search icon

Ευρώπη

Brexit: Η τελική πρόταση του Johnson στις Βρυξέλλες δεν έχει backstop

Για εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις που μπορούν προωθήσουν αμοιβαίους συμβιβασμούς κάνει λόγο ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ οι προτάσεις του αντιμετωπίζονται μάλον παγερά από τις Βρυξέλλες

Την τελευταία του πρόταση υπέβαλε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Ευρωπαϊκή Ένωση την Τετάρτη, δηλώνοντας ότι εάν η Ένωση δεν συμβιβαστεί, η Βρετανία θα φύγει από αυτήν χωρίς συμφωνία στο τέλος του μήνα.

Όπως μεταδίδει Reuters η ώρα της αλήθειας σε μια τρίχρονη πλέον κρίση έχει φτάσει με τον Johnson να εμμένει στη σκληρή γραμμή του για το Brexit, δίνοντας κάποιες ασαφείς λεπτομέρειες αυτού που χαρακτήρισε ως “εποικοδομητικές και εύλογες προτάσεις”.

Και ενώ η ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου πλησιάζει, οι σύμβουλοι του Johnson έστειλαν τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες ως ένας τελευταίος ελιγμός του Λονδίνου για να άρει το αδιέξοδο – κυρίως όσον αφορά τις ρυθμίσεις για τα ιρλανδικά σύνορα – και να βρεθεί ένας δρόμος για μια ομαλή αποχώρηση από την ΕΕ.

«Βγαίνουμε από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ό, τι και να γίνει», δήλωσε ο Τζόνσον σε μέλη του κόμματος, αφού εξέφρασε την «αγάπη» του για την Ευρώπη σε μια ομιλία που επικεντρώθηκε κυρίως σε εσωτερικά θέματα όπως η υγεία, η οικονομία και το έγκλημα.

“Καταθέτουμε εποικοδομητικές και λογικές προτάσεις που μπορούν προωθήσουν αμοιβαίους συμβιβασμούς”, ανέφερε ο Johnson. “Ας μην ξεχνάμε ότι η εναλλακτική είναι η έξοδος χωρίς συμφωνία.”

Το επεξηγηματικό σημείωμα των 7 σελίδων ορίζει τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής ζώνης σε ολόκληρο το νησί της Ιρλανδίας που θα καλύπτει όλα τα εμπορεύματα, εξαλείφοντας έτσι τους ελέγχους για το εμπόριο αγαθών μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. Η ρυθμιστική ζώνη θα εξαρτηθεί από τη συγκατάθεση των θεσμών της Βόρειας Ιρλανδίας, η οποία θα παραμείνει πλήρως στην τελωνειακή επικράτεια Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το έγγραφο.

Σύμφωνα με το έγγραφο με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευθυγραμμίζεται με την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters φοβούνται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κατευθύνεται είτε προς μια μη συμφωνία είτε σε νέα καθυστέρηση, καθώς αναφέρουν ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν αρκούν για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. Ο Johnson έχει δηλώσει ότι ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση θα ήταν «άσκοπη και δαπανηρή».

Η αρχική αντίδραση από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήταν μάλλον παγερή. Το Βερολίνο και το Παρίσι δήλωσαν ότι περιμένουν λεπτομέρειες.

Οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι της ΕΕ στις Βρυξέλλες ήταν λιγότερο ευγενικοί, χαρακτηρίζοντας τις προτάσεις «θεμελιωδώς λανθασμένες».

Αν το θέμα είναι “take it or leave it” να αρχίσουμε να συζητάμε για τις λεπτομέρειες μιας επέκτασης”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

 

Exit mobile version