search icon

Ευρώπη

Βουλευτικές εκλογές στην Εσθονία: Άνοδος της ακροδεξιάς

Ο Εσθονός πρωθυπουργός διεκδικεί νέα θητεία, ωστόσο, η άνοδος της ακροδεξιάς περιπλέκει τον σχηματισμό συνασπισμού

Οι Εσθονοί ψηφίζουν σήμερα για τις βουλευτικές τους εκλογές, στις οποίες αναμετρώνται ως συνήθως η κεντροαριστερά και οι φιλελεύθεροι, οι οποίοι αυτή τη φορά αμφισβητούνται από ένα ακροδεξιό κόμμα που επωφελείται από τη δυσαρέσκεια των αγροτικών περιοχών, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά 1.099 υποψήφιοι που εκπροσωπούν δέκα κόμματα διεκδικούν τις 101 έδρες του κοινοβουλίου στον Ταλίν. Μόνο οι σχηματισμοί που θα περάσουν το όριο του 5% θα μπορούν να εισέλθουν στο κοινοβούλιο.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν μάλλον βαρετή, επικεντρώθηκε στα καθημερινά προβλήματα όπως οι φόροι και οι μισθοί, καθώς και στις εντάσεις γύρω από την εκπαίδευση στη ρωσική γλώσσα για τη μεγάλη ρωσόφωνη μειονότητα και το χάσμα μεταξύ των πόλεων και της υπαίθρου.

Σχεδόν το 40% των 880.690 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επωφελήθηκαν από την εκ των προτέρων ηλεκτρονική ψηφοφορία. Οι διαχειριστές του συστήματος βεβαίωσαν ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα μείνει απρόσβλητη από κάθε απόπειρα παρεμβολής.

Σκληρή αναμέτρηση προαναγγέλλει δημοσκόπηση που αναφέρεται στην ηλεκτρονική ψήφο και στη πρόθεση εκείνων που θα ρίξουν την ψήφο στην κάλπη της εκλογικής τους περιφέρειας. Το Κεντρώο Κόμμα του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας λαμβάνει το 24,5% των προθέσεων ψήφου, πίσω από τους φιλελεύθερους του Κόμματος της Μεταρρύθμισης υπό την πρώην ευρωβουλευτή Κάγια Κάλας που λαμβάνει 26,6%. Το ακροδεξιό κόμμα ERKE που υπόσχεται να μειώσει τον φόρο εισοδήματος και τη φορολογία, και αναπτύσσει τον αντιμεταναστευτικό λόγο, αναμένεται να υπερδιπλασιάσει το ποσοστό του για να λάβει το 17,3%, αλλά πιθανόν θα δυσκολευθεί να βρει εταίρους για έναν συνασπισμό.

Πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο

Σε κάθε περίπτωση, με πέντε ή έξι κόμματα στο κοινοβούλιο, η δημιουργία ενός συνασπισμού μπορεί να αποδειχτεί περίπλοκη.

Το Κόμμα του Κέντρου και το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, παραδοσιακοί αντίπαλοι, εναλλάχθηκαν στην εξουσία και μερικές φορές κυβέρνησαν μαζί από τότε που η Εσθονία έπαψε να τελεί υπό τη σοβιετική κυριαρχία.

Και τα δύο κόμματα, που υποστηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, πέτυχαν τον έλεγχο των δημοσίων δαπαπών, δίνοντας στην Εσθονία τον χαμηλότερο δείκτη χρέους ως προς το ΑΕΠ στη ευρωζώνη.

Το Κεντρώο Κόμμα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις συντάξεις κατά 8,4% και να αντικαταστήσει τον ενιαίο συντελεστή φόρου εισοδήματος, που είναι 20%, με ένα προοδευτικό τμηματικό σύστημα για την αύξηση των κρατικών εσόδων.

Το Κόμμα της Μεταρρύθμισης, πιο κοντά στην επιχειρηματική κοινότητα, θέλει να αυξήσει το ποσό του αφορολόγητου μηνιαίου εισοδήματος και να μειώσει την εισφορά ασφάλισης ανεργίας.

Το ποσοστό της ανεργίας κινείται κάτω από 5%, ενώ η ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 2,7% φέτος, μετά το 3,9% του 2018.

Η Μέριλιν, ιδιοκτήτρια μιας μικρής επιχείρησης στο Ταλίν, αναφέρει ότι είναι “δύσκολο να ζεις” με τη σημερινή φορολογία και έτσι θα ψηφίσει υπέρ της Μεταρρύθμισης.

Ο Αλεξάντερ, ένας ρωσόφωνος εργάτης εργοστασίου στο Ταλίν, ζητεί αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. “Είναι αδύνατο να επιβιώσεις με τον ελάχιστο μισθό” (540 ευρώ το μήνα στην Εσθονία), δήλωσε.

Estxit

Το ακροδεξιό κόμμα EKRE, που είχε 7% το 2015, αναμένεται να καταλάβει την τρίτη θέση, μετά τα δύο μεγάλα κόμματα.

Εντελώς ευρωσκεπτικιστικό, το EKRE πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ένα “Estxit”, δηλαδή για την έξοδο της Εσθονίας από την ΕΕ, αλλά η πρόταση δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας σε μια πολύ φιλοευρωπαϊκή χώρα. Ο πραγματικός σκοπός είναι μάλλον ένας επαναπροσδιορισμός των σχέσεων με τις Βρυξέλλες. Οι υποψίες που τρέφει για τη Μόσχα το κάνουν πολύ “ατλαντιστικό”.

Για τον ειδικό των πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ταλίν Τόνις Σααρτς, η άνοδος του ΕΚΚΕ μοιάζει με εκείνη άλλων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Η δημοτικότητά του, εκτιμά ο ειδικός, πηγάζει από τις υποσχέσεις του για γενναιόδωρες κοινωνικές δαπάνες και τη δυσαρέσκεια του αγροτικού πληθυσμού έπειτα από χρόνια λιτότητας.

Η ρωσική μειονότητα, δηλαδή ένα τέταρτο του 1,3 εκατομμυρίου του πληθυσμού της Εσθονίας, ανησυχεί κυρίως για τις προεκλογικές υποσχέσεις του κόμματος της Μεταρρύθμισης, του κεντροδεξιού Pro Patria και του EKRE για τη μείωση της ρωσικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Το Κόμμα του Κέντρου θέλει να διατηρήσει το σημερινό σύστημα, που ισχύει από την εποχή της ΕΣΣΔ.

Δεν θα υπάρξουν δημοσκοπήσεις εξόδου και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στα μεσάνυχτα.

Exit mobile version