Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φθάνουν στα 46,9 δισ. ευρώ – Πτώση της μετοχής άνω του 77% από την αρχή του έτους
Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS). Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου, έστω και όχι με την τρέχουσα μορφή της, με έτος ίδρυσης το 1472, μοιάζει να έχει τη δύναμη να «ρίξει» εκ νέου την Ευρωζώνη σε κρίση και μάλιστα όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική.
Με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 46,9 δισ. ευρώ, η BMPS δεν είναι απασχολεί για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της τελευταίας 2ετίας τόσο τις ιταλικές όσο και τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τράπεζα έχει δημιουργήσει μία ειδική μονάδα την οποία απαρτίζουν… 700 ειδικοί, οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Από το 2014 είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να επιβιώσει «μόνη» της, αλλά η αναζήτηση ενός αγοραστή κατέστη άγονη, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει στον ισολογισμό της ξεπερνούν σε αξία το σύνολο των απτών περιουσιακών της στοιχείων.
Αντί να κατορθώσει να βρει αγοραστή η BMPS «είδε» τους μετόχους της να αποχωρούν έστω και σταδιακά και τις μετοχές της να δέχονται σφοδρή επίθεση από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα η πτώση τους από την αρχή του έτους να ξεπερνά το 77%.
Ήδη η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι η τράπεζα θα πρέπει να μειώσει τουλάχιστον κατά 40% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εντός της επόμενης 3ετίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα κατορθώσει να επιβιώσει χωρίς έξωθεν βοήθεια. Η κρατική στήριξη κρίνεται ως αδύνατη, με δεδομένους τους κανόνες που ισχύουν πλέον αλλά και τη σφοδρή αντίδραση του Βερολίνου στην πρόθεση της κυβέρνησης Ρέντσι να «ρίξει» κεφάλαια στο προβληματικό ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Φυσικά υπάρχει, πάντα, ή όχι και τόσο ευχάριστη εναλλακτική λύση του bail-in, όμως αυτό θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα για τις ιταλικές τράπεζες, με την ήδη καταρρακωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών να βουλιάζει και κανείς να μην μπορεί να υπολογίσει ποιες θα είναι οι συνέπειες όχι μόνο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της γειτονικής χώρας αλλά γι’ αυτό όλης της Ευρώπης.
Την ίδια ώρα όλοι περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τα stress tests της ΕΚΤ έως τα τέλη Ιουλίου, με την BMPS να θεωρείται βέβαιο ότι έχει αποτύχει, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι εξίσου αποτυχημένες θα βρεθούν και άλλες μεγάλες ιταλικές και όχι μόνο τράπεζες.
«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που μπορεί να ξεπεράσει την Ιταλία και να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Εάν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν κατορθώσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των ιταλικών τραπεζών τότε ο κλάδος μπορεί να καταρρεύσει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», εκτιμά ο Michael Hewson, κορυφαίος αναλυτής της CMC Markets.
Για να κατανοήσει κάποιος πόσο απειλητικό μπορεί να γίνει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, αρκεί να γνωρίζει ότι το 17% των δανείων που έχουν δοθεί είναι μη εξυπηρετούμενα. Στις ΗΠΑ ακόμη και στο ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης στη διετία 2008-09 το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 5%.