Ένα ποσοστό των νεκρών μινκ που η Δανία αναγκάστηκε να θανατώσει υπό το φόβο μετάδοσης μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού σε ανθρώπους, μετά την ταφή τους… επανήλθαν στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα οι αρχές να τα ξαναθάψουν και πλέον να εγείρονται ανησυχίες ότι μπορεί να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.
Η κυβέρνηση της Δανίας προχώρησε στη θανάτωση περίπου 17 εκατομμυρίων μινκ στις αρχές Νοεμβρίου μετά την εμφάνιση μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού που μεταδόθηκε από τα ζώα σε ανθρώπους.
Η ανάγκη άμεσης ταφής ενός τόσο μεγάλου αριθμού νεκρών ζώων ώθησε τις αρχές να θάψουν ένα ποσοστό αυτών σε λάκους βάθους δύο μέτρων που ανοίχτηκαν σε μια στρατιωτική περιοχή στη δυτική Δανία. Στη συνέχεια η κυβέρνηση της χώρας βρέθηκε αντιμέτωπη με το πρωτοφανές πρόβλημα της επανεμφάνισης των πτωμάτων στην επιφάνεια του εδάφους, η οποία εικάζεται ότι οφείλεται στην έκλυση αερίων κατά τη διαδικασία της αποσύνθεσης.
Η νέα μελέτη που επικαλείται το Radio4 της Δανίας αναφέρει ότι τα υπόγεια ύδατα στην περιοχή ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί και προτρέπει τις αρχές να αναλάβουν ταχεία δράση. Όπως μεταδίδει το Reuters η μελέτη ανατέθηκε από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας στα τέλη Νοεμβρίου και εκπονήθηκε από τη Γεωλογική Υπηρεσία Ερευνών Δανίας και Γροιλανδίας και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Reuters για σχολιασμό, ενώ διεξάγει πρόσθετες έρευνες για να εκτιμήσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα σημεία ταφής των μινκ, μεταξύ των οποίων και γεωτρήσεις, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.
Πριν την ταφή των νεκρών ζώων οι αρχές είχαν διαβεβαιώσει ότι αυτές δεν θα έθεταν κίνδυνο τον υδροφόρο ορίζοντα ή προστατευόμενες περιοχές. Σημειώνεται ότι οι χώροι ταφής των μινκ φρουρούνταν σε 24ωρη βάση για να μην εισέρχονται άνθρωποι ή ζώα σε αυτούς, ενώ οι εφημερίδες της Δανίας αναφέρονται πλέον στα «zombie μινκ».
Διαβάστε ακόμα:
Το απόλυτο χάος στις ταχυμεταφορές
Βγαίνουν από τον «πάγο» οι χειμερινές εξοχικές κατοικίες μετά από 10 χρόνια
Πάνω από 1.000 πλειστηριασμοί τον μήνα το 2021 – Για ποια ηχηρά ονόματα θα (ξανα)χτυπήσει το e-σφυρί