search icon

Ευρώπη

Brexit: Γιατί η ΕΕ απειλεί ξανά με νομικά μέτρα τη Βρετανία (vid)

Για ακόμη μία φορά οδηγούνται στα άκρα οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Μεγάλης Βρετανίας - Η ΕΕ καταγγέλλει το Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία/Βόρεια Ιρλανδία

Με νέες νομικές κινήσεις εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου απειλεί η Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με διαφορές που υπάρχουν στο καθεστώς συναλλαγών στη μετά Brexit εποχή.

Στο πλαίσιο της αποχώρησής του από την ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να διενεργήσει ελέγχους σε εμπορεύματα που διακινούνται μέσω της Θάλασσας της Ιρλανδίας, από τη Σκωτία, την Ουαλία και την Αγγλία προς τη Βόρεια Ιρλανδία.

Οι έλεγχοι υπαγορεύονται από το Πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς η επαρχία -παρά το Brexit– παραμένει μέλος της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς, ώστε να αποτραπεί η επαναφορά «σκληρών» συνόρων με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ολοκληρώσει αυτούς τους ελέγχους. Ωστόσο, αποφάσισε να παρατείνει την περίοδο εφαρμογής τους έως τον Οκτώβριο. Μια κίνηση που η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ερμηνεύει ως παραβίαση της συμφωνίας και κατ’ επέκταση του διεθνούς δικαίου.

Ο Μάρος Σέφοβιτς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «εξέφρασε τις έντονες ανησυχίες της Ένωσης για τη μονομερή δράση του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αυτό συνιστά παραβίαση των σχετικών διατάξεων του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία / Βόρεια Ιρλανδία», όπως σημείωσε.

Ο Σέφοβιτς προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινηθεί δικαστικά κατά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Από την πλευρά του το Λονδίνο απαντά ότι πρόκειται για «τεχνική λύση» που δεν παραβιάζει τη συμφωνία του Brexit και θα δώσει περισσότερο χρόνο στις εταιρείες να προσαρμοστούν στο «Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας».

Τα σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη λιανική τροφίμων θα χρειαστούν πιστοποιητικά υγείας για τη μεταφορά ζωικών προϊόντων.

Ο Σάιμον Κάουενι, επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Ιρλανδίας, δήλωσε ότι η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν «δεν συμβάλλει καθόλου στην οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

«Στο επίκεντρο της ιρλανδικής κυβέρνησης παραμένει στη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ως διεθνούς συμφωνίας που έχει συναφθεί από την ΕΕ και το Ξνωμένο Βασίλειο. Είναι η συμφωνημένη λύση στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο νησί από το Brexit », πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το «Πρωτόκολλο της Ιρλανδίας»

Το επίμαχο πρωτόκολλο ουσιαστικά μεταφέρει στα λιμάνια της της Βόρειας Ιρλανδίας τους συνοριακούς ελέγχους, που κανονικά θα γίνονταν στα σύνορα Βόρειας Ιρλανδίας – Ιρλανδίας.

Η λύση αυτή επιλέχθηκε για να μην υπάρξουν «σκληρά σύνορα» μεταξύ των δύο περιοχών.

Όμως, η μεταφορά των ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας στην πραγματικότητα δημιουργεί θαλάσσια σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις στις προμήθειες των καταστημάτων κυρίως τροφίμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Βρυξέλλες και Λονδίνο διαφωνούν για τις ρυθμίσεις μετά το Brexit.
Τον περασμένο Οκτώβριο, η ΕΕ κίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου λόγω του νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά που προωθούσε η βρετανική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο προκάλεσε την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν κατατέθηκε, αφού παραβίαζε τους όρους μίας συμφωνίας διαζυγίου η οποία συμφωνήθηκε από κοινού.

Με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε ακόμη:

«Πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ελληνικού δανείου στο ΔΝΤ

Η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ Μαδρίτης έχασαν… στα πέναλτι από το Δικαστήριο της ΕΕ

DBRS: Μόνο ο «Ηρακλής» δεν είναι αρκετός για τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών

Exit mobile version