Νέο προειδοποιητικό σήμα για τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης των μισθών στη Γερμανία που εξακολουθούν να τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις, εξέδωσε η Bundesbank σε σημερινή έκθεση της. Πρόκειται, άλλωστε, για ένα θέμα που δεν αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά και την Ευρωζώνη συνολικά, επηρεάζοντας τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθεια της να κατεβάσει τον δείκτη κοντά στο στόχο του 2%, ενώ έχει ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων.
Η έκθεση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε πως τα επίπεδα των απολαβών αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,2% κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το 3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ειδικά, ωστόσο, οι μισθοί που εντάσσονται στις συλλογικές συμβάσεις αυξήθηκαν κατά 3,1%, σημειώνοντας κάμψη σε σχέση με το πολύ υψηλό 6,2% του πρώτου τριμήνου.
Σε κάθε περίπτωση τα νούμερα θεωρούνται υψηλά, προσφέροντας μικρά περιθώρια ευελιξίας στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία τον ερχόμενο μήνα ετοιμάζεται να προχωρήσει στη δεύτερη μείωση των επιτοκίων.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Bundesbank προειδοποίησε πως βλέπει «απρόσμενη αύξηση» του πληθωρισμού στη χώρα προς τα τέλη της χρονιάς λόγω των πιέσεων αυτών. Η προειδοποίηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου πως τα εργατικά συνδικάτα εξακολουθούν να πιέζουν για νέες αυξήσεις μισθών, από 7% έως και 19% για την επόμενη χρονιά.
«Οι αυξήσεις των μισθών μέσα σε ένα φάσμα δώδεκα μηνών κινήθηκαν μεταξύ 4% και 6% σχεδόν σε όλους τους κλάδους που συμφώνησαν σε νέα συλλογική σύμβαση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση τονίζοντας πως και στις νεότερες διαπραγματεύσεις τα συνδικάτα πιέζουν για περαιτέρω αυξήσεις.
«Η υψηλή προθυμία (των συνδικάτων) να απεργήσουν και οι ευρύτερες ελλείψεις στην αγορά εργασίας υπονοούν πως οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς θα συνεχιστούν και στο μέλλον. Αυτό πιθανότατα θα κρατήσει τον υποκείμενο πληθωρισμό σε υψηλό επίπεδο» προειδοποιεί η Bundesbank.
Οι επισημάνσεις της γερμανικής κεντρικής τράπεζας ήρθαν μόλις δύο ημέρες πριν την ανακοίνωση των νεότερων στοιχείων για τα επίπεδα των μισθών στην Ευρωζώνη, που αναπόφευκτα θα απασχολήσουν την ΕΚΤ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, έχει επανειλημμένως επισημάνει πως ο ρυθμός αύξησης των μισθών θα πρέπει να περιοριστεί γύρω στο 3% προκειμένου να συνάδει με την επιβράδυνση του πληθωρισμού κοντά στο 2%.
Στις επίσημες προβλέψεις της ΕΚΤ εκτιμάται πως ο ρυθμός αύξησης των απολαβών ανά εργαζόμενο στην Ευρωζώνη θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 4,8% φέτος πριν υποχωρήσει στο 3,2% το 2026.
Πάντως, η έκθεση της Bundesbank περιλάμβανε και (σχετικά) καλά μαντάτα όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, η οποία θα αργήσει μεν να μπει στο μονοπάτι της ανάκαμψης, αλλά θα αποφύγει τα χειρότερα της ύφεσης.
«Με τα σημερινά δεδομένα, δεν αναμένεται ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας και μακροχρόνιας μείωσης της οικονομικής παραγωγής εφόσον δεν προκύψουν νέα αρνητικά σοκ» επεσήμανε η Τράπεζα προσθέτοντας ωστόσο ότι τα χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης και η πίεση από το εργασιακό κόστος θα καθυστερήσουν περαιτέρω την ήδη αργή πορεία ανάκαμψης των ρυθμών ανάπτυξης.
Θυμίζουμε ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ υπέστη απρόσμενη καθίζηση κατά 0,1% φουντώνοντας τον προβληματισμό των αγορών για την πορεία της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας. Για το τρίτο τρίμηνο η Bundesbank στην έκθεση της προέβλεψε, πάντως, ελαφρά αύξηση του ΑΕΠ χάρη στη βελτίωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και του κλάδου των υπηρεσιών, παρά την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής και του κατασκευαστικού κλάδου.
Διαβάστε ακόμη
Capital Maritime: Πώληση 9 δεξαμενόπλοιων στη Bahri της Σαουδικής Αραβίας (upd)
«Πετάει» η επιβατική κίνηση στα ελληνικά αεροδρόμια – Άλμα 9,5% στο 7μηνο
Μελόνι εναντίον Stellantis: Γιατί κήρυξε πόλεμο στην αυτοκινητοβιομηχανία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ