Τη σύσταση ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη ηγετών της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία ζήτησε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.
Όπως είπε σε ομιλία της στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου στη Χάγη, όπου εδρεύει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), αυτό που χρειάζεται είναι «ένα δικαστήριο που μπορεί να ερευνήσει τη ρωσική ηγεσία και να τους δικάσει».
Η ουκρανική κυβέρνηση ανησυχεί εύλογα ότι η Ρωσία δεν μπορεί να διωχθεί ενώπιον του ΔΠΔ για την επιθετικότητά της, τόνισε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, καθώς το Δικαστήριο μπορεί να αναλάβει μόνο υποθέσεις, στις οποίες ο ενάγων και ο εναγόμενος είναι μέλη του ή μια υπόθεση παραπεμφθεί από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Η Ρωσία δεν είναι μέλος του ΔΠΔ και, ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει το δικαίωμα βέτο, άρα πιθανότατα θα εμποδίσει οποιαδήποτε παραπομπή στο ΔΠΔ.
«Συζητήσαμε να συνεργαστούμε με την Ουκρανία και τους εταίρους μας για την ιδέα της σύστασης ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα επίθεσης κατά της Ουκρανίας», ανέφερε η Αναλένα Μπέρμποκ, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο όργανο θα μπορούσε να αντλήσει τη δικαιοδοσία του από το ουκρανικό Ποινικό Δίκαιο.
Αυτό θα μπορούσε να συμπληρωθεί με διεθνή στοιχεία «σε μια τοποθεσία εκτός της Ουκρανίας, με οικονομική υποστήριξη από εταίρους και με διεθνείς εισαγγελείς και δικαστές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία και η νομιμότητα», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ολλανδία έχουν υποστηρίξει δημοσίως την ιδέα σύστασης ενός ειδικού διεθνούς δικαστηρίου. Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», αρνείται τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εσκεμμένης στόχευσης Ουκρανών αμάχων, με χιλιάδες από τους οποίους να έχουν σκοτωθεί.
Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, Καρίμ Χαν, προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού κατακερματισμού, σημειώνοντας ότι το ΔΠΔ έχει στην πραγματικότητα την καλύτερη θέση για δίκες που αφορούν σε εγκλήματα επίθεσης, καθώς τα κράτη – μέλη του θα μπορούσαν να διορθώσουν «κενά που λέγεται ότι υπάρχουν».
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΝ: Έτσι θα συνδεθεί η νέα μονάδα ρεύματος της Αλεξανδρούπολης με το δίκτυο (pics)