Μόλις χθες, τα τέσσερα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας (η ομάδα των “Κοινών Οικονομικών Προβλέψεων” ) προειδοποίησαν ότι η «ατμομηχανή της Ευρώπης» διολισθαίνει σε ύφεση.
Το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Halle (IWH), το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, και το RWI — Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz, σε κοινή τους έκθεση, εκτιμούν ότι η καθίζηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, απόρροια της ενεργειακής κρίσης και του καλπάζοντος πληθωρισμού που «έπιασε» 10% το Σεπτέμβριο, θα οδηγήσουν τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία να κλείσει το έτος με αρνητικό πρόσημο στα ποσοστά της ανάπτυξης.
Η καθηγήτρια και οικονομολόγος Claudia Kemfert, που ανήκει στην ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, DIW, είναι επίσης κατηγορηματική:
«Η Γερμανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση και η ύφεση θα συνεχίσει να βαθαίνει» απάντησε στο newmoney όταν τη ρωτήσαμε για το αν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις για συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας. «Το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της γερμανικής οικονομίας εξαρτάται από το πότε οι αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα “ηρεμήσουν” λίγο περισσότερο, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα οδεύουμε σε μία τέτοια κατεύθυνση. Εάν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου συνεχίσουν την καθοδική τάση, η γερμανική οικονομία θα μπορέσει επίσης να σταθεροποιηθεί και να “ηρεμήσει”.»
Η Claudia Kemfert είναι η πιο γνωστή ενεργειακή οικονομολόγος της Γερμανίας. Επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας, Μεταφορών και Περιβάλλοντος στο DIW, ζητά εδώ και 20 χρόνια την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας της από τα ορυκτά καύσιμα και την ουσιαστική στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν εισακούστηκε, και τώρα προειδοποιεί ότι η χώρα της θα πληρώσει το τίμημα.
«Εδώ και μερικές εβδομάδες, συνειδητοποιούμε τι θα πει να μην έχουμε προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία» μας είπε σχολιάζοντας το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream, που έβαλε επ’αόριστον “ταφόπλακα” στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία.
«Οι τιμές αυξάνονται και μαζί το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Προς το παρόν, η Γερμανία βρίσκεται σε καλό δρόμο σε ότι αφορά στη διασφάλιση των απαραίτητων προμηθειών για τον χειμώνα. Αγοράζουμε φυσικό αέριο από άλλες χώρες. Και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν γεμίσει σε ποσοστό πάνω από 90%. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι η ζήτηση για ενέργεια δε θα αυξηθεί πάρα πολύ. Να διασφαλίσουμε ότι ιδιαίτερα οι εταιρείες, αλλά και τα νοικοκυριά, θα προχωρήσουν σε εξοικονόμηση στην κατανάλωση φυσικού αερίου. Μόνο έτσι θα περάσουμε τον χειμώνα χωρίς να χρειαστεί να μπει “δελτίο” στην παροχή φυσικού αερίου. Αν αυτός είναι ένας πολύ κρύος χειμώνας, οι ελλείψεις προμηθειών ενέργειας θα είναι αναμενόμενες, αλλά διαχειρίσιμες. Το κόστος, ωστόσο, θα είναι σίγουρα πολύ υψηλό και θα επιβαρύνει εξαιρετικά την οικονομία και τα νοικοκυριά.»
Η Claudia Kemfert δε θέλησε να σχολιάσει την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και 14 ακόμα κρατών μελών της Ε.Ε., να μπει πλαφόν στις τιμές χονδρικής στο φυσικό αέριο που εισάγει η Ε.Ε. Γενικά, η πρόταση αυτή δεν έχει βρει ευήκοα ώτα στη Γερμανία. Ωστόσο, η Claudia Kemfert αντιμετωπίζει θετικά την απόφαση των Βρυξελλών για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
«Πιστεύω ότι είναι λογικό να μπει πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου» μας είπε. «Η απόφαση αυτή θα ήταν πολύ πιο λογική αν είχε ληφθεί στις αρχές του πολέμου. Τώρα πληρώνουμε τη Ρωσία για να διεξάγει τον πόλεμο.»
Διαβάστε ακόμη:
S&P: Ανάπτυξη και το 2023 για την Ελλάδα – «Αγκάθι» παραμένει ο τραπεζικός κλάδος
Attica Bank: «Κλείδωσε» στα 490 εκατ. ευρώ η νέα ΑΜΚ – Τι ποσό θα βάλει ο κάθε μέτοχος
Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Τουρκία – Στα $11,2 δισ. το εμπορικό έλλειμμα τον Αύγουστο