search icon

Ευρώπη

«Χαστούκι» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας – Αποστάσεις και από… Σόιμπλε!

«Πυρ ομαδόν» κατά της απόφασης του Δικαστηρίου της Καρλσρούης- Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει εάν τα θεσμικά όργανα του μπλοκ παραβιάζουν το δίκαιο της Ένωσης - Τι λένε Σόϊμπλε, Γιούνκερ και Societe Generale

Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε σήμερα ότι έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να κρίνει εάν τα όργανα της ΕΕ παραβιάζουν τους κανόνες του μπλοκ, σε μια σκληρή ανακοίνωση λίγες μόνο μέρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι η ΕΚΤ έχει υπερβεί την εντολή της με τις μαζικές αγορές ομολόγων που πραγματοποιεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα τη γερμανική απόφαση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στη σημερινή του ανακοίνωση αναφέρει: «Προκειμένου να διασφαλιστεί η ομοιόμορφη εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, μόνο το Δικαστήριο -το οποίο δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό από τα κράτη μέλη- έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει εάν μια πράξη ενός θεσμικού οργάνου της ΕΕ είναι αντίθετη προς το δίκαιο της ΕΕ».

Ανέφερε ότι οι αποκλίσεις μεταξύ των εθνικών δικαστηρίων σχετικά με την εγκυρότητα τέτοιων πράξεων θα έθεταν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της ΕΕ και θα έδιναν επιπλέον σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ένα πλεονέκτημα έναντι άλλων.

«Όπως και άλλες αρχές των κρατών- μελών, τα εθνικά δικαστήρια καλούνται να διασφαλίσουν ότι το δίκαιο της ΕΕ θα τεθεί σε πλήρη ισχύ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστεί η ισότητα των κρατών μελών στην Ένωση που δημιούργησαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση του δικαστηρίου.

Σόιμπλε: Πιθανή η αμφισβήτηση της ύπαρξης του ευρώ

Αποστάσεις από την απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου πήρε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποτελεί απειλή για το μέλλον του κοινού νομίσματος, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος της Βουλής της χώρας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο συνέντευξή του ο Σόϊμπλε δήλωσε πως «Είναι πολύ πιθανό η ύπαρξη του ευρώ να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει από μόνο του και για τον εαυτό του». «Αυτή η κατάσταση δεν κάνει κανέναν ευτυχισμένο», πρόσθεσε.

Ο Σόϊμπλε παραδέχθηκε ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν ήταν ευχαριστημένος με ορισμένες από τις αποφάσεις της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί χωρίς δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να τηρούν αυστηρά τις εντολές τους. Αυτό σημαίνει, όπως είπε, ότι «δεν είναι εύκολο να αντικρουστεί» η γερμανική απόφαση. Ωστόσο, είπε ότι είναι επίσης «δύσκολο» εάν το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο δεν μπορεί να δεχτεί την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Γιούνκερ: Επίθεση στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρωην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι το προηγούμενο έτος, επέκρινε επίσης τους γερμανούς δικαστές για την παραβίαση της αξιολόγησης του ανώτατου δικαστηρίου της ΕΕ.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της νομολογίας της ΕΕ, μια εθνική δικαιοδοσία επιτίθεται ανοιχτά στην ευρωπαϊκή δικαιοδοσία», είπε σε ραδιοφωνική συνέντευξη σήμερα, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλες χώρες να αγνοήσουν το δικαστήριο που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. «Θα συνειδητοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια τι σοβαρό λάθος ήταν, εκτός αν διορθωθεί».

Societe Generale: «Γελοία» η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την ΕΚΤ

Η απόφαση του ανώτατου γερμανικού δικαστηρίου ότι η ΕΚΤ πρέπει να διενεργήσει «εκτίμηση αναλογικότητας» προτού αγοράσει το δημόσιο χρέος είναι «γελοία» και απειλεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, δήλωσε ο πρόεδρος της Societe Generale στο CNBC.

“Το δικαστήριο ζητά από την κεντρική τράπεζα να αποδείξει ότι υπολόγισε στις αποφάσεις της την αρχή της αναλογικότητας”, δήλωσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, πρόεδρος της Societe Generale και πρώην μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, στο CNBC.

«Ειλικρινά, το να πιστεύει κανείς ότι η ΕΚΤ δεν έκανε κάτι τέτοιο είναι γελοίο – υπάρχει πολύ έρευνα, εκθέσεις, δηλώσεις, που δείχνουν σαφώς ότι η ΕΚΤ δεν συναντάται για πέντε δευτερόλεπτα και λέει «ας αυξήσουμε τα επιτόκια ή ας μειώσουμε τα επιτόκια”, έτσι στα ξαφνικά. Υπάρχει βαθιά ανάλυση, συζητήσεις, επιχειρήματα και μερικές φορές διαφωνίες».

Exit mobile version