search icon

Ευρώπη

Brain drain στη Γερμανία: 210.000 μεταναστεύουν κάθε χρόνο αναζητώντας καλύτερες συνθήκες

Οι Γερμανοί γίνονται πλέον οι ίδιοι «γκασταρμπάιτερ» (Gastarbeiter)

Η «αλλαγή των καιρών» (Zeitenwende) για την οποία έκανε λόγο ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο του 2022 φαίνεται πως αφορά και τα μέχρι πρότινος εργασιακά στερεότυπα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το γεγονός πως οι Γερμανοί γίνονται πλέον οι ίδιοι «γκασταρμπάιτερ» (Gastarbeiter), δηλαδή φιλοξενούμενοι εργάτες σε άλλες χώρες και δεν είναι πλέον οι ίδιοι οικοδεσπότες εκατομμυρίων ξένων εργατών.

Του λόγου το αληθές, κάθε χρόνο περίπου 210.000 άτομα με γερμανική υπηκοότητα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών εγκαταλείπουν τη χώρα τους προκειμένου να απασχοληθούν με καλύτερους όρους σε άλλη χώρα. Τα 3/4 αυτών των ατόμων έχουν πανεπιστημιακό πτυχίο και η τάση είναι αυξητική, όπως προκύπτει από στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού (BiB).

Αντίθετα, ο αριθμός των επαναπατριζόμενων συνεχίζει να μειώνεται. Το 10% των ατόμων κάτω των 30 ετών αναζητούν επίσης ενεργά εργασία στο εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως άτομα με υψηλά προσόντα, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Οι πέντε σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τη Γερμανία είναι οι εξής:

1: Υψηλότερο βιοτικό επίπεδο

Σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη μελέτη μετανάστευσης που διεξήγαγε η BiB το 2018, σχεδόν το 57,5% των μεταναστών μεταβαίνει στο εξωτερικό για να ακολουθήσει καριέρα. Οι προορισμοί των Γερμανών μεταναστών είναι κυρίως οι γειτονικές χώρες της Ελβετίας και της Αυστρίας, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Η BiB συνέλεξε έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα της διάθεσης των Γερμανών μεταναστών και παλιννοστούντων, η οποία επικυρώθηκε από μια έρευνα παρακολούθησης το 2022. Οι Γερμανοί μετανάστες δεν έχουν ερευνηθεί μετά την έρευνα της BiB.

2: Επαγγελματική ανέλιξη

Περίπου το 60% των νέων επιλέγουν τον εργοδότη τους με βάση κριτήρια όπως ο μισθός και το περιεχόμενο της εργασίας, ενώ η τοποθεσία συχνά δεν παίζει καθοριστικό ρόλο. Ως εκ τούτου, είναι πιο πρόθυμοι να μετακομίσουν στο εξωτερικό.

Η ψηφιοποίηση και η καινοτομία αποτελούν σημαντικό πυλώνα καριέρας για το 46% όλων των νέων επαγγελματιών, σύμφωνα με έρευνες της Stepstone.

Ο αργός ρυθμός της ψηφιοποίησης εμποδίζει τους νέους στη Γερμανία, λέει ο εμπειρογνώμονας Λίμπιγκ. Γι’ αυτό το λόγο τείνουν να δοκιμάζουν την τύχη τους στο εξωτερικό – και συνήθως μακροπρόθεσμα.

3: Διεθνής εμπειρία

Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί νέοι Γερμανοί σχεδιάζουν αρχικά να μείνουν στο εξωτερικό για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Συχνά εργάζονται σε μια ξένη τοποθεσία του γερμανικού εργοδότη τους, λέει ο ερευνητής μετανάστευσης του ΟΟΣΑ Λίμπιγκ.

Ωστόσο, ο ίδιος προειδοποιεί για επιφυλακτικότητα. Εξάλλου, οι άνθρωποι αυτοί συχνά θέλουν να μείνουν περισσότερο, ειδικά αν έχουν δημιουργήσει ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, περίπου 130.000 Γερμανοί σπουδάζουν στο εξωτερικό, εκ των οποίων περίπου 30.000 για ένα εξάμηνο στο εξωτερικό – αριθμός που έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2000. Ο Λίμπιγκ υποστηρίζει ότι όσο πιο εύκολο είναι για τους φοιτητές να παραμείνουν στην πατρίδα τους μετά τις σπουδές τους, τόσο πιο πιθανό είναι να εργαστούν αυτοί οι ειδικευμένοι εργαζόμενοι εκεί.

4. Καλύτερη εργασιακή κουλτούρα

Δεν είναι μόνο οι Γερμανοί που σπουδάζουν στο εξωτερικό που δυνητικά μεταναστεύουν. Το 11,5% όλων των φοιτητών στη Γερμανία δεν επιθυμεί να παραμείνει στη χώρα μετά την αποφοίτησή του. Σύμφωνα με έρευνα, το ποσοστό αυτό φτάνει το 20% μεταξύ εκείνων που θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο πάροχος υπηρεσιών προσωπικού Jobvalley διεξήγαγε έρευνα σε περισσότερους από 10.000 φοιτητές στη Γερμανία και ένας λόγος που αναφέρθηκε ξανά και ξανά ήταν η εργασιακή κουλτούρα.

5. Αύξηση της δυσαρέσκειας

Στην έρευνα της BiB, μόνο το 17,4% των ερωτηθέντων ανέφεραν τη δυσαρέσκεια με τη ζωή τους στη Γερμανία ως σημαντικό λόγο μετανάστευσης. Ωστόσο, το 2018 οι άνθρωποι στη Γερμανία ήταν πολύ πιο ικανοποιημένοι από ό,τι σήμερα.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περίπου το 33% των ανθρώπων στη Γερμανία εξακολουθούσαν να δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από τη ζωή τους το 2019. Το 2023, το ποσοστό αυτό θα ήταν μόνο 22%. Οι νέοι ήταν οι λιγότερο ικανοποιημένοι – και επομένως ακριβώς η ομάδα που ήδη τείνει να μεταναστεύσει.

Διαβάστε ακόμη

UBS: H πρόσφατη μεταβλητότητα στις αγορές ήταν υπερβολική αλλά αποτελεί πλέον την κανονικότητα (γράφημα)

Celestyal: Προσφέρει δωρεάν κρουαζιέρες στους Ολυμπιονίκες

ΤτΕ: Άλμα 12,2% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version