Περίπου 500.000 Πολωνοί δανειολήπτες που είχαν πάρει στεγαστικό σε ελβετικό φράγκο κέρδισαν την πρώτη τους μάχη στα δικαστήρια, προκειμένου να βγουν από τον κυκεώνα αυτών των δανειακών συμβάσεων.

Το ελβετικό νόμισμα έχει διπλασιάσει την αξία του από το 2008, αυξάνοντας κατακόρυφα το χρέος των καταναλωτών που πήραν στεγαστικό.

Χθες, το Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι τώρα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τα πολωνικά δικαστήρια να μετατρέψουν τα στεγαστικά τους σε πολωνικά ζλότι.

Σημειώνεται ότι πάνω από ένα στα πέντε στεγαστικά στην Πολωνία είναι σε ελβετικό φράγκο.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jerzy Kwiecinski, ανέφερε ότι η εξέλιξη αποτελεί ένα καλό νέο γαι τους καταναλωτές, αλλά ότι η απόφαση αποτελεί απροσδόκητο πλήγμα για τον πολωνικό τραπεζικό κλάδο. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι τράπεζες ήταν καλά προετοιμασμένες ωστόσο τώρα ετοιμάζονται για ζημιές δεκάδων δισ. ζλότι. Σημειώνεται ότι πολωνικές τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 31 δισ. δολ. σε ελβετικό φράγκο και στη χειρότερη περίπτωση η δικαστική απόφαση μπορεί να τους κοστίσει τα κέρδη τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι ρήτρες των τραπεζών στα στεγαστικά είναι καταχρηστικές.

Αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι η κάθε περίπτωση θα κριθεί μεονωμένα και ότι σε παρόμοιες δικαστικές διαμάχες στο παρελθόν, οι τράπεζες τελικά κατάφεραν να κερδίσουν στις περισσότερες υποθέσεις.

Περίπου 700.000 πολωνικά νοικοκυριά πήραν στεγαστικό σε ξένο νόμισμα μετά την είσοδο της Πολωνίας στην ΕΕ το 2014. Όπως άλλωστε και πολλοί Ούγγροι, Κροάτες και Αυστριακοί. Ο λόγος; Τα χαμηλά επιτόκια.

Το πολωνικό νόμισμα ήταν τότε ισχυρό, αλλά άρχισε να πέφτει όταν ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση και το ελβετικό φράγκο άρχισε να ανεβαίνει. Το χειρότερο πλήγμα ήρθε το 2015, όταν το ελβετικό φράγκο εγκατέλειψε το συναλλαγματικό ταβάνι της ισοτιμίας του με το ευρώ.

Όπως αναφέρει το BBC, πολλοί Πολωνοί πήραν τα στεγαστικά τους όταν το ελβετικό φράγκο άξιζε λιγότερο από δύο ζλότι. Μέχρι το 2015 όμως το φράγκο εκτοξεύθηκε στα 5 ζλότι και στη συνέχεια έπεσε στα 4. Αυτό σημαίνει όμως ότι τώρα οι Πολωνοί δανειολήπτες έχουν στις πλάτες τους το διπλάσιο από το αρχικό τους χρέος…