search icon

Ευρώπη

Brexit: Τι αλλάζει από σήμερα – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα 7 πράγματα που αλλάζουν και τα 7 πράγματα που μένουν ίδια μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στη μια τα ξημερώματα του Σαββάτου

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επισήμως από την ΕΕ σήμερα Παρασκευή 31 Ιανουαρίου και ώρα στις 11 μμ (στη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδος), εισέρχεται ωστόσο αμέσως σε μια μεταβατική περίοδο διάρκειας 11 μηνών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βρετανία θα εξακολουθήσει να υπακούει στους κανόνες της ΕΕ και τα περισσότερα πράγματα θα παραμείνουν ίδια. Θα υπάρξουν ωστόσο και κάποιες αλλαγές, τις οποίες επεξεργάστηκε το BBC:

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους

Γνώριμα πρόσωπα όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ και άλλοι 72 Βρετανοί βουλευτές, θα αποχωρήσουν από το ευρωκοινοβούλιο καθώς από τη στιγμή του Brexit και μετά, η Βρετανία θα απέχει πλέον από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό.

Εντούτοις, μαζί με την υποχρέωση της Βρετανίας να υπακούει στους κανόνες της ΕΕ κατά τη μεταβατική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο στις νομικές διαμάχες.

2. «Τέλος» οι σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να έχει μια ειδική πρόσκληση αν επιθυμεί να συμμετάσχει στις συνόδους Κορυφής της ΕΕ στο μέλλον.

Οι Βρετανοί υπουργοί δεν θα συμμετέχουν πια και στις κανονικές συναντήσεις της ΕΕ που αποφασίζουν για πράγματα όπως πχ. τα όρια στην αλίευση.

3. Θα ακούμε πολλά για το εμπόριο

Η Βρετανία θα μπορεί να αρχίσει συνομιλίες με χώρες από όλο τον κόσμο για την καθιέρωση νέων κανόνων για την αγορά και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών.

Οσο παρέμενε μέλος της ΕΕ δεν επιτρεπόταν να κάνει επίσημες διαβουλεύσεις με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία. Οι υποστηρικτές του Brexit λένε ότι θα έχουν την ελευθερία να θέσουν τη δική τους εμπορική πολιτική που θα δώσει ώθηση στη βρετανική οικονομία.

Υπάρχουν όμως και πολλά που πρέπει να συζητηθούν με την ΕΕ, καθώς αποτελεί προτεραιότητα η σύναψη μιας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ τους, ώστε να μην χρειάζονται έξτρα χρεώσεις σε προϊόντα και να μην υπάρχουν άλλοι εμπορικοί περιορισμοί. Τυχόν συμφωνία θα μπορεί να ξεκινήσει να ισχύει μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου.

4. Τα βρετανικά διαβατήρια θα αλλάξουν χρώμα

Τα μπλε διαβατήρια θα επιστρέψουν πάνω από 30 χρόνια μετά την αντικατάστασή τους από το τωρινό σχέδιο.
Ανακοινώνοντας την αλλαγή το 2017, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, Μπράντον Λούις, χαιρέτισε την επιστροφή στο «εμβληματικό» χρυσομπλέ σχέδιο που πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1921. Τα νέα διαβατήρια θα εκδοθούν στα μέσα της χρονιάς, ενώ τα σημερινά διαβατήρια θα συνεχίσουν να ισχύουν.

5. Νομίσματα του Brexit

Από αύριο Παρασκευή θα τεθούν σε κυκλοφορία τρία εκατομμύρια αναμνηστικά νομίσματα του Brexit αξίας 50 πεννών που θα αναγράφουν την ημερομηνία «31 Ιανουαρίου» και τη φράση «ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη». Το νέο νόμισμα έχει διχάσει πάντως με κάποιους υποστηρικτές του Bremain να λένε πως θα αρνηθούν να το αποδεχτούν.

6. Κλείνει το υπουργείο Brexit

Η ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και την προετοιμασία του σχεδίου για Brexit χωρίς συμφωνία θα σταματήσει να υπάρχει.

Το υπουργείο εγκαθιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι, το 2016.

7. Η Γερμανία δεν θα εκδίδει υπόπτους στη Βρετανία

Δεν θα είναι δυνατό για κάποιους ύποπτους εγκληματίες να μεταφέρονται πίσω στη Βρετανία σε περίπτωση που το σκάσουν για να πάνε στη Γερμανία.

Το Σύνταγμα της Γερμανίας δεν επιτρέπει την έκδοση πολιτών της, εκτός να πρόκειται για άλλη χώρα – μέλος της ΕΕ.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν αυτό θα ισχύσει και για άλλες χώρες. Η Σλοβενία, πχ., αναφέρει πως το θέμα είναι περίπλοκο, ενώ και η Κομισιόν δεν έχει προβεί σε κάποιο σχόλιο.

Τι θα παραμείνει ίδιο

Λόγω της 11μηνης μεταβατικής περιόδου που ξεκινά αμέσως από το Σάββατο, η μεγάλη πλειονότητα άλλων τομέων θα παραμείνει ίδια, τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

1. Ταξίδια

Οι πτήσεις, τα δρομολόγια πλοίων και τρένων θα λειτουργούν όπως συνήθως. Στους ελέγχους διαβατηρίων κατά τη μεταβατική περίοδο, οι Βρετανοί θα επιτρέπεται να είναι στις σειρές που βρίσκονται μόνο οι αφίξεις πολιτών της ΕΕ.

2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων

Όσο είναι σε ισχύ θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Υγείας

Είναι οι κάρτες που δίνουν στους Βρετανούς πολίτες τη δυνατότητα ιατρικών υπηρεσιών σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος. Μπορούν να χρησιμοποιούνται από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα (καθώς και από Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και θα συνεχίσουν να είναι έγκυρες κατά τη μεταβατική περίοδο.

4. Κατοικώντας και δουλεύοντας στην ΕΕ

Η ελευθερία κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει κατά τη μεταβατική περίοδο, ώστε οι Βρετανοί θα είναι ακόμα σε θέση να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως και τώρα.

Το ίδιο θα ισχύει και για τους πολίτες της ΕΕ που θέλουν να ζουν και να εργάζονται στη Βρετανία.

5. Συντάξεις

Οι Βρετανοί που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους και να παίρνουν την ετήσια αύξηση.

6. Συνεισφορά στον προϋπολογισμό

Η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κατά τη μεταβατική περίοδο.

7. Εμπόριο

Το εμπόριο μεταξύ Βρετανίας – ΕΕ θα συνεχιστεί χωρίς έξτρα χρεώσεις ή ελέγχους

Exit mobile version