search icon

Ευρώπη

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Από τα χείλη της… Ουγγαρίας κρέμεται η Ευρώπη – Ούτε σήμερα υπήρξε συμφωνία

Αγώνας δρόμου για τους Ευρωπαίους προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία - Επιμένει στο «όχι» η Ουγγαρία, η εναλλακτική πρόταση της Κομισιόν

Άγνωστο παραμένει κατά πόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα καταλήξουν άμεσα σε μια συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς η Ουγγαρία φαίνεται ότι επιμείνει στις αντιρρήσεις της, καθιστώντας αμφίβολη την ανακοίνωση του 6ου πακέτου μέτρων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. 

Οι πρεσβευτές των χωρών της Ε.Ε. συνεδρίασαν σήμερα το απόγευμα, προκειμένου να εξετάσουν την αναθεωρημένη πρόταση της Κομισιόν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, κανείς δεν είναι βέβαιος ότι η Ουγγαρία εντέλει θα πειστεί και θα υπαναχωρήσει από τις αξιώσεις της. 

Oι αξιωματούχοι, μετά τη σημερινή αποτυχία, θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το πρωί, με στόχο να ετοιμάσουν εγκαίρως ένα κείμενο συμφωνίας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Οι Βρυξέλλες φέρεται να προτείνουν την απαγόρευση μόνο των θαλάσσιων εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, αναβάλλοντας για τους επόμενους μήνες τους περιορισμούς στις εισαγωγές από τον χερσαίο αγωγό Druzhba, ο οποίος συνιστά την κύρια πηγή προμήθειας για τη Βουδαπέστη. 

Η συγκεκριμένη πρόταση, επί της ουσίας, δίνει περισσότερο χρόνο στην Ουγγαρία, προκειμένου να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Αντιμετωπίζει επίσης, τις ανησυχίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας και της Τσεχίας, χώρες με υψηλή εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο. 

Για την έγκριση του πακέτου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών – μελών. Αρκετές χώρες, πάντως, έχουν αντιταχθεί στη διαφοροποίηση μεταξύ των χερσαίων και των θαλάσσιων αγωγών, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο επηρεάζει δυσανάλογα ορισμένες χώρες. Δεν είναι λίγες οι φωνές, επίσης, οι οποίες θεωρούν ότι οι παραπάνω τροποποιήσεις επί της ουσίας καθιστούν ασθενέστερο το πακέτο εις βάρος της Μόσχας.  

Άλλωστε, πέραν των τριβών για το πετρέλαιο, και η πρόταση για απαγόρευση των Ρώσων από το ευρωπαϊκό real estate έχει απορριφθεί, κατόπιν πιέσεων της Κύπρου.  

Με βάση την πρόταση της Κομισιόν, το εμπάργκο στις θαλάσσιες εισαγωγές θα εφαρμοστεί σε βάθος εξαμήνου για το πετρέλαιο και σε βάθος οκταμήνου για τα πετρελαϊκά προϊόντα. 

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Ρωσία παρέδωσε στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια 720.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, μέσω του βασικού αγωγού Druzhba. Αντίθετα, μέσω των θαλάσσιων αγωγών, οι παραδόσεις έφθασαν το 1,57 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  

Ανεξαρτήτως της κατάληξης των εν εξελίξει συζητήσεων, πάντως, οι μεγαλύτεροι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη, η Γερμανία και η Πολωνία, έχουν δεσμευτεί να απεξαρτηθούν σχεδόν πλήρως από τη Μόσχα τους επόμενους μήνες, μέσω της προσπάθειας εξασφάλισης διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας. 

Διαβάστε επίσης:

Γιώργος Προκοπίου: Ο tycoon που έγινε αυτοκράτορας του real estate

Βγαίνει στο σφυρί η μυθική βίλα του Κοντομηνά στην Ύδρα

Νέο deal για παροχή ρωσικού αερίου στη Σερβία – Σε τιμές κάτω της αγοράς

Exit mobile version