Πολλοί οικονομολόγοι και υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής συγκεντρώθηκαν αυτή την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη για τις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμπεριλαμβανομένων πολλών υπευθύνων λήψης αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το CNBC μίλησε με 12 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προκειμένου να αναλύσουν τις τελευταίες απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές των επιτοκίων και τις πληθωριστικές πιέσεις, μετά την υποχώρηση των αυξήσεων των τιμών στην ευρωζώνη στο 2,4% τον Μάρτιο.
Η ΕΚΤ επέλεξε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Απρίλιο και η επόμενη συνεδρίαση για να ψηφίσει για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουνίου.
Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ
Η επικεφαλής της ΕΚΤ έστειλε ένα σταθερό μήνυμα που αντανακλά τις δηλώσεις της σε πρόσφατες συνεντεύξεις Τύπου: οι αγορές θα πρέπει να αναμένουν σύντομα μείωση των επιτοκίων, εκτός μεγάλων εκπλήξεων.
«Πρέπει απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτή την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά αν αυτή κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, αν δεν έχουμε κάποιο σημαντικό σοκ στην εξέλιξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου θα πρέπει να μετριάσουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική», δήλωσε η Λαγκάρντ στη Σάρα Άιζεν του CNBC.
Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας
Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο, ώστε τα υψηλότερα επιτόκια να μην προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της ευρωζώνης, η οποία πέρυσι απέφυγε οριακά την ύφεση, αλλά έπεσε σε στασιμότητα.
Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική έκπληξη πριν από το επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο στις αρχές Ιουνίου, «θα πρέπει να μειώσουμε τα επιτόκια επειδή είμαστε πλέον αρκετά σίγουροι και όλο και πιο σίγουροι για την αποπληθωριστική πορεία της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Βιλερουά στην Κάρεν Τσο του CNBC.
«Υπάρχει πλέον μια πολύ μεγάλη συναίνεση. Ο πρώτος κίνδυνος είναι να δράσουμε πολύ νωρίς και να αφήσουμε τον πληθωρισμό να ανέβει και πάλι και αυτό θα ήταν ένας κίνδυνος», είπε. «Ο δεύτερος κίνδυνος θα ήταν να είμαστε πίσω από την καμπύλη και να πληρώσουμε ένα πολύ υψηλό κόστος όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση».
Χοακίμ Νάγκελ, πρόεδρος της Bundesbank της Γερμανίας
Η «πιθανότητα αυξάνεται» για μια μείωση τον Ιούνιο, δήλωσε ο Νάγκελ Πρόσθεσε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου υψηλότερων τιμών του πετρελαίου.
«Ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι υψηλός, ο πληθωρισμός υπηρεσιών είναι υψηλός. Για τη συνεδρίαση του Ιουνίου θα λάβουμε τις νέες προβλέψεις μας και αν υπάρξει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός όντως μειώνεται και ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας το 2025, όπως είπα, η πιθανότητα γίνεται όλο και μεγαλύτερη για μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου», εξήγησε.
Ρόμπερτ Χόλτσμαν, διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας
Ένα από τα σκληρότερα γεράκια του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Χόλτσμαν επισήμανε τις γεωπολιτικές εντάσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για μειώσεις των επιτοκίων φέτος.
«Είδαμε τι συνέβη στη Μέση Ανατολή … μπορεί να έχουμε μια διαφορετική τιμή του πετρελαίου και αυτό φυσικά μπορεί να απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας» είπε.
Μάριο Σεντένο, διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας
Για τον Σεντένο, ένα πιο μέλος με πιο ήπιες απόψεις, είναι «καιρός να αλλάξει αυτός ο κύκλος νομισματικής πολιτικής», δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης του πληθωρισμού.
«Είμαι βέβαιος ότι θα δώσουμε την απάντηση που συνάδει με την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που έχουμε στις προβλέψεις μας», δήλωσε ο Σεντένο, προσθέτοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούνιο ήταν «πολύ σαφείς».
Γκάμπριελ Μακλούφ, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας
Ο Μακλούφ δήλωσε ότι τα πιο πρόσφατα δεδομένα είχαν μεταβάλει την άποψή του για τα επιτόκια. Πριν από τα Χριστούγεννα δεν ήταν καν έτοιμος να αποκλείσει περαιτέρω αυξήσεις.
Η ΕΚΤ ολοκλήρωσε το σερί των 10 συνεχόμενων αυξήσεων των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο, όταν έφερε το βασικό της επιτόκιο στο επίπεδο ρεκόρ του 4%.
«Νομίζω ότι τώρα τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει αρκετά δεδομένα για να πούμε ότι έχουμε φτάσει στην κορυφή της σκάλας και στην τελευταία μας συνεδρίαση, από τη δική μου οπτική γωνία, έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τη σύσφιξη της νομισματικής μας πολιτικής», δήλωσε .
Πιερ Βουνς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας του Βελγίου
«Θα χρειαζόμασταν πραγματικά άσχημα νέα για να μην προβούμε σε περικοπές τον Ιούνιο», δήλωσε ο Wunsch στο CNBC, αναφερόμενος σε δύο εκπληκτικά αρνητικές εκτυπώσεις πληθωρισμού ή στην εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου. Οι προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ, τα στοιχεία για τους μισθούς και ο ρυθμός του πληθωρισμού των υπηρεσιών θα είναι επίσης κρίσιμα, είπε.
Όσον αφορά μια πιθανή επόμενη μείωση τον Ιούλιο, δήλωσε ότι θα ήταν «από την πλευρά της επιφυλακτικότητας».
Μπόρις Βούσιτς, διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας
Αναφερόμενος στο κατά πόσον η ΕΚΤ θα επηρεαστεί από τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, όπου ο πληθωρισμός είναι πιο επίμονος από τον αναμενόμενο και τα σχόλια του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν κάνει τις αγορές να αναβάλουν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων, ο Βούσιτς τόνισε την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
«Θα ασκούμε την πολιτική μας ανεξάρτητα από τη Fed. Θα εξετάσουμε το σύνολο των δεδομένων μας και υπάρχουν προφανείς αποκλίσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης από την αρχή του κύκλου του πληθωρισμού, όχι μόνο τώρα. Έτσι, ό,τι κι αν επιλέξει η Fed δεν θα καθορίσει τη δική μας επιλογή», δήλωσε ο κ. Βούσιτς.
Γκεντίμινας Σίμκους, διοικητής της Τράπεζας της Λιθουανίας
Και ο Σίμκους υπογράμμισε τις διαφορές μεταξύ του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με τον πρώτο να καθοδηγείται από τη δημοσιονομική πολιτική μαζί με τα εμπορεύματα και τον δεύτερο να επικεντρώνεται στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
«Δεν ακολουθούμε τη Fed… και τώρα η ΕΚΤ θα είναι η κεντρική τράπεζα που θα πρέπει να ακολουθείται», δήλωσε. Αυτό συμβαίνει παρά τις πιθανές παγκόσμιες επιπτώσεις ενός ισχυρότερου δολαρίου λόγω των υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων στις ΗΠΑ, είπε.
Πρόσθεσε ότι η τρέχουσα βασική του εκτίμηση είναι για περίπου τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος.
Εντουαρντ Σικλούνα, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Μάλτας
Ο Σικλούνα δήλωσε ότι το υπόβαθρο μιας «πολύ αδύναμης οικονομίας, μιας πολύ αδύναμης οικονομικής ανάπτυξης για τα τελευταία έξι τρίμηνα» στη ζώνη του ευρώ αποτελεί το κλειδί για τις αποφάσεις επιτοκίων. Αυτό το πλαίσιο είναι παρά την απόκλιση μεταξύ της ανθεκτικότητας στον νότο που είναι προσανατολισμένος στις υπηρεσίες και της αδυναμίας στον βορρά που είναι περισσότερο προσανατολισμένος στη μεταποίηση, είπε.
«Όλα δείχνουν προς… μείωση του πληθωρισμού παντού, συμπεριλαμβανομένων των μισθών, των τροφίμων, της ενέργειας και ούτω καθεξής», είπε.
«Είναι περισσότερο θέμα του κατά πόσο αποστρέφεστε το ρίσκο. Θα μπορούσε κανείς να είχε μειώσει τα επιτόκια πολύ νωρίτερα, τον Μάρτιο ή ακόμη και τον Απρίλιο», συνέχισε, προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου θα υποστηρίξει μια μείωση τον Ιούνιο.
Μάρτινς Κάζακς, διοικητής της Τράπεζας της Λετονίας
Ο Κάζακς δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι σίγουρη ότι τα χειρότερα είναι πίσω της όσον αφορά τον πληθωρισμό, παρά τους κινδύνους.
Δύο μετρήσεις του πληθωρισμού πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη πριν από τον Ιούνιο, σημείωσε, πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση δεν είναι εγγυημένη – αλλά η πιθανότητα είναι αρκετά υψηλή.
Όλι Ρεν, διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας
Όπως και άλλοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, ο Ρεν δήλωσε ότι θα ήταν σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να παραμένει σύμφωνος με τις προβλέψεις. Επισήμανε τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή ως πιθανό κίνδυνο.
«Μέχρι στιγμής η κλιμάκωση έχει αποφευχθεί και είδαμε ότι η αντίδραση της αγοράς στα γεγονότα ήταν μάλλον μέτρια… αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ένας ορισμένος κίνδυνος κλιμάκωσης», είπε.
Διαβάστε ακόμη
Οι νέες αφίξεις του 2024 στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (pics)
Οικονομικό επιτελείο: Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών
Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ