search icon

Ευρώπη

Μπόρις Βούισιτς (Εθνική Τράπεζα Κροατίας): Μείωση των φόρων για τη συγκράτηση της ακρίβειας

Ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας εξηγεί πώς η χώρα του ανέσχεσε το κύμα της ακρίβειας σε ενέργεια και τρόφιμα

Ο δρόμος για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την στήριξη νοικοκυριών περνά μέσα από τη μείωση των φόρων υποστηρίζει ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Κροατίας, Μπόρις Βούισιτς,

Μιλώντας στο newmoney από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Μπόρις Βούισιτς εξήγησε πώς η κυβέρνηση της Κροατίας απάντησε στο κύμα ανατιμήσεων που απειλεί την ανάπτυξη της χώρας: «Στην Κροατία η κυβέρνηση ενήργησε μέσω μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής για να μετριάσει τις αυξήσεις τιμών: μείωσε τους φόρους. Δύο είναι, κυρίως, οι κλάδοι που αυξάνουν τον πληθωρισμό: η ενέργεια και τα τρόφιμα. Η κυβέρνηση μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και το ΦΠΑ στα καύσιμα, και παράλληλα μείωσε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις»

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κροατίας, HERA, από τον Απρίλιο, το κόστος του φυσικού φυσικού αερίου θα αυξηθεί κατά 16%, την ώρα που η χώρα πληρώνει κατά 140% πιο ακριβά τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ελήφθησαν το Φεβρουάριο, ο ΦΠΑ στο φυσικό αέριο μειώνεται από 25% σε 5%. «Εάν η κυβέρνηση δεν είχε υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για να αντισταθμίσει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας, τα νοικοκυριά θα πλήρωναν για φυσικό αέριο αύξηση 100% ανά kWh» ανέφερε η ανακοίνωση της  HERA.

Αν και η κροατική κυβέρνηση κάνει λόγο για προσωρινά μέτρα, οι προβλέψεις δεν είναι αισιόδοξες.

«Θεωρώ ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα επιμείνει για μακρά χρονική περίοδο λόγω του πολέμου της Ουκρανίας που επιβαρύνει και την ενέργεια και τα τρόφιμα» αναφέρει ο Μπόρις Βούισιτς. «Πέρυσι εκτιμούσαμε ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει στο απόγειο στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, τώρα όμως βλέπουμε ότι θα συνεχιστεί πιθανότατα και στο τρίτο τρίμηνο. Όλα εξαρτώνται από το πόσο θα διαρκέσει η ουκρανική κρίση και από τις επιπτώσεις των κυρώσεων.»

Να ομαλοποιηθεί η πολιτική της ΕΚΤ

Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής, ωστόσο τα βλέμματα στρέφονται και στη Φρανκφούρτη, καθώς δυναμώνουν οι φωνές που ζητούν μέτρα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Η ΕΚΤ διατηρεί ακόμα αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων» σημειώνει ο Μπόρις Βούισιτς, «κάτι που σε αυτή την περίοδο του υψηλού πληθωρισμού απαιτεί “κανονικοποίηση” (normalization). Με τον πληθωρισμό να αναμένεται φέτος να κυμανθεί στο 5%, σαφώς δε θα είναι έκπληξη το να αυξηθούν τα επιτόκια» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα:

Υπ. Εργασίας: Στη Βουλή το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» – Οι νέες ρυθμίσεις

Η Shell διαγράφει assets ύψους $5 δισ. μετά την έξοδό της από τη Ρωσία

Lamda: Πώς προχωρούν τα έργα στο Ελληνικό (pic)

Exit mobile version