Σήμερα στις 7:30 θα υπάρχει τελικό αποτέλεσμα και θα γίνει γνωστό το όνομα του ανθρώπου που θα κυβερνήσει τη Κύπρο τα επόμενα πέντε χρόνια. Είτε θα συνεχίσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, είτε θα αναλάβει το πηδάλιο ο Σταύρος Μαλάς επαναφέροντας στην εξουσία το ΑΚΕΛ, το οποίο αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα λόγω της διακυβέρνησης Χριστόφια τη πενταετία 2008-2013. Όποιος και αν είναι το αποτέλεσμα ο πολιτικός χάρτης της Κύπρου θα αλλάξει, και και ήδη έχουν επέλθει αλλαγές από τη προεκλογική περίοδο.
Οι υποψήφιοι
Αν ο Νίκος Αναστασιάδης επανεκλεγεί θα παραμείνει στη πολιτική για ακόμη πέντε χρόνια και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει θα αποσυρθεί. Θα αποσυρθεί όμως ακόμα και αν χάσει τις εκλογές και θα ασχοληθεί με το δικηγορικό του γραφείο στη Λεμεσό, από το οποίο αποχώρησε με την εκλογή του το 2013, παραδίδοντας τις μετοχές του στις κόρες του. Το 2013 αποχώρησε και από την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), αν και μέχρι σήμερα διατηρεί μεγάλη επιρροή στην ηγεσία, στα στελέχη και στη βάση.
Ο Σταύρος Μαλάς αν θα εκλεγεί θα εγκαταλείψει το επιστημονικό έργο (Γενετιστής) και θα ασχοληθεί αποκλειστικά με την πολιτική κάτι που έκανε περιστασιακά όλα αυτά τα χρόνια, πέραν της περιόδου των 14 μηνών που υπήρξε υπουργός υγείας στη Κυβέρνηση Χριστόφια. Αν δεν καταφέρει να νικήσει τον Νίκο Αναστασιάδη, θα είναι η δεύτερη φορά καθώς έχασε και στις προεδρικές εκλογές του 2013. Ο κ. Μαλάς θα επιστρέψει στα καθήκοντα του στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, από το οποίο έχει λάβει άδεια άνευ απολαβών, για την προεκλογική περίοδο. Θα συνεχίσει να ασχολείται με θέματα έρευνας. Είναι αμφίβολο αν θα επιχειρήσει νέα συμμετοχή σε εκλογές καθώς εκτός από τις προεδρικές είχε λάβει μέρος και σε βουλευτικές εκλογές χωρίς να καταφέρει εκλογή.
Μικρότερη η αποχή σήμερα συγκριτικά με τον πρώτο γύρο των εκλογών
Μείωση παρουσιάζει η αποχή, σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου. Μέχρι του 12:00 που έκλεισαν οι κάλπες για διάλλειμα μία ώρας το ποσοστό προσέλευσης έφτασε στο 32,6% έναντι του 30,2% στον πρώτο γύρο.
Στις προεδρικές του 2013 το ποσοστό προσέλευσης στο δεύτερο γύρο ήταν 36,9% και τις βουλευτικές του 2016, ήταν 29,7%.
Η ψηφοφορία θα επαναρχίσει στις 13.00 για να ολοκληρωθεί στις 18.00 και τα τηλεοπτικά κανάλια θα παρουσιάσουν τα exit pools. Τελικό αποτέλεσμα αναμένεται γύρω στις 19:30.
Τα κόμματα
Ο ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, είτε κερδίσει είτε χάσει ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν αναμένεται να περάσει από ιδιαίτερες περιπέτειες, χωρίς όμως να μπορεί κάποιος να προβλέψει πιθανό θέμα ηγεσίας, καθώς υπάρχουν στελέχη που αμφισβητούν τον κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Αυτό όμως δεν είναι πρωτοφανές για το κυβερνών κόμμα της Κύπρου, αφού λίγο πολύ, πλην του Γλαύκου Κληρίδη, αμφισβητήθηκαν τόσο ο Γιαννάκης Μάτσης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη, ίσως για λόγους τακτικής να υπάρξει υπουργοποίηση κάποιου βουλευτή στην επαρχία Λευκωσίας, ώστε να μπορέσει να μπει στη Βουλή ως επιλαχών ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Στο ΔΗΣΥ ήδη έχει ξεκινήσει η αλλαγή φρουράς με την αποχώρηση του Νίκου Αναστασιάδη αλλά και του υπουργού εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος ολοκληρώνει τη πολιτική του σταδιοδρομία.
Το ΑΚΕΛ, με τα ποσοστά που συγκέντρωσε ο Σταύρος Μαλάς στον α’ γύρο των εκλογών έχει καταφέρει να επουλώσει πληγές του 2013. Η συσπείρωση του κόμματος ξεπέρασε το 80% και ο δεύτερος γύρος αναμένεται να ενισχύσει τα ποσοστά συσπείρωσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη προεκλογική περίοδο δεν υπήρξαν δημόσιες παρεμβάσεις από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, καθώς θεωρείται «βαρίδι λόγω της αποτυχημένης πενταετίας του που οδήγησε στο μνημόνιο και στο χείλος της χρεωκοπίας. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, μόλις συμπληρώσει τη θητεία του αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί και η σκυτάλη της ηγεσίας θα περάσει σε νέα στελέχη. Οι φήμες φέρνουν ως επικρατέστερους τον Στέφανο Στεφάνου (πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και νυν εκπρόσωπο τύπου του ΑΚΕΛ και τον Γιώργο Λουκαίδη ( κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο). Επίσης το ΑΚΕΛ μετά τις εκλογές θα πρέπει να κλείσει το θέμα που έχει δημιουργηθεί με το ιστορικό στέλεχος Νίκο Κατσουρίδη, του οποίου είχε ανασταλεί η κομματική ιδιότητα. Υπήρξε συμφωνία ώστε ο κ. Κατσουρίδης να στηρίξει επισήμως τον κ. Μαλά και το κόμμα να ανταποδώσει με την αποκατάσταση του. Σε μια τέτοια εξέλιξη αντιδρούν άλλα στελέχη του κόμματος τα οποία πήγαν φυλακή για οικονομική φύσεως σκάνδαλα.
Το ΔΗΚΟ υπό την ηγεσία του Νικόλα Παπαδόπουλου αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της διάσπασης και αύριο το πρωί συνεδριάζει το πειθαρχικό συμβούλιο για να εξετάσει πρόταση για διαγραφή 22 στελεχών μεταξύ των οποίων ο τέως πρόεδρος του κόμματος και τέως πρόεδρος της Βουλής Μάριος Κάρογιαν και η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Αν υπάρξουν διαγραφές αναμένεται η δημιουργία νέου κόμματος από στελέχη που στηρίζουν στις σημερινές εκλογές τον Νίκο Αναστασιάδη. Ήδη έχουν αποχωρήσει αρκετά στελέχη, τα οποία στήριξαν τη κυβέρνηση Αναστασιάδη όταν το ΔΗΚΟ απέσυρε την υποστήριξη του. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναμένεται να επιχειρήσει συνένωση του λεγόμενου «ενδιάμεσου χώρου» με τα κόμματα που κινούνται στις ίδιες περίπου θέσεις στο Κυπριακό (ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι κλπ) Το εγχείρημα θεωρείται δύσκολο καθώς υπήρξαν προσπάθειες και στο παρελθόν οι οποίες δεν καρποφόρησαν αφού το αγκάθι ήταν πάντοτε η ηγεσία του χώρου.
Η ιστορική ΕΔΕΚ που ίδρυσε ο Βάσος Λυσσαρίδης, βρίσκεται ενώπιον του ενδεχομένου διάλυσης καθώς έχει αποδυναμωθεί και η κοινοβουλευτική της δύναμη έχει περιοριστεί στους τρεις βουλευτές. Αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή πιθανόν να χάσει και τη μία έδρα που κατέχει στο ευρωκοινοβούλιο.
Η Συμμαχία Πολιτών του πρώην υπουργού εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα θα πρέπει να θεωρείται ότι έχει κλείσει την σύντομη πολιτική διαδρομή της καθώς από τους τρεις βουλευτές που εξέλεξε το2016 έχει μείνει μόνο με έναν, τον Γιώργο Λιλλήκα. Τα στελέχη του κόμματος αποχώρησαν σε δύο φάσεις. Στη πρώτη φάση αποχώρησαν αυτοί που στήριξαν στις προεδρικές εκλογές τον Νικόλα Παπαδόπουλο και στη δεύτερη φάση αυτοί που στηρίζουν Σταύρο Μαλά. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως ο κ. Λιλλήκας να αξιοποιηθεί από τον Νίκο Αναστασιάδη σε περίπτωση εκλογής του, αν και αυτό είναι αμφίβολο λόγω των μεγάλων διαφορών που έχουν στο Κυπριακό. Ο κ. Λιλλήκας διαψεύδει κάτι τέτοιο κατηγορηματικά.
Η Αλληλεγγύη της ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους, φαίνεται και αυτή να φτάνει στο τέλος της διαδρομής καθώς στο α’ γύρο των εκλογών παρουσίασε πολύ αδύναμη συσπείρωση. Πολλά στελέχη του κόμματος αποχώρησαν και τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Νίκου Αναστασιάδη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κα Θεοχάρους υπήρξε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, του οποίου μάλιστα είχες διεκδικήσει και την ηγεσία. Στην Αλληλεγγύη ανήκει και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον ΔΗΣΥ για την εκλογή του στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η απουσία του από τα κομματικά δρώμενα είναι εκκωφαντική.
Το Κίνημα Οικολόγων αντιμετώπισε επίσης πρόβλημα συσπείρωσης με πολλά στελέχη να τάσσονται κυρίως υπέρ της αυτόνομης καθόδου στις εκλογές ή υπέρ της υποψηφιότητας Σταύρου Μαλά.
Εκκλησία
Οι Προεδρικές εκλογές έθεσαν στη προεκλογική δίνη και την Εκκλησία της Κύπρου με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να δηλώνει ότι στηρίζει το Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως την ίδια θέση έχουν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, ωστόσο κανένας εξ αυτών δεν έκανε κάποια δήλωση. Αντιθέτως παρασκηνιακά κάποιοι μητροπολίτες επικοινώνησαν με ΜΜΕ και ανέφεραν πως ο Αρχιεπίσκοπος δεν τους ρώτησε. Η εμπλοκή της Εκκλησίας στη πολιτική ζωή της Κύπρου έχει τις ρίζες της στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Βρετανικής αποικιοκρατίας, ενώ κατέστη «θεσμός» με την ιδιότητα του Μακάριου του Γ’ ως προέδρου και Αρχιεπισκόπου. Παράλληλα τα κυπριακά κόμματα εμπλέκονται στα της εκκλησίας με την στήριξη υποψηφίων στις αρχιεπισκοπικές ή τις μητροπολιτικές εκλογές. Αντίδραση στη στήριξη του Αρχιεπισκόπου στον Νίκο Αναστασιάδη υπήρξε από τον Θεολόγο Ανδρεά Πιτσιλλίδη, τον ο οποίο ον Αρχιεπίσκοπος είχε χαρακτηρίσει «παλιόπαιδο» και τον αφόρισε με απόφαση επιτροπής της Ιεράς Συνόδου. Ο Ανδρεάς Πιτσιλλίδης ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τον Σταύρο Μαλά αν και υπήρξε βουλευτής και ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ με προσωπική επιλογή του Νίκου Αναστασιάδη για να τεθεί στο ψηφοδέλτιο του κόμματος.
Ιστορικό εκλογών
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές στην Κύπρο διεξήχθησαν το 1959 και ακολούθως το: 1965, 1968, 1973, 1978, 1983, 1988, 1993, 1998, 2003, 2008, 2013, 2018.
Οι πρώτες προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν στις 13 Δεκεμβρίου το 1959 και εξελέγη Πρόεδρος ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος έχοντας ανθυποψήφιο τον Ιωάννη Κληρίδη. Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξασφάλισε ποσοστό 66,82% έναντι 33,18% του Ιωάννη Κληρίδη.
Στη θέση του Αντιπροέδρου, ο οποίος εκλεγόταν από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εξελέγη ο Φαζίλ Κιουτσούκ χωρίς ανθυποψήφιο.
Η θητεία του Προέδρου που έληγε το 1965 λόγω των επικρατουσών συνθηκών με νόμο που ψηφίστηκε το 1965 παρατάθηκε μέχρι το 1968 (25 Φεβρουαρίου). Στην εκλογική διαδικασία ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πήρε ποσοστό 96,26% έναντι 3.74 του ανθυποψηφίου Τάκη Ευδόκα.
Στις 18 Φεβρουαρίου 1973 ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος χωρίς ψηφοφορία καθώς δεν είχε αντίπαλο.
Ο δεύτερος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Σπύρος Κυπριανού, που ανακηρύχθηκε Πρόεδρος, χωρίς ανθυποψήφιο στην αναπληρωματική εκλογή (λόγω κένωσης της θέσης Προέδρου με το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου) της 10ης Σεπτεμβρίου 1977.
Ο Σπύρος Κυπριανού ανακηρύχθηκε εκ νέου Πρόεδρος χωρίς ανθυποψήφιο και ψηφοφορία στις 5 Φεβρουαρίου 1978.
Το 1983 ο Σπύρος Κυπριανού εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ποσοστό 56,54%, έχοντας ανθυποψηφίους τον Γλαύκο Κληρίδη που πήρε ποσοστό 33,93% και τον Βάσο Λυσσαρίδη που πήρε ποσοστό 9,53%.
Τρίτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξελέγη ο Γιώργος Βασιλείου με επαναληπτική εκλογή στις 21 Φεβρουαρίου του 1988 με ποσοστό 51,6% έχοντας ανθυποψήφιο τον Γλαύκο Κληρίδη που πήρε ποσοστό 48,4%. Στον πρώτο γύρο της 14ης Φεβρουαρίου 1988 ο Γλαύκος Κληρίδης πήρε 33,30%, ο Γιώργος Βασιλείου 30,10%, ο Σπύρος Κυπριανού 27,30%, ο Βάσος Λυσσαρίδης 9,20% και ο Θράσος Γεωργιάδης 0,06%.
Τέταρτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Γλαύκος Κληρίδης που κέρδισε στον επαναληπτικό γύρο της 14ης Φεβρουαρίου του 1993 με ποσοστό 50,31% τον ανθυποψήφιο του Γιώργο Βασιλείου( 49,69%). Στον πρώτο γύρο της 7ης Φεβρουαρίου 1993 ο Γιώργος Βασιλείου είχε πάρει ποσοστό 44,15%, ο Γλαύκος Κληρίδης 36,74%, ο Πασχάλης Πασχαλίδης 18,64%, ο Γεώργιος Μαυρογένης 0,25%, και ο Γιαννάκης Ταλιώτης 0,21%.
Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη το 1998 με επαναληπτική εκλογή που διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου με ποσοστό 50,82% έχοντας ανθυποψήφιο τον Γιώργο Ιακώβου που πήρε ποσοστό 49,18%. Στον πρώτο γύρο της 8ης Φεβρουαρίου ο Γλαύκος Κληρίδης πήρε 40,06%, ο Γιώργος Ιακώβου 40,61%, ο Βάσος Λυσσαρίδης 10,59%, ο Αλέξης Γαλανός 4,04%, ο Γιώργος Βασιλείου 3.00%, ο Νικόλας Κουτσού 0,91%, και ο Νίκος Ρολάνδης 0,78%.
Πέμπτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος, που εξελέγη με 51,51% από τον πρώτο γύρο στην ψηφοφορία της 16ηςΦεβρουαρίου 2003. Οι άλλοι υποψήφιοι στην εκλογική διαδικασία του 2003 πήραν: Γλαύκος Κληρίδης 38,80%, Αλέκος Μαρκίδης 6,62%, Νίκος Κουτσού 2,12%, Κώστας Κυριάκου 0,44%, Ανδρέας Ευστρατίου 0,15%, Αδάμος Κατσαντώνης 0,13%, Χρίστος Ιωσιφίδης 0,09%, Γεώργιος Μαυρογένης 0,08% και Παντελής Σοφοκλέους 0,05%.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ο έκτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξελέγη στην επαναληπτική εκλογή της 24ης Φεβρουαρίου του 2008 έχοντας ανθυποψήφιο των Ιωάννη Κασουλίδη. Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εξασφαλίσει 53,37% και ο Ιωάννης Κασουλίδης 46,63%. Στον πρώτο γύρο του 2008, που διεξήχθη στις 17 Φεβρουαρίου ο Ιωάννης Κασουλίδης πήρε 33,51%, ο Δημήτρης Χριστόφιας 33,29%, ο Τάσσος Παπαδόπουλος 31,79, ο Μάριος Ματσάκης 0,77%, ο Κώστας Κυριάκου 0,24%, ο Κώστας Θεμιστοκλέους 0,17%, ο Ανδρέας Ευστρατίου 0,16%, ο Χριστόδουλος Νεοφύτου 0,05% και ο Αναστάσης Μιχαήλ 0,03%.
Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξελέγη στον επαναληπτικό γύρο τις 24 Φεβρουαρίου 2013 με ποσοστό 57,48% έναντι 42,52% του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά.
Στον πρώτο γύρο της 17ης Φεβρουαρίου 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης πήρε 45,46%, ο Σταύρος Μαλάς 26,91%, ο Γιώργος Λιλλήκας 24,93%, ο Γεώργιος Χαραλάμπους 0,88%, η Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριάκου 0,61%, η Μακαρία – Αντρη Στυλιανού 0,43%, ο Λάκης Ιωάννου 0,29%, ο Σόλων Γρηγορίου 0,18%, ο Κώστας Κυριάκου 0,16%, ο Ανδρέας Ευστρατίου 0,10% και ο Λουκάς Σταύρου 0,05%.
Πηγή: protothema.gr