search icon

Ευρώπη

Commerzbank: Το -όχι και τόσο- ακραίο σενάριο για ύφεση στη Γερμανία αντίστοιχη του 2009

«Εάν οι ρωσικές ροές αερίου σταματήσουν, η ελεγχόμενη διανομή ενέργειας είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη, κάτι που θα επηρεάσει ιδίως τη βιομηχανία»

Σε μια οικονομική κρίση, παρόμοια του 2009, κινδυνεύει να περιέλθει η Γερμανία, σε περίπτωση που η Ρωσία «κόψει» τελείως τις ροές φυσικού αερίου, προειδοποιεί η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, δηλαδή η Commerzbank. 

Σε εσωτερικό έγγραφο, το οποίο κυκλοφόρησε την Τετάρτη και παρουσιάζεται από το Business Insider, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Νο.1 οικονομία της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 2,7% το 2022 και κατά 1,1% το 2023, εφόσον ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσιζε να κλείσει τη στρόφιγγα του Nord Stream, του βασικού ενεργειακού αιμοδότη της Γερμανίας.  

Η Ρωσία έχει ήδη περιορίσει αισθητά τις ποσότητες του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, καθώς ο Nord Stream λειτουργεί μόλις στο 20% της συνολικής του χωρητικότητας. Η Μόσχα θεωρεί ως υπεύθυνες τις κυρώσεις, οι οποίες μπλοκάρουν τη μηχανική και τεχνολογική συντήρηση του αγωγού. Ωστόσο, η Ευρώπη εκτιμά ότι πρόκειται για αντίποινα του Πούτιν στις δυτικές κυρώσεις.  

Πολλοί οικονομολόγοι ήδη προβλέπουν ότι η Ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση τους επόμενους μήνες, ενόσω οι τιμές του αερίου εκτοξεύονται και οι καταναλωτές – επιχειρήσεις αναγκάζονται να περιορίσουν την ενεργειακή χρήση.  

«Εάν οι ρωσικές ροές αερίου σταματήσουν, η ελεγχόμενη διανομή ενέργειας είναι ενδεχομένως αναπόφευκτη, κάτι που θα επηρεάσει ιδίως τη βιομηχανία» τονίζει η Commerzbank, στη σχετική έκθεση. «Η οικονομία ίσως βυθιστεί σε μια μεγάλη ύφεση, η οποία θα μοιάζει με την αντίστοιχη του 2009 (-5%)».  

Φυσικά, το αρνητικό σενάριο (δηλαδή η διακοπή των ρωσικών ροών) δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γερμανία, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα από τον Nord Stream, απειλώντας με βαθιά ύφεση το σύνολο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η Γερμανία, πάντως, έχει πολύ υψηλή εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, καθώς πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία εισήγαγε από τη Μόσχα περισσότερο από το 50% των αναγκών της σε φυσικό αέριο.  Σήμερα, το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται σε 40%.

Υπό τον φόβο όλων των παραπάνω, η τιμή του αερίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ έχει εκτιναχθεί στα 194 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ένα ποσό 660% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.  

Διαβάστε επίσης:

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra), η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Χαμντί Ουλουκάγια: Ο Τούρκος που εξακολουθεί να «θησαυρίζει» από το ελληνικό γιαούρτι (pics)

Σκληρή κόντρα Ελλήνων και Κινέζων στη ναυτιλία – Γιατί οι Greeks ξόδεψαν 3,7 δισ. δολάρια

Exit mobile version