search icon

Ευρώπη

Αμβούργο: Σε «μάχη» οι εφοπλιστές για το λιμάνι

Ο εφοπλιστικός κολοσσός MSC διεκδικεί μεγάλο μερίδιο της HHLA, διαχειρίστριας εταιρείας στο λιμάνι του Αμβούργου - Στους δρόμους σήμερα οι εργαζόμενοι

Η τοπική κυβέρνηση στο Αμβούργο και ο εφοπλιστικός κολοσσός Mediterranean Shipping Company (MSC) της ιταλοελβετικής οικογένειας Απόντε έχουν καταλήξει σε συμφωνία για μερική πώληση της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο δημόσιας εταιρείας Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA), που διαχειρίζεται τρεις τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου. Εδώ και χρόνια το Αμβούργο διεκδικεί τη «νέα γενιά εμπορευματοκιβωτίων» που διακινείται ανά τον κόσμο. Εάν πράγματι υλοποιηθεί, αυτή η συμφωνία αλλάζει τα πάντα στο λιμάνι του Αμβούργου, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Η συμφωνία προβλέπει ότι ο όμιλος MSC αποκτά μερίδιο 49,9%. Η πόλη του Αμβούργου μειώνει τη δική της συμμετοχή από 70% σε 50,1%, με το μετοχικό κεφάλαιο της HHLA να αυξάνεται συνολικά κατά 450 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτά τα χρήματα εκσυγχρονίζονται οι σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων. Από τη συμφωνία μεταβίβασης εξαιρείται μέρος της ακίνητης περιουσίας της HHLA, όπως οι παλαιές αποθήκες μπαχαρικών και ευπαθών προϊόντων, κτίρια ανεκτίμητης αρχιτεκτονικής αξίας, που άρχισαν να κατασκευάζονται το 1883 και περιλαμβάνονται στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Οι παλαιές αποθήκες, τμήμα της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO Εικόνα: elxeneize/Zoonar/picture alliance

Ο όμιλος MSC έχει την έδρα του στη Γενεύη. Στη Γερμανία δραστηριοποιείται κυρίως στο κομμάτι της κρουαζιέρας μέσω της εταιρείας MSC Cruises. Μέρος της συμφωνίας αποτελεί και η δέσμευση να μεταφερθεί η έδρα της MSC Cruises από το Μόναχο στο Αμβούργο, σε νέο πολυτελές κτίριο επτά ορόφων, με τις εργασίες κατασκευής να αρχίζουν το 2026.

Το περίπλοκο πολιτικό σκέλος

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ στηρίζει ενθέρμως τη συμφωνία, αλλά το ζήτημα είναι περίπλοκο. Λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος διακυβέρνησης της Γερμανίας, αλλά και με βάση τα όσα προβλέπει το τοπικό Σύνταγμα του Αμβούργου, ο Τσέντσερ δεν είναι ένας απλός δήμαρχος που αποφασίζει με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι ένας τοπικός κυβερνήτης που προΐσταται δωδεκαμελούς κυβέρνησης (της λεγόμενης «Γερουσίας»), ενώ παράλληλα είναι υπόλογος απέναντι στο τοπικό Κοινοβούλιο, που αποτελείται από 121 βουλευτές.

Η επιβλητική αίθουσα του Κοινοβουλίου στο Αμβούργο Εικόνα: Ulrich Perrey/dpa/picture alliance

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Exit mobile version