search icon

Ευρώπη

Brexit: Χάος και αντιδράσεις για τις δύο επιστολές Τζόνσον στην ΕΕ μετά την ήττα στη Βουλή

Ο Τζόνσον απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστολή με το αίτημα για παράταση του Brexit και άλλη μια που ζητά να μην γίνει δεκτό το αίτημά του - Δείτε σε φωτογραφία την επιστολή Τζόνσον - Για κίνηση από το «εγχειρίδιο Τραμπ» κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Ο Μπόρις Τζόνσον απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιστολή με το αίτημα για παράταση του Brexit, όπως τον υποχρέωνε ο νόμος που πέρασε τον περασμένο μήνα η Βουλή, χωρίς ωστόσο να την υπογράψει, μετά την τελευταία του ήττα στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Ταυτόχρονα, έστειλε ακόμη μία επιστολή, με την οποία επί της ουσίας ζητεί να μην γίνει δεκτό το αίτημα, κάτι που έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στη Βρετανία και αμηχανία στην ΕΕ.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας), ο Τουσκ με ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε πως: «το αίτημα για αναβολή μόλις παραλήφθηκε. Θα ξεκινήσω τώρα τις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες για το πως θα αντιδράσουμε».

 

 

Μια κυβερνητική πηγή δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι ο Τζόνσον έστειλε τρεις επιστολές: Ένα ανυπόγραφο αντίγραφο του αιτήματος για αναβολή – το οποίο ήταν υποχρεωμένος, βάσει του νόμου Μπεν, να στείλει – ένα διευκρινιστικό έγγραφο του μόνιμου αντιπροσώπου του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και μια επιστολή στην οποία εξηγεί γιατί η Ντάουνγκ Στριτ δεν θέλει μια παράταση του Brexit.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο, η τροπολογία του βουλευτή Λέτγουιν, που οδηγεί σε παράταση των αποφάσεων επί της συμφωνίας του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit, υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Στην επιστολή του στον Ντόναλντ Τουσκ, ο Τζόνσον αναφέρει ότι δεν επιθυμεί να γίνει αποδεκτή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η παράταση του Brexit.

Δείτε την επιστολή

 

 

 

 

Αντιδράσεις για την ανυπόγραφη επιστολή Τζόνσον: «Στα βήματα του Τραμπ»

Βρετανοί βουλευτές κατηγόρησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι με αυτή του την κίνηση, χρησιμοποίησε το «εγχειρίδιο Τραμπ».

«Αυτό έρχεται κατευθείαν από το εγχειρίδιο του (Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ) Τραμπ και πρέπει να σταματήσουμε τον Μπόρις Τζόνσον», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Ντέιβιντ Λέιμι. Κατηγόρησε τον αρχηγό των Τόρςι ότι εξωθεί την Βρετανία στο «δρόμο της αναρχίας και της ανομίας».

Με tweet της η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την κίνηση του Τζόνσον να στείλει αυτές τις τρεις επιστολές.

«Ο Τζόνσον είναι ένας πρωθυπουργός που πλέον μεταχειρίζεται με περιφρόνηση το Κοινοβούλιο και τα δικαστήρια», τόνισε ο Τζον Μακντόνελ, σκιώδης υπουργός Οικονομικών του Εργατικού Κόμματος.

«Η ανώριμη άρνησή του ακόμη και να υπογράψει την επιστολή επιβεβαιώνει αυτό που πάντα υποπτευόμασταν ότι ο Τζόνσον με την αλαζονική αίσθηση της πεποίθησής του το δικαιώματός του, θεωρεί ότι είναι υπεράνω του νόμου και υπεράνω κάθε λογοδοσίας».

H επικεφαλής του τμήματος πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ χαρακτήρισε «αμφιλεγόμενη» την απόφαση του Τζόνσον να στείλει τρεις επιστολές, προβλέποντας πως «θα δοθεί μάχη για το κατά πόσον ο Τζόνσον προσπαθεί να παρακάμψει το δικαστήριο».

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σκωτίας αναμένεται να εξετάσει τη Δευτέρα μια προσφυγή με την οποία επιδιώκεται να αναγκαστεί ο Τζόνσον να συμμορφωθεί με τον νόμο Μπεν.

 

Η επόμενη μέρα

Ο νόμος Μπεν απαιτεί από τον πρωθυπουργό να «επιδιώξει να επιτύχει» παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου 2020, εάν το κοινοβούλιο δεν έχει εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης ή εγκρίνει την αναχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, έως τις 19 Οκτωβρίου.

Ένα ενδεχόμενο είναι να δοθεί από τους 27 μια “τεχνική παράταση” ενός μηνός (και όχι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου) ώστε να υπάρξει χρόνος τόσο στη Βρετανία όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να επικυρώσουν τη συμφωνία, όπως είπε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Μια άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή είπε ότι η διάρκεια της αναβολής και οι προϋποθέσεις που θα τεθούν θα εξαρτηθούν από τον σκοπό για τον οποίο θα ζητηθεί η παράταση. “Αν εξακολουθούμε να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να διασώσουμε τη συμφωνία αυτή, θα επιδιώξουμε μικρότερο χρονικό διάστημα. Όμως, αν μιλάμε για εκλογές ή για δεύτερο δημοψήφισμα, είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Σε αυτό το στάδιο, εξαρτάται από το τι θα συμβεί στη Βρετανία τις επόμενες ώρες”, εξήγησε.

Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να δοθούν παρατάσεις μετά τα μέσα του 2020 καθώς η ΕΕ θα χρειαστεί τον υπόλοιπο χρόνο για να προετοιμάσει τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της και είναι αναγκαίο να γνωρίζει αν η Βρετανία θα συνεχίσει να συμβάλλει σε αυτόν.

Exit mobile version