Οι Βρετανοί βουλευτές αναζητούν σήμερα ένα σχέδιο Β για το Brexit, αφού ψήφισαν χθες να πάρουν στα χέρια τους τη διαδικασία της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλώντας μια νέα ιστορική ήττα στη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.
Οι βουλευτές υιοθέτησαν μια τροπολογία που τους επιτρέπει να οργανώσουν αύριο, Τετάρτη, σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που πρέπει να πάρει το Brexit. Η παραμονή στην ενιαία αγορά, ένα νέο δημοψήφισμα, ακόμη και η ματαίωση της εξόδου από την ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνονται στα σενάρια που θα εξετασθούν.
Το γεγονός ότι οι βουλευτές «παίρνουν τον έλεγχο» της διαδικασίας του Brexit την εβδομάδα που το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει από την ΕΕ αποτελεί τη νιοστή ταπείνωση για την Μέι, που είναι πιο εξασθενημένη από ποτέ, σύμφωνα με τους τίτλους βρετανικών μέσων ενημέρωσης.
«Είναι εθνική ταπείνωση», εκτιμά επίσης ο συντηρητικός πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάικλ Χέζελταϊν στην εφημερίδα The Guardian. «Και η πρωθυπουργός δεν έχει κανένα έλεγχο των εξελίξεων».
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε θεωρητικά να αποχωρήσει από την ΕΕ την Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 23:00 (τοπική ώρα, Σάββατο 30 Μαρτίου στη 01:00 ώρα Ελλάδας). Καθώς όμως οι βουλευτές δεν υποστήριξαν τη συμφωνία διαζυγίου που διαπραγματεύθηκε επίπονα με τις Βρυξέλλες, η Τερέζα Μέι υποχρεώθηκε να ζητήσει από τους ηγέτες της ΕΕ μια αναβολή αυτής της ιστορικής προθεσμίας, η οποία έχει οριστεί πλέον για τις 12 Απριλίου το νωρίτερο.
Λίγο λιγότερο από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016, οι διάφορες επιλογές εξόδου από την ΕΕ επιστρέφουν συνεπώς στο τραπέζι.
Σε ένα επιπλέον πλήγμα για την Τερέζα Μέι, το κύρος της οποίας ήταν ήδη πολύ εύθραυστο, τριάντα συντηρητικοί βουλευτές αψήφησαν χθες, Δευτέρα, τις οδηγίες του κόμματός τους για την ψηφοφορία και υποστήριξαν την τροπολογία και τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν το βράδυ την παραίτησή τους, αυξάνοντας σε σχεδόν τριάντα τον αριθμό των παραιτήσεων στους κόλπους της κυβέρνησής της μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2017.
Η Τερέζα Μέι συγκέντρωσε σήμερα το πρωί το υπουργικό συμβούλιό της για να συζητήσουν την απάντηση που θα δώσουν σ’ αυτή την κοινοβουλευτική εξέγερση.
«Επικίνδυνο προηγούμενο»
Εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit αντέδρασε ήδη χθες προειδοποιώντας για «ένα επικίνδυνο και απρόβλεπτο προηγούμενο», ενώ κάλεσε τους βουλευτές να επιδείξουν «ρεαλισμό».
Ο συντονιστής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit Γκι Φέρχοφστατ βλέπει αντίθετα σ’ αυτό μια ευκαιρία του κοινοβουλίου να εκφρασθεί υπέρ ενός πιο ήπιου διαζυγίου, με διατήρηση στενών δεσμών μετά το Brexit.
Είναι «μια ευκαιρία να σφυρηλατηθεί μια διακομματική συνεργασία που να οδηγήσει σε μια ενισχυμένη πολιτική δήλωση και μια πιο στενή μελλοντική σχέση», έγραψε στο Twitter.
Πάντως οι ψηφοφορίες αυτές δεν έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση και η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως θα αντιταχθεί στην επιλογή των βουλευτών, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κόμματός της υπέρ μιας εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.
«Δεν μπορώ να υποσχεθώ πως η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών που θα διεξαχθούν στη Βουλή. Όμως δεσμεύομαι να συμμετάσχω με εποικοδομητικό τρόπο στη διαδικασία αυτή», δήλωσε χθες, Δευτέρα, πριν από την ψηφοφορία.
Οι βουλευτές έχουν ωστόσο ένα σχέδιο για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τη βούλησή τους.
«Αν η κυβέρνηση αρνηθεί να ακούσει αυτό που ψήφισε το Κοινοβούλιο, θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε μια πρόταση νόμου που θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις επιθυμίες του Κοινοβουλίου, δήλωσε ένας από τους αντάρτες συντηρητικούς βουλευτές, ο Νικ Μπόουλς, στην εκπομπή NBC Newsnight.
Η Μέι από την πλευρά της δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να περάσει τη συμφωνία διαζυγίου που συνήψε τον Νοέμβριο με τις Βρυξέλλες. «Συνεχίζω να συζητώ με τους συναδέλφους της Βουλής για να βρούμε υποστήριξη ώστε να μπορέσουμε να οργανώσουμε μια ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα», δήλωσε.
Θεωρώντας πιθανή την απόρριψη της Συνθήκης Αποχώρησης, οι ηγέτες της ΕΕ έδωσαν στην Μέι μια επιλογή: είτε η συμφωνία ψηφίζεται και οι σχέσεις διακόπτονται με συντεταγμένο τρόπο, με μια βραχεία αναβολή της εξόδου, που έχει οριστεί για τις 22 Μαΐου, είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Απριλίου για να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή και να ζητήσει νέα αναβολή, κάτι που θα σημάνει πως στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν στη χώρα ευρωεκλογές. Διαφορετικά θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ