Το χθεσινό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών για το επενδυτικό κοινό σημαίνει ότι τα χειρότερα πιθανά σενάρια αποφεύχθηκαν στη Γαλλία, σύμφωνα με την Capital Economics, αν και ένας κίνδυνος θα ήταν ο διορισμός του ακρο-αριστερού ως πρωθυπουργού Ζαν Λυκ Μελανσόν, ωστόσο η γενικότερη αβεβαιότητα δυσκολεύει τις προσπάθειες της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται στη Γαλλία, σημειώνουν οι αναλυτές. Όπως επισημαίνει η Capital Economics, δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Με δεδομένο ότι το France Unbowed (LFI) του Μελανσόν έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες ανάμεσα στα 5 κόμματα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, ενδεχομένως να θελήσει τη θέση της πρωθυπουργίας για τον εαυτό του.

Οι χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ότι το ακριβό μανιφέστο του Μετώπου θα εφαρμοστεί πλήρως με διατάγματα (δηλαδή χωρίς ψηφοφορία στο κοινοβούλιο), χαρακτηρίζονται ανησυχητικές από την Capital Economics.

Ο οίκος εκφράζει την άποψη ότι αυτή η προσέγγιση θα αποτύγχανε, γιατί η κυβέρνηση θα αντιμετώπιζε ψήφο δυσπιστίας. Αλλά σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι ο Μελανσόν δεν έχει καμία πρόθεση να «βάλει νερό στο κρασί του» σε ό,τι αφορά το πρόγραμμά του, έστω και εάν άλλα ανώτερα στελέχη της συμμαχίας παραδέχονται ότι δεν μπορούν να εφαρμόσουν πλήρως την ατζέντα τους.

Ακόμη, η Capital Economics σημειώνει ότι θα υπάρξει τώρα μια περίοδος παζαριών μεταξύ των κομμάτων και των συμμαχιών, σε μια προσπάθεια να σχηματιστεί ένα είδος λειτουργικής κυβέρνησης. Αλλά οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες και δεν είναι σαφές εάν μπορεί να σχηματιστεί ένας σταθερός συνασπισμός.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Μακρον θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση για να επιβλέπει την καθημερινή λειτουργία του κράτους μέχρι να μπορέσουν να προκηρυχθούν οι επόμενες εκλογές. Πάντως, το σύνταγμα δεν επιτρέπει στον πρόεδρο να ζητήσει άλλες εκλογές για τουλάχιστον 12 μήνες.

Συνολικά, στα μάτια των επενδυτών, σημειώνει η Capital Economics, η Γαλλία φαίνεται να έχει αποφύγει τα χειρότερα πιθανά σενάρια: Μια αυτοδύναμη κυβέρνηση του Εθνικού Συναγερμού ή του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Όμως και πάλι, η κατάσταση δεν είναι καλή για τη Γαλλία. Ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για την όποια επόμενη κυβέρνηση να περάσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό που απαιτούνται ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και να βάλει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα ήταν στο 5,5% του ΑΕΠ πέρυσι, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι θα επέτρεπε τη σταθεροποίηση του χρέους και πολύ περισσότερο τη μείωσή του, τονίζει η Capital Economics.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Απέφυγε την ακροδεξιά αλλά αναζητά ξεκάθαρη ηγεσία (γράφημα)

Γαλλία: Barclays και Citi βλέπουν πολιτικό αδιέξοδο αλλά διαφωνούν για την επερχόμενη μεταβλητότητα

 

Ακίνητα: Τα χρέη που «τρέχουν» ακόμα και όταν κλείνει το «ρολόι» της ΔΕΗ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ