Τις ημέρες που ζήσαμε στην Ελλάδα, πριν τέσσερα χρόνια, τον Ιούλιο του 2015 αρχίζει να θυμίζει τόσο για τους Βρετανούς όσο και για τους υπόλοιπους Ευρωπαϊους η υπόθεση του Brexit.
Βασική ομοιότητα των δυο αυτών καταστάσεων είναι ο πόλεμος νεύρων μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου που προσπαθούν να καταλήξουν σε μια πρόταση, που θα οδηγήσει στη διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Την ίδια στιγμή, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράτκαρ επισημαίνει ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα προς επίλυση και υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί να διεξαχθεί μια ακόμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Νωρίτερα, σήμερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit. «Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.
Κι ενώ κορυφώνονται οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις Λονδίνου – Βρυξελλών ένα 24ωρο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, το βορειοϊρλανδικό «Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα» τορπιλίζει τη συμφωνία με την επικεφαλής του κόμματος Αρλίν Φόστερ να δηλώνει ότι «δεν εμπιστεύεται τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά μόνο τον εαυτό της».
Το βορειοϊρλανδικό (DUP), προτεσταντική πολιτική δύναμη που στηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών, εξέθεσε σοβαρές αντιρρήσεις στο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι στις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με Βρετανό κυβερνητικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Ειδικότερα, το κόμμα αντιστέκεται στο κομμάτι της συμφωνίας που αφορά τελωνειακούς ελέγχους στη Θάλασσα της Ιρλανδίας, μειώνοντας τους οικονομικούς δεσμούς της Μεγάλης Βρετανίας με τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή των δύο οργανικών μερών του Ηνωμένου Βασιλείου, μολονότι τυπικά η Β. Ιρλανδία θα αποχωρήσει κανονικά από την τελωνειακή ένωση της ΕΕ μαζί με την Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Ο Τζόνσον πάντως έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο προκειμένου να προλάβει να παρουσιάσει αύριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μια νέα πρόταση για το Brexit έτσι ώστε αν εγκριθεί, να την καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων, που θα συνεδριάσει εκτάκτως το Σάββατο.
Την ίδια ώρα, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το Λονδίνο θα μπορέσει τελικά να αποφύγει μια αναβολή της αποχώρησής του από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ακόμα και στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία.
Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» ακόμη κι αν ο Τζόνσον καταφέρει να συνάψει μια συμφωνία και να την περάσει από τη βουλή αυτήν την εβδομάδα, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της παράτασης αφού εκτιμάται ότι δεν θα προλάβει την επισφράγισή της πριν από την γιορτή Xάλογουιν, της 31ης Οκτωβρίου, γνωστής από την μυθιστοριογραφία και τον κινηματογράφο ως «Νύχτα με τις Μάσκες».
Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία όσο και η Γερμανία έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κάποιους μήνες για να ελέγξουν λεπτομερώς τη νέα συμφωνία προτού την εγκρίνουν, επισημαίνει το βρετανικό δημοσίευμα.
«Υπάρχει μια αχτίδα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό «Europe 1», προσθέτοντας ότι η προστασία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ ήταν η «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Guardian» o Τζόνσον έχει στα χέρια του τη βάση – ένα προσχέδιο, δηλαδή- της συμφωνίας με την Ε.Ε αφού έκανε σημαντικές παραχωρήσεις στις Βρυξέλλες για τα ιρλανδικά σύνορα.
Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τελωνειακών συνόρων στη Θάλασσα της Ιρλανδίας ενώνοντας το νησί με μια εμπορική έννοια. Κάτι που ήθελε η κυβέρνηση του Δουβλίνου και το είχε απορρίψει το Λονδίνο ως «μη συνταγματικά ή οικονομικά βιώσιμο».
Από την πλευρά, το υπερσυντηρητικό βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις του.
Την ίδια ώρα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ακόμη κι αν καταλήξουν τις προσεχείς ώρες σε μία συμφωνία με το Λονδίνο, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και το 2020.
Το κόστος για την βρετανική οικονομία από το Brexit έχει ήδη φθάσει τα 70 δισεκατομμύρια στερλίνες, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Ευρωπαικής Μεταρρύθμισης. Το think tank προειδοποιεί ότι, ακόμη κι αν η συμφωνία επιτευχθεί, η αβεβαιότητα του Brexit θα παρατείνει τις διαπραγματεύσεις έως τα μέσα του 2020 ή και αργότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Independent».
Συνομιλίες εντός των επόμενων ωρών θα έχουν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με το βορειορλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για το Brexit. Στη συνεχεία θα συνεδριάσει το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο.
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα ενημερώσει τους πρεσβευτές των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε για τη μέχρι τώρα πορεία των συνομιλιών με το Λονδίνο.