search icon

Ευρώπη

ASML: Η ολλανδική εταιρεία – παντοκράτορας της Ευρώπης στους ημιαγωγούς (pics)

Ποια είναι η εταιρεία που αποτελεί «μήλον της Έριδος» για ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη - Το ταπεινό ξεκίνημα, το παρολίγον λουκέτο και η πίστη σε ένα μέλλον που έγινε κυρίαρχο

«Η ιστορία μας είναι μία ιστορία φτώχειας και αντοχής» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Peter Wennink στο συνέδριο Deep Tech Connect.

Δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι αναφερόταν στην ολλανδική ASML, την εταιρεία που βρίσκεται στην κορυφή της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών της Ευρώπης και τα προϊόντα της αποτελούν αντικείμενο πόθου για την βιομηχανία της Κίνας και αντικείμενο περιορισμών από την κυβέρνηση της Ολλανδίας.

Η ASML δεν ήταν πάντα o σημερινός τεχνολογικός κολοσσός με τους 42.000 εργαζόμενους και την πρωτοκαθεδρία στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, ξεκίνησε ταπεινά το 1984, με 31 εργαζόμενους, μία συνεργασία της τότε πανίσχυρης Philips με την Advanced Semiconductor Materials International (ASMI) για την ανάπτυξη συστημάτων λιθογραφίας για την αναπτυσσόμενη αγορά ημιαγωγών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ASML, στο συνέδριο Deep Tech Connect

Η ASM Lithography ( ASML) παρουσίασε το πρώτο της σύστημα εκείνη την χρονιά και σύντομα ανέπτυξε συνεργασίες με εταιρείες σε ΗΠΑ και Ασία. Όμως δεν ήταν αρκετό.

Σε μια αγορά με έντονο ανταγωνισμό και πολλούς προμηθευτές, η μικρή άγνωστη εταιρεία από την Ολλανδία δεν μπορούσε να διακριθεί. Η ASML είχε λίγους πελάτες και οι μέτοχοι δεν μπορούσαν να διατηρήσουν τα υψηλά επίπεδα επενδύσεων με μικρή απόδοση που απαιτούσε ο κλάδος.

«Ενα βήμα πριν το λουκέτο, και για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, η Philips ανακοίνωσε ένα τεράστιο πρόγραμμα περικοπών κόστους, που οδήγησε σε μαζικές απολύσεις. Η ASML επιβίωσε χάρη στην παρέμβαση του Henk Bodt, μέλους του ΔΣ της Philips, που έπεισε τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο να κρατήσουν ζωντανή την ASML. Βοήθησε επίσης η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να στηρίξει την εταιρεία, παρά το μεγάλο ρίσκο.

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι, δίπλα στη φτώχεια και την αδιαφορία, το σημαντικό είναι η επιμονή. Και η καλή τύχη, αυτό είναι επίσης αλήθεια» είπε ο Peter Wennink στην εκδήλωση Deep Tech Connect.

Αυτή ήρθε τη δεκαετία του 1990, όταν η ASML παρουσίασε την πλατφόρμα PAS 5500 που την έβαλε στα μεγάλα σαλόνια της βιομηχανίας. Το 1995 η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο, κερδίζοντας την ανεξαρτήσία της και τα κεφάλαια που χρειαζόταν για να επενδύσει σε Έρευνα και Τεχνολογία.

Ακολούθησαν η τεχνολογία TWINSCAN (που έφερε επανάσταση στην τεχνολογία διπλού σταδίου) και το εργαλείο Extreme Ultraviolet (EUV) lithography , αλλά και μία σειρά από εξαγορές που ανέβασαν την ASML στην ηγετική θέση που βρίσκεται σήμερα.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις προκλήσεις που θα αντιμετώπιζε ο κόσμος στην αυγή αυτής της δεκαετίας. Ωστόσο, οι ομάδες μας επέμειναν, επιτυγχάνοντας πολλά σημαντικά ορόσημα παρά τις αντιξοότητες» τονίζει η εταιρεία στην ιστοσελίδα της. Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2023 έφτασαν στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο μεγαλύτερος πελάτης της ASML είναι η Ταϊβάν και ακολουθούν Νότια Κορέα και ΗΠΑ

«Μήλον της Έριδος» για ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη

Η είδηση «έσκασε» την προηγούμενη εβδομάδα. Μετά από μήνες πιέσεων και διαβουλεύσεων με την Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση της Ολλανδίας αποφάσισε να επιβάλλει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές ημιαγωγών.

«Πήραμε αυτό το μέτρο για το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας» δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου, Λίσε Σραϊνεμάχερ, προσθέτοντας ότι οι επίμαχοι ημιαγωγοί μπορούν να έχουν στρατιωτικές εφαρμογές. Η Σραϊνεμάχερ προσέθεσε ότι «ελάχιστες εταιρείες» επηρεάζονται από αυτή την απόφαση. Μεταξύ αυτών, κυρίαρχη είναι η ASML, οι μετοχές της οποίας δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.

Αν και η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης δεν κατονομάζει την Κίνα, θεωρείται δεδομένο ότι ήταν ο βασικός στόχος του μέτρου. Οργισμένη ήταν η απάντηση του Πεκίνου, που χαρακτήρισε το μέτρο «κατάχρηση των μέτρων ελέγχου εξαγωγών.»

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κατάλογος των προϊόντων που υπόκεινται στους νέους περιορισμούς προέκυψε από μια συμφωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ΗΠΑ και δύο συμμάχων με ισχυρές βιομηχανίες εξοπλισμού τσιπ – της Ολλανδίας και της Ιαπωνίας, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να περιορίσει την ικανότητα του Πεκίνου να κατασκευάζει τα δικά του τσιπ.

Διαβάστε ακόμη:

Δεύτερες σκέψεις για το έκτακτο επίδομα στους συνταξιούχους

Τράπεζες, ακρίβεια, μέτρα στήριξης στο «μενού» Χατζηδάκη – Στουρνάρα πριν τις προγραμματικές

Ίδρυμα Λυγιδάκη: Μετά το Κολωνάκι νέα σφυριά για ακίνητα σε Βουλιαγμένη και Μαρούσι (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version