Πονοκέφαλο προκαλεί στην Ευρωζώνη η Ιταλία λόγω της δυναμικής του χρέους της. Σύμφωνα με την Capital Economics, οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών θα μπορούσαν να σταθεροποιήσουν το χρέος τους πετυχαίνοντας πρωτογενή πλεονάσματα. Όμως αυτό δεν ισχύει για την Ιταλία.
Λόγω των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης και του υψηλότερου κόστους δανεισμού, η ιταλική κυβέρνηση χρειάζεται να εμφανίζει μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μόνο για να αποτρέψει την περαιτέρω αύξηση του χρέους της, υπολογίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Έτσι, εξηγούν ότι οι λόγοι για τους οποίους το ιταλικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί μακροπρόθεσμα δεν έχουν να κάνουν απλά με την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Ιταλία έχει μακρύ ιστορικό πρωτογενών πλεονασμάτων και αναμένεται να επιστρέψει σε αυτά τα επόμενα χρόνια. Όμως, το πρόβλημά της είναι ότι η οικονομία της δυσκολεύεται να αναπτυχθεί και το κόστος δανεισμού της είναι σχετικά υψηλό. Την ίδια στιγμή, η Ιταλία βαρύνεται από ένα μεγάλο στοκ χρέους, που ισοδυναμεί στο 140% του ΑΕΠ, για το οποίο πληρώνει σχετικά υψηλά επιτόκια.
Μετά από αυτά, η Capital Economics εξηγεί ότι οι προβληματισμοί της γύρω από την Ιταλία δεν ισχύουν για καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Η ιταλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,5% ετησίως σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, την ώρα που οι αντίστοιχες προβλέψεις του οίκου για τις άλλες χώρες κυμαίνονται σε ένα εύρος 1% με 1,5%.
Το μέσο επιτόκιο για το στοκ του δημοσίου χρέους στην Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή 3% και αναμένεται να αυξηθεί στο 4% έως το τέλος της δεκαετίας. Το επόμενο υψηλότερο μέσο επιτόκιο εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου διαμορφώνεται στο 2,2% και αναμένεται να φτάσει στο 3% έως το 2030. Στην Γερμανία, το μέσο επιτόκιο είναι μόλις 1,1%.
Ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, μόνο η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο χρέος (ως προς το ΑΕΠ), αλλά το κόστος δανεισμού της Αθήνας διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό από τα ευνοϊκά επιτόκια των δανείων του επίσημου τομέα.
Βάζοντας όλα αυτά τα στοιχεία μαζί, η Capital Economics υπολογίζει το πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτείται σε κάθε μία από τις 10 μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης για να διατηρηθεί το χρέος σταθερό. Για την ακρίβεια, διαπιστώνει ότι όλες οι χώρες θα μπορούσαν να εμφανίζουν πρωτογενή ελλείμματα αλλά και πάλι να μην κινδυνεύουν από αύξηση του χρέους τους.
Στη μία άκρη του φάσματος βρίσκεται η Ιρλανδία, η οποία θα μπορούσε να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα στο 1% του ΑΕΠ και πάλι να μην δει το χρέος της να αυξάνεται. Στην άλλη άκρη βρίσκεται η Ισπανία, που μπορεί να εμφανίζει πρωτογενές έλλειμμα έως 0,2% ώστε να μην αυξηθεί το χρέος της. Η Ελλάδα ακολουθεί από κοντά.
Διαβάστε ακόμη
Βitcoin: Ζει (ξανά) ημέρες… δόξας – Ράλι 120% μέσα στο 2023
Μετεγγραφές 2023: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τους φοιτητές – Η διαδικασία για τις ενστάσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ