Μετά από πολύχρονες διαπραγματεύσεις και νομικές διαμάχες, το αυστριακό Δημόσιο αποκαλύπτει τα σχέδιά του αναφορικά με το σπίτι που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ το 1889.
Το τριώροφο κτίσμα στην Braunau am Inn, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί, να ανακαινισθεί και να μετατραπεί σε… αστυνομικό τμήμα, ώστε να μην καταλήξει να γίνει τόπος λατρείας και προσκυνήματος για νοσταλγούς των Ναζί.
Ο Χίτλερ γεννήθηκε σε ένα διαμέρισμα του κηρίου αυτού στις 20 Απριλίου του 1889, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως τελωνειακός υπάλληλος στη συνοριακή αυτή πόλη. Η οικογένεια έφυγε από το Braunau am Inn, που τότε ανήκε στην Αυστροουγγαρία, όταν ο Αδόλφος ήταν τριών ετών.
Τα σχέδια για τη μετατροπή του αμφιλεγόμενου κτίσματος σε αστυνομικό τμήμα πρωτοανακοινώθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όπως μεταδίδει το CNN, όταν ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας ξεκίνησε έναν διαγωνισμό διακόσμησης για την ανακαίνισή του. Αξιωματούχοι είχαν πει τότε στο CNN ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή της «Εθνικοσοσιαλιστικής δραστηριότητας».
Το έργο ανακαίνισης κέρδισε μέσω του διαγωνισμού η αυστριακή εταιρεία Marte.Marte Architects και στην ψηφιακή μακέτα που παρουσιάστηκε φαίνεται ότι θα γίνει επέκταση της οροφής, ενώ η κίτρινη πρόσοψη θα βαφτεί άσπρη όπως είναι των γειτονικών κτηρίων.
Όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Αυστριακός ΥΠΕΣ, η πόλη θα γίνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που πρέσβευε ο Χίτλερ.
«Μπορεί κανείς να καταλάβει τη δημοκρατική κουλτούρα μιας χώρας από τον τρόπο που η ίδια αντιμετωπίζει την ιστορία της και στην Αυστρία πήρε πολύ καιρό να αντιμετωοπίσει την ιστορία της», ανέφερε για να προσθέσει:
«Σήμερα ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στον τρόπο αντιμετώπισης της ιστορικής μας ευθύνης».
Η τύχη του κτηρίου είχε γίνει αντικείμενο ατέρμονων συζητήσεων, καθώς πολλοί ήταν εκέινοι που ήθελαν να κατεδαφιστεί για να μην θυμίζει τίποτα τη σύντομη διαμονή του Χίτλερ στην πόλη.
Το 2012, ο δήμαρχος του Braunau am Inn, Johannes Waidbacher, είχε πει στην εφημερίδα Der Standard ότι η πόλη είχε ήδη «στιγματιστεί». Τα τρία χρόνια που ο Ναζί δικτάτορας έζησε εκεί «σίγουρα δεν ήταν τα πιο καθοριστικά » για την περαιτέρω πορεία του, είχε αναφέρει ο Waidbacher, προσθέτοντας ότι «γι’ αυτό δεν είμαστε προετοιμασμένοι να πάρουμε πάνω μας την ευθύνη για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Αλλοι ήθελαν να μετατρέψουν το κτήριο σε κέντρο της κοινότητας με την ονομασία «House of Responsibility», όπου θα μαζεύονταν νέοι από όλο τον κόσμο για να μάθουν για το παρελθόν και την ιστορία.
Επί δεκαετίες το αμφιλεγόμενο κτίσμα ανήκε στην Gerlinde Pommer, η οικογένεια της οποίας ήταν ιδιοκτήτρια πριν τη γέννηση του Χίτλερ. Το αυστριακό ΥΠΕΣ νοίκιαζε από το 1972 το κτήριο για διάφορους σκοπούς, κυρίως φιλανθρωπικούς.
Τελευταία ήταν κέντρο αναπήρων αλλά από το 2011 είχε παραμείνει άδειο.
Αρχικά η κυβέρνηση θέλησε να το κατεδαφίσει, τελικά όμως αποφασίστηκε να μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα καθώς, σύμφωνα με τον τότε ΥΠΕΣ, Wolfgang Peschorn, η μελλοντική χρήση του από την αστυνομία θα δώσει το αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι αυτό το κτίριο δεν θα χρησιμεύσει ποτέ για να μνημονεύεται ο Εθνικοσοσιαλισμός.
Σήμερα, το μοναδικό σημάδι που θυμίζει το παρελθόν του κτιρίου είναι μια πέτρα αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του φασισμού κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τοποθετήθηκε στο κτήριο το 1989, λίγο πριν από την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Χίτλερ, και γράφει: «Για την Ειρήνη, την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Ποτέ ξανά ο Φασισμός. Στη Μνήμη των Εκατομμυρίων Νεκρών».
Οι εργασίες ανακαίνισης αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023 και το κόστος ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ.