search icon

Ευρώπη

Ανώτατο Δικαστήριο ΕΕ: Τέλος στη μαζική διατήρηση προσωπικών δεδομένων από τους παρόχους τηλεπικοινωνίας

Εξαιρείται η περίπτωση σοβαρής απειλής για την εθνική ασφάλεια

Την αποφαση ότι οι κυβερνήσεις των χωρών – μελών της ΕΕ δεν μπορούν να διατηρούν αδιακρίτως προσωπικά δεδομένα, εκτός εάν υπάρχει σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια, έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης, πλήττοντας κράτη – μέλη που κλίνουν σε νόμους διατήρησης μαζικών δεδομένων, προκειμένου να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και να διαφυλάξουν την εθνική ασφάλεια.

Η απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) προέρχεται από μεγάλες επιθέσεις ισλαμιστών μαχητών στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Βρετανία τα τελευταία χρόνια.

Οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως η πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα, ιδίως εκείνα που συγκεντρώνουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν τέτοια συμβάντα, ενώ πάροχοι και ακτιβιστές των πολιτικών δικαιωμάτων αντιτίθενται στην πρόσβαση αυτή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μονάδα Telekom Deutschland της Deutsche Telekom και ο πάροχος διαδικτυακών υπηρεσιών SpaceNet AG είχαν προσφύγει κατά του γερμανικού νόμου διατήρησης δεδομένων, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει κανόνες της ΕΕ.

Το γερμανικό δικαστήριο ζήτησε ακολούθως τη συμβουλή του CJEU, το οποίο αποφάνθηκε ότι η διατήρηση των δεδομένων μπορεί να επιτραπεί μόνο υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

«Το Δικαστήριο επιβεβαιώνει πως η νομοθεσία της ΕΕ αποκλείει τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση δεδομένων κυκλοφορίας και εντοπισμού, εκτός από την περίπτωση σοβαρής απειλής στην εθνική ασφάλεια», ανέφεραν οι δικαστές.

«Ωστόσο, προκειμένου να καταπολεμήσουν το σοβαρό έγκλημα, τα κράτη – μέλη μπορούν, σε αυστηρή συμφωνία με την αρχή της αναλογικότητας, να φροντίζουν, μεταξύ άλλων, για τη στοχευμένη ή ταχεία διατήρηση τέτοιων δεδομένων και τη γενική και αδιακρίτως διατήρηση διευθύνσεων IP», ανέφεραν.

Σύμφωνα με την eco – Association of the Internet Industry, που υποστηρίζει τη SpaceNet, η καθολική υποχρέωση διατήρησης δεδομένων στη Γερμανία κοστίζει στη βιομηχανία εκατομμύρια ευρώ.

Ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν, ο οποίος ανήκει στο κόμμα των Φιλελεύθερων, έκανε λόγο για μια «ωραία ημέρα για τα δικαιώματα των πολιτών»: «Θα καταργήσουμε τώρα γρήγορα και οριστικά τον νόμο διατήρησης δεδομένων χωρίς κίνητρο», έγραψε στο Twitter.

Η διατήρηση προσωπικών δεδομών αποτελεί πολύ ευαίσθητο θέμα στη Γερμανία, οι κάτοικοι της οποίας είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με μαζική επιτήρηση από το κράτος την περίοδο του ναζισμού και στη συνέχεια στην πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία. Αυτός είναι ο λόγος που οι βασικές ελευθερίες, και κυρίως εκείνη της ιδιωτικής ζωής, προστατεύονται ιδιαιτέρως στο γερμανικό Σύνταγμα.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Γιατί δεν πρέπει να είστε short στις μετοχές στην Ευρώπη

Πανικός στα cryptos: Τι φέρνει το νέο «αιματοκύλισμα» – Το ethereum κινδυνεύει με κατάρρευση (pics)

Eddie Wilson (Ryanair): Τι ζητάμε για να φέρουμε περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα

 

Exit mobile version