Απομακρύνονται σιγά – σιγά από τον ουρανό της Ευρωζώνης τα σύννεφα της ύφεσης, καθώς όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία χαρακτηρίζεται από μια αναπάντεχη ανθεκτικότητα. Κι αυτό, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό και τις διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Ενδεικτικά του θετικού κλίματος είναι τα στοιχεία της S&P Global για τον σύνθετο δείκτη PMI, ο οποίος αποτελεί βαρόμετρο για τη συνολική υγεία της οικονομίας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ευρήματα, κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 52 μονάδες έναντι 50,3 μονάδων τον Ιανουάριο.
Πρόκειται, μάλιστα, για τη δεύτερη συνεχόμενη επίδοση άνω του ψυχολογικού ορίου των 50 μονάδων, το οποίο συνιστά το «σύνορο» μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στις 20 χώρες της Ευρωζώνης.
«Η ηχηρή επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο συνδράμει στην άμβλυνση των ανησυχιών για την ύφεση στην Ευρωζώνη» ανέφερε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής αναλυτής της S&P Global, σχολιάζοντας τα παραπάνω στοιχεία.
Και συνέχισε: «Υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα του 2022, χάρη στην εξασθένηση των ενεργειακών ανησυχιών, όπως επίσης και των ενδείξεων ότι ο πληθωρισμός έχει κορυφωθεί».
Όλα αυτά, σύμφωνα με τους αναλυτές, ενισχύουν το σενάριο της αποφυγής της ύφεσης, με το ΑΕΠ της Ευρωζώνης να προβλέπεται να διατηρηθεί σε -έστω και οριακά- θετικό έδαφος στο 12μηνο του 2023.
Την ίδια ώρα, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής, ο οποίος συνιστά προάγγελος για το τι μέλλει γενέσθαι, ενισχύθηκε τον Φεβρουάριο στις 61,2 μονάδες έναντι 60,4 μονάδων τον Ιανουάριο. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών.
Όσον αφορά τον δείκτη υπηρεσιών, σημείωσε άνοδο στις 52,7 μονάδες από 50,8 μονάδες προηγουμένως. Η δε, ζήτηση «ανέβασε» ρυθμούς για πρώτη φορά από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης νέων επιχειρήσεων ανέκαμψε από τις 50,1 μονάδες στις 52,2 μονάδες.
Φυσικά, δεν είναι όλα ρόδινα. Οι τιμές πώλησης παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, κάτι που προμηνύει την ανθεκτικότητα του πληθωριστικού φαινομένου. Σημειώνεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 8,5% τον Φεβρουάριο (από 8,6% τον Ιανουάριο), με τον «δομικό» πληθωρισμό (εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα) να εκτοξεύεται σε νέο ιστορικό υψηλό (5,6% από 5,3%).
Η διατήρηση των πιέσεων στις τιμές, όπως είναι εύλογο, αναγκάζει την κεντρική τράπεζα να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αυξήσεων στα επιτόκια, τα οποία αποτελούν το «φάρμακο» στον πληθωρισμό. Ιδίως, από την στιγμή που η οικονομία παρουσιάζει μια ικανοποιητική εικόνα, «λύνοντας» τα χέρια της Φρανκφούρτης.
Κι αυτό, διότι τα υψηλά επιτόκια, ναι μεν συνδράμουν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ πρόκειται να αναθεωρήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στην προσεχή συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ επιπλέον παρεμβάσεις είναι πιθανόν να λάβουν χώρα τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.
Σήμερα το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,5%.
Διαβάστε ακόμα
O Dr Doom «βλέπει» την τέλεια καταιγίδα κρίσεων να έρχεται – Οι προβλέψεις του Ρουμπινί