστερό κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, που εξώθησε εμβληματικά πρόσωπα από το στρατόπεδο του Μακρόν, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ ή ο νυν υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, καθώς και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να αρνηθούν μέχρι τέλους κάθε συνεργασία με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, θεωρώντας μια πλειοψηφία του εξίσου καταστροφική με μια αντίστοιχη της ακροδεξιάς.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr