search icon

Ευρώπη

Brexit εφ’όλης της ύλης – Διχασμός και αγωνία για το μεταναστευτικό

Καθώς το δημοψήφισμα για το Brexit πλησιάζει, οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για το αν τελικά η Αγγλία θα μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ενώ το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Καθώς το δημοψήφισμα για το Brexit πλησιάζει, οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν για το αν τελικά η Αγγλία θα μείνει ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ενώ το μεταναστευτικό έχει αρχίσει να γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της εξόδου από την Ένωση.

Ο επικεφαλής του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, Νάιτζελ Φάρατζ, είναι πεπεισμένος πως οι Βρετανοί θα ψηφίσουν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 23 Ιουνίου. Ο κ. Φάρατζ είναι τόσο σίγουρος για τη νίκη που στοιχημάτισε 1.000 λίρες στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, κάλεσε τους ψηφοφόρους τους κόμματος της να ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ένωση.

Το Εργατικό Κόμμα σύμφωνα με αναλυτές θα παίξει σημαντικό ρόλο στο δημοψήφισμα καθώς μπορεί να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που είναι καχύποπτοι προς τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, αναφέρει το BBC.

Το μεταναστευτικό παραμένει το μεγάλο αγκάθι

Η αποτυχία να απελαθούν περίπου 13.000 αλλοδαποί εγκληματίες οδηγεί τους Βρετανούς να αμφισβητήσουν την αναγκαιότητα παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε., σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει το BBC.

Το ζήτημα αυτό ενδέχεται να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη της βρετανικής κοινής γνώμης στο σύστημα μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, και να τεθεί θέμα για το κατά πόσο η παραμονή της χώρας στην Ένωση μπορεί να παίξει κάποιο θετικό ρόλο.

«Οι σαφείς ανεπάρκειες από τη διαδικασία απέλασης θα οδηγήσουν τους βρετανούς να αμφισβητήσου την αποτελεσματικότητα του ευρωπαϊκού συστήματος και να αναρωτηθεί ποίο το όφελος παραμονής στην Ε.Ε.», αναφέρεται στην έκθεση.

Η υπουργός Εσωτερικών, Τερέζα Μεί, δήλωσε πως δεν είναι πεπεισμένη πως τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. θα διευκολύνουν την απέλαση των αλλοδαπών εγκληματιών από τη Βρετανία.

Τέλος, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ντομινίκ Ράαμπ, ο οποίος υποστηρίζει το Brexit, δήλωσε πως η «Ε.Ε. μας κάνει λιγότερο ασφαλείς. Αν πάρουμε πίσω τον έλεγχο θα είμαστε σε θέση να απελαύνουν ξένους εγκληματίες από τις φυλακές μας».

Πολύ Βρετανοί θεωρούν πως παραμένοντας στην Ένωση η χώρα κινδυνεύει να πλημμυρίσει από πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να μπορούν να κάνουν κάτι. Για να ξαναγίνει και πάλι η Βρετανία μια υπερδύναμη πρέπει να πάρει τα πράγματα στα χέρια της και να αποχωρήσει από την Ε.Ε. εκτιμούν πολλοί πολίτες.

Ο διχασμός των Συντηρητικών

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε. αποκαλύπτεται πλέον ολοκάθαρα ο διχασμός και εντός του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον.

Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων ενός Brexit έχουν φθάσει σε πλέον ανεπίτρεπτο επίπεδο για τα βρετανικά πολιτικά δεδομένα. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Sky, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκόουβ, επικεφαλής από κοινού με τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον της εκστρατείας «Leave», εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον κατηγορώντας τον για εκφοβισμό των ψηφοφόρων.

Διαβεβαίωσε ότι κανείς δεν πρόκειται να χάσει τη δουλειά του, ότι η μετά-Brexit κυβέρνηση θα εξαγοράσει όλες τις χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και βιομηχανίες, ότι θα εφαρμοστεί μια εξορθολογισμένη και λιγότερο ρατσιστική μεταναστευτική πολιτική και ότι 100 από τα 350 εκατ. στερλίνες της εβδομαδιαίας εισφοράς της Βρετανίας στα ευρωπαϊκά ταμεία θα διοχετευθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Παράλληλα απέρριψε όλες τις προειδοποιήσεις διεθνών οργανισμών και οικονομολόγων για τις δραματικές επιπτώσεις του Brexit, ισχυριζόμενος ότι δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την οικονομική κρίση το 2008 και υποστήριξε ότι η JP Morgan και Goldman Sachs, οι δύο μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες, που στηρίζουν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, έπεισαν την Ελλάδα να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Ο παρουσιαστής τον διέκοψε λέγοντάς του ότι παραπληροφορεί όσον αφορά τις εισφορές της Βρετανίας στον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό αποκαλώντας τον “βρετανό Ντόναλντ Τράμπ”.

Την στιγμή που ο διχασμός για την Ευρώπη πριονίζει τα θεμέλια του κυβερνώντος κόμματος, οι πρώην πρωθυπουργοί Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν παραμερίζουν τις διαφορές και ενώνουν τις δυνάμεις τους υπέρ της Ευρώπης. Σε από κοινού διακήρυξη με τρεις πρώην ηγέτες των Εργατικών, Νιλ Κίνοκ, Εντ Μίλιμπαντ και Χάριετ Χάρμαν, τονίζουν ότι οι ψηφοφόροι των Εργατικών θα κάνουν την μεγάλη διαφορά υπέρ της Ευρώπης.

«Πρέπει να κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι μας γιατί το Brexit θα αποβεί μοιραίο για τη χώρα και για μια γενιά νέων που θα έλθουν αντιμέτωποι με την ανεργία και την μακροχρόνια οικονομική κρίση». Είναι μια έμμεση παρέμβαση με αποδέκτη και τον νυν ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος επικρίνεται για την χλιαρή του στάση στο θέμα της Ευρώπης.

Exit mobile version