search icon

Ευρώπη

Έξοδος της ευρωζώνης από την ύφεση με όχημα τα ισχυρά ΑΕΠ των TOP 4 (γραφήματα) (upd)

Βελτίωση της εικόνας σε βασικές οικονομίες της περιοχής, όπως Γερμανία και Γαλλία

Η ευρωζώνη εξήλθε από την ύφεση με πολύ ταχύτερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη,  και κινητήρια δύναμη τις τέσσερις κορυφαίες οικονομίες της, αν και η πρόσφατη υποχώρηση του πληθωρισμού ανακόπηκε.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, ανακοίνωσε πριν λίγο  η Eurostat. Μια ξεχωριστή ανακοίνωση έδειξε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως τον Απρίλιο – που αντιστοιχεί στο ρυθμό του Μαρτίου και είναι σύμφωνος με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι προοπτικές για την ευρωζώνη των 20 βελτιώνονται πλέον μετά τη βύθιση της παραγωγής από τον αυξημένο πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την αδύναμη παγκόσμια ζήτηση. συμβάλλει η Γερμανία, η οποία βγαίνει από μια παρόμοια κακοδαιμονία με αρνητικό πρωταγωνιστή τον προβληματικό βιομηχανικό της τομέα. Η πιθανή έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης να δώσει μια ενισχυτική ένεση στην οικονομία από τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, η Γαλλία,  δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εμφάνισε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% κατά το α’ τρίμηνο του 2024, ενισχύοντας τις πιθανότητες να βγει η περιοχή από μια ήπια ύφεση.

Το γαλλικό ΑΕΠ ενισχύθηκε χάρη στην επιτάχυνση της εγχώριας ζήτησης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν εκτιμήσει επέκταση της οικονομίας κατά 0,1%.

Η βελτίωση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου δείχνει ότι η στρατηγική του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποδίδει, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Μετά την υστέρηση των στόχων μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, εν μέρει λόγω της ασθενέστερης οικονομικής παραγωγής, ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν ένα νέο δημοσιονομικό σχέδιο που θα μπορούσε να επισπεύσει μια ψήφο δυσπιστίας για την πτώση της κυβέρνησης. Η Γαλλία δέχεται επίσης πιέσεις από μια σειρά αξιολογήσεων από εταιρείες αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, αν και τόσο η Moody’s Ratings όσο και η Fitch Ratings επανέλαβαν τις απόψεις τους την περασμένη εβδομάδα.

«Σε όλους εκείνους που θέλουν να πιστέψει ο κόσμος ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε αδιέξοδο, τα γεγονότα  επιμένουν: Η γαλλική ανάπτυξη προοδεύει», δήλωσε ο Λεμέρ, σε μήνυμά του προς τον Τύπο.

Η υποτονική ανάπτυξη στη Γαλλία έχει μεταφραστεί σε ευρύτερες δυσκολίες για τον Μακρόν, με τα απογοητευτικά φορολογικά έσοδα να υπονομεύουν τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά και να μειώσει την ανεργία.

Τα στοιχεία της Τρίτης δίνουν στην κυβέρνηση κάποιο λόγο αισιοδοξίας, καθώς οι επενδύσεις ανέκαμψαν το πρώτο τρίμηνο μετά από συρρίκνωση στο τέλος του 2023.

Επιπλέον, η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών επιταχύνθηκε την ίδια περίοδο. Ξεχωριστά στοιχεία  έδειξαν αύξηση 0,4% μόνο τον Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μόνο 0,2% επέκταση από τον Φεβρουάριο.

Το ευρώ υπεραπέδωσε έναντι όλων των άλλων νομισμάτων της Ομάδας των 10, εκτός από το δολάριο, το πρωί της Τρίτης. Αναπήδησε από το χαμηλό της ημέρας μετά τα στοιχεία για τον γαλλικό πληθωρισμό και διαμορφώθηκε έως τα 1,0710 δολάρια, έναντι προηγούμενου χαμηλού στα 1,0690 δολάρια.

Η ΕΚΤ βλέπει ανάκαμψη κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί, τα εισοδήματα των νοικοκυριών ανακάμπτουν και η εξωτερική ζήτηση ενισχύεται, προβλέποντας ανάπτυξη 0,6% το 2024 και 1,5% το 2025.

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πράγματι ότι η οικονομία μπορεί να έχει γυρίσει σελίδα – επίσης επειδή η Γερμανία, ως το μεγαλύτερο μέλος του μπλοκ, φαίνεται να ξεπερνά τα δικά της προβλήματα. Ωστόσο, οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί πλήρως: Τα στοιχεία της Δευτέρας έδειξαν απροσδόκητη μείωση του οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο.

Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, πλησιάζει το 2%, με τους αξιωματούχους να είναι πιο σίγουροι ότι είναι σε καλό δρόμο για την επίτευξη αυτού του στόχου – ανοίγοντας την πόρτα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Ανησυχούν για τον επίμονο πληθωρισμό των υπηρεσιών, ο οποίος υποχώρησε στο 3,7% τον Απρίλιο μετά από πέντε μήνες που παρέμεινε αμετάβλητος στο 4%.

Οι  πιέσεις από τον δομικό πληθωρισμό που δεν περιλαμβάνει ευμετάβλητα στοιχεία όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, μετριάστηκαν επίσης αυτόν τον μήνα – στο 2,7% από 2,9%.

Διαβάστε ακόμα:

ΕΨΑ: Το παρασκήνιο του διαζυγίου με την οικογένεια Σεπετά – Γιατί μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό

Για ποιες αγορές έως 10 ευρώ «κουρεύονται» οι τραπεζικές προμήθειες

Πλειστηριασμοί: Το «σφυροκόπημα» από Στέγγο στην Ελαφόνησο και το «θρίλερ» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version