Μεταξύ πολιτικών αναταραχών, ορισμένων αδύναμων οικονομικών στοιχείων και προειδοποιήσεων για υποβάθμιση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της, η Ευρώπη πέρασε μια δύσκολη χρονιά. Εν μέσω των δυσμενών προοπτικών, ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποια φωτεινά σημεία το 2025.
Η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη δεν αναμένεται να αυξηθεί δραματικά σύντομα, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2025 στο 1,1%. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη «παραμένουν κεκλιμένοι προς τα κάτω».
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο, αφού υποχώρησε για λίγο κάτω από το στόχο της ΕΚΤ το φθινόπωρο στο 1,8%, αλλά αυξήθηκε ξανά πάνω από τον στόχο του 2% τον Νοέμβριο.
Καθώς οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τι θα επακολουθήσει για την περιοχή, ιδού πέντε βασικοί παράγοντες που παρακολουθούν καθώς σταθμίζουν τις προοπτικές της Ευρώπης για το 2025, σύμφωνα με το CNBC.
Νομισματική πολιτική
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανακοίνωσαν πρόσφατα την τέταρτη και τελευταία μείωση των επιτοκίων τους για φέτος. Οι αγορές τιμολογούν άλλη μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης όταν το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ λάβει την πρώτη του απόφαση πολιτικής για το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς.
«Θεωρώ ότι ο τόνος της ΕΚΤ είναι υπερβολικά επιφυλακτικός», τόνισε ο Κάλουμ Πίκερινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Peel Hunt, εξηγώντας ότι τα οικονομικά ζητήματα της Ευρώπης έχουν μετατοπιστεί από τα σοκ της προσφοράς σε προβλήματα από την πλευρά της ζήτησης – γεγονός που καθιστά αμφίβολο αν ο πληθωρισμός θα εξακολουθεί να είναι κολλώδης σε έξι μήνες.
Κρίση εμπιστοσύνης
Σε μια έκτακτη εκτίμηση για τον Νοέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη μειώθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση στη ζώνη του ευρώ. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αν και σταθερός, παρέμεινε κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του όλο το έτος και σήμερα είναι ελαφρώς χαμηλότερα από το σημείο όπου έκλεισε το 2023.
Ωστόσο, ο Σιλβάν Μπρογιέ, επικεφαλής οικονομολόγος EMEA της S&P Global Ratings, δήλωσε στο CNBC ότι οι αλλαγές στη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην τόνωση των μειωμένων επιπέδων εμπιστοσύνης.
Υπεραπόδοση της περιφέρειας
Ο Κρις Γουάτλινγκ, διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Longview Economics, τόνισε την απόκλιση μεταξύ των ευρωπαϊκών οικονομιών.
«Σε μια προοπτική δύο έως τριών ετών, η Ευρώπη θα καταγράψει καλές στιγμές», δήλωσε ο ίδιος στο CNBC νωρίτερα αυτό το μήνα. «Νομίζω ότι η Νότια Ευρώπη είναι πραγματικά συναρπαστική – είναι η επιστροφή των PIIGS».
Το ακρωνύμιο PIIGS αναφέρεται στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία, καθεμία από τις οποίες θεωρούνταν ιστορικά ευάλωτες σε οικονομική αστάθεια και κρίσεις.
Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι η Ισπανία θα έχει την τρίτη ισχυρότερη ανάπτυξη από όλα τα κράτη του ΟΟΣΑ φέτος. Η ελληνική οικονομική ανάπτυξη, εν τω μεταξύ, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,1% το 2024 και στο 2,3% το 2025.
Δασμοί
Αν και ενδέχεται να υπάρχουν καλά νέα για την Ευρώπη, μια δεύτερη προεδρία Τραμπ – και οι δασμοί που μπορεί να την συνοδεύουν – έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει νέα εμπόδια.
Οι απειλές του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 10% έως 20% σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ προκάλεσαν αβεβαιότητα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και οδήγησαν σε ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσε να αντιδράσει η περιοχή.
Στην έκθεσή της «European Road Ahead», η Citi ανέφερε ότι ένας δασμός 10% θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,3% έως το 2026, «ενώ ένας νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας θα μπορούσε να διπλασιάσει τη ζημία σε εκτεθειμένες χώρες όπως η Γερμανία».
Πολιτική αστάθεια
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει επίσης πολιτική αβεβαιότητα εντός των συνόρων της, με δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της περιοχής, τη Γαλλία και τη Γερμανία, να βρίσκονται σε πολιτική αναταραχή.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ απομακρύνθηκε και αντικαταστάθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχασε πρόσφατα την ψήφο εμπιστοσύνης, ανοίγοντας το δρόμο για εκλογές στις αρχές του επόμενου έτους.
«Σκεφτείτε την Ευρώπη ως ένα σουφλέ και το διογκούμενο μέρος του σουφλέ ήταν πάντα η Γαλλία και η Γερμανία. Τώρα πια, το μέρος αυτό περιδινίζεται σε στασιμότητα και παράλυση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρος, στρατηγικός αναλυτής της Quantum Strategy.
Ωστόσο, ο Μαξιμίλιαν Ουλέρ, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής μετοχών και cross-asset στην Deutsche Bank, δήλωσε ότι η πολιτική αβεβαιότητα στη Γερμανία θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προκαλέσει μια στροφή στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας.
«Η Γερμανία είναι γνωστή για την πολιτική της σταθερότητα – υπήρξαν μόνο δύο περιπτώσεις διάλυσης συνασπισμού στην πρόσφατη ιστορία», ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες του στις 16 Δεκεμβρίου. «Και τις δύο φορές, η Γερμανία αντιμετώπιζε ύφεση, εισήγαγε μεταρρυθμίσεις και επανεμφανίστηκε ισχυρότερη. Μην υποτιμάτε την ικανότητα της Γερμανίας να αλλάξει», τόνισε.
Διαβάστε ακόμη
Προσοχή: Τι θα ισχύει με τις φορολογικές δηλώσεις
Gizelis Robotics: Καμπανάκι απ’ τον ορκωτό, κεφαλαιακές ενέσεις και νέα ευκαιρία (pics)
Μπριατόρε: Γιατί επέστρεψε στην F1 ο… δημοκρατικός δικτάτορας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα