search icon

Ευρώπη

Crypto: Το πρώτο κανονιστικό πλαίσιο για τον κλάδο εγκρίνει την Πέμπτη η Ευρωβουλή

Πρόκειται για την πρώτη δέσμη κανόνων παγκοσμίως που θα διέπει τα cryptoassets. Στόχος η προστασία των καταναλωτών και η διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον απόηχο της περσινής κατάρρευσης του FTX και των κλυδωνισμών που πυροδότησε

Στην επικύρωση της πρώτης δέσμης κανόνων που δρομολογούνται παγκοσμίως για τον μέχρι τώρα «άναρχο» κλάδο των cryptoassets θα προχωρήσει την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα μέτρα έχουν ήδη εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Σχολιάζοντας το θέμα η αρμόδια επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μάιρεντ Μακ Γκίνες, επεσήμανε πως η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να αντιγράψει τους κανονισμούς που δρομολογεί η ΕΕ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα διεθνές πλαίσιο για την προστασία των καταναλωτών και τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

«Ελπίζω ότι οι κανόνες μας θα λειτουργήσουν σαν μοντέλο και για άλλες χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά η επίτροπος, στην ομιλία της νωρίτερα στην Ευρωβουλή.

Τι περιλαμβάνει η MiCA

Η νομοθεσία για τα cryptoassets, υπό την ονομασία MiCA, απαιτεί μεταξύ άλλων από τις εταιρείες κρυπτονομισμάτων να έχουν λάβει έγκριση από την ΕΕ προκειμένου να δραστηριοποιούνται και να εξυπηρετούν καταναλωτές από κράτη μέλη της Ένωσης. Αυτό προϋποθέτει την πλήρη ευθυγράμμιση τους με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την αποτροπή της διακίνησης ύποπτων κονδυλίων, όπως χρημάτων τρομοκρατικών ομάδων.

Οι εταιρείες crypto που θα λάβουν έγκριση και άδεια λειτουργίας σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα μπορούν να λειτουργήσουν κατόπιν ελεύθερα και στα 27 μέλη.

Το κανονιστικό πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά, μέχρι τον Ιούλιο του 2024, προκειμένου ο κλάδος να έχει επαρκεί χρόνο για να προσαρμοστεί.

Ζητούμενο η παγκόσμια συνεργασία

Πάντως από την Κομισιόν ξεκαθαρίζουν ότι για να φέρουν αποτελέσματα οι νέοι κανόνες που διαμορφώθηκαν στον απόηχο της περσινής ηχηρής κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου FTX που προκάλεσε «σεισμό» σε όλο τον κλάδο, θα πρέπει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην δρομολόγηση ενός πλαισίου που θα διέπει τα cryptoassets. «Η παγκόσμια σύγκλιση (σε ένα κανονιστικό πλαίσιο) αποτελεί βασικό κλειδί» τόνισε η κυρία Μακ Γκίνες.

Από τις έτερες μεγάλες οικονομίες, η Βρετανία είναι η μόνη που έχει διαμορφώσει ένα προσχέδιο για τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας των crypto, που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο 2024.

Διαβάστε ακόμη

Oxford Economics: Γιατί η Ελλάδα δεν θα βιώσει ένα νέο 2015 – Τι προβλέπει για τις εκλογές

Γεωργιάδης στα Ναυπηγεία Ελευσίνας: H αποτίμηση του κυβερνητικού έργου – Στα 26,7 δισ. οι επενδύσεις το 2022

Φυσικό αέριο: Τα αποθέματα ρεκόρ στην ΕΕ δεν μειώνουν την πρόκληση για τον επόμενο χειμώνα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version