Κατά 0,3% αναμένεται να αναπτυχθεί η γαλλική οικονομία στο γ’ τρίμηνο του 2022, όπως εκτιμά η κεντρική τράπεζα της χώρας (Bank of France), η οποία προσβλέπει σε αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο, παρά τις ανησυχίες για το ενεργειακό κόστος και τον πληθωρισμό.
Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της BoF, στην οποία συμμετείχαν 8.500 επιχειρήσεις, τα προβλήματα στον τομέα της προμήθειας, τα οποία είχαν «κρατήσει» πίσω την ανάπτυξη, φαίνεται ότι εν μέρει αμβλύνθηκαν τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό όσων επιχειρήσεων αυξάνουν τις τιμές κατέγραψε επίσης πτώση.
«Σ’ ένα πολύ δύσκολο και αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον, η συνολική οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να αντιστέκεται» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα.
Στο ερώτημα, βέβαια, πόσο καιρό ακόμη η εθνική οικονομία θα αναπτύσσεται, κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Ιδίως ενόσω οι προκλήσεις πληθαίνουν γύρω από την Ευρώπη.
Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής (αυξημένα επιτόκια), η οξεία ενεργειακή κρίση και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός συνιστούν τα βασικά αγκάθια της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία βλέπει τον κίνδυνο της ύφεσης να πλησιάζει.
Δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί αναλυτές θεωρούν βέβαιο ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί και το δ’ τρίμηνο του 2022 και το α’ τρίμηνο του 2023. Ειδικά για τη Γαλλία, πάντως, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μικρή ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο και στασιμότητα στο δ’ και τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση του Παρισιού στις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου είναι κάπως πιο περιορισμένη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., κάτι που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός είναι λιγότερο έντονος (6,5% έναντι 9,1% τον Αύγουστο). Αυτό οφείλεται στο μεγάλο απόθεμα ενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια, τα οποία αποτελούν μια σαφώς φθηνότερη πηγή ηλεκτρισμού έναντι του πανάκριβου αερίου.
Διαβάστε επίσης
«Παράθυρο» στο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου 2023 για την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο
Ρεύμα: Έως και τέσσερις φορές πάνω οι μετακινήσεις μεταξύ των παρόχων ενέργειας