Λίγες ημέρες έμειναν ακόμη για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Και από την απάντηση που θα δώσει ο αμερικανικός λαός στο δίλημμα Τραμπ ή Χάρις εξαρτάται όχι μόνο το μέλλον των ΗΠΑ, αλλά και αυτό της Ευρώπης.

«Για την Ευρώπη μία δεύτερη θητεία Τραμπ θα ήταν μία δραματική εξέλιξη», γράφει το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Με τον Τραμπ η ΕΕ θα μπει σε μία υπαρξιακή δοκιμασία – δεδομένου ιδίως ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν ισχυροί δεξιοί λαϊκιστές και εχθροί της δημοκρατίας, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη τη διατήρηση μίας ενιαίας στάσης απέναντι στην Ουάσινγκτον. Λαμβάνοντας δε υπόψιν και το ότι οι ΗΠΑ αποτελούν τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ευρώπης, μία νίκη του Τραμπ θα ήταν επικίνδυνη για την Ευρώπη και σε οικονομικό επίπεδο».

Όλα αυτά ωστόσο δεν σημαίνουν πως, σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές η Κάμαλα Χάρις, δεν θα υπάρχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας για τους Ευρωπαίους: «Ακόμη και με τη Χάρις οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την Ευρώπη από το να χάνει ολοένα περισσότερη από τη βαρύτητά της στη διεθνή σκηνή. Αυτή είναι μία συνθήκη που μόνο η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει – εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις στις οποίες θα έπρεπε να έχει προχωρήσει εδώ και καιρό, όπως είναι η διαμόρφωση μίας κοινής άμυνας και η απλοποίηση των διαδικασιών για τον διακρατικό συντονισμό εντός της ηπείρου», καταλήγει το γερμανικό δίκτυο.

Η Süddeutsche Zeitung συμφωνεί κάπως οι αμερικανικές εκλογές «δεν θα έχουν για καμία ήπειρο τόσο δραστικές συνέπειες, όσο για την Ευρώπη, μιας και οι ΗΠΑ είναι εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα αναπόσπαστο μέρος των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων.

Η εφημερίδα του Μονάχου εκτιμά πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Εξάλλου, «η Ευρώπη δεν έχει καμία επιρροή στο ποιον θα διαλέξουν οι Αμερικανοί για την προεδρία της χώρας – […] αλλά από τους Ευρωπαίους εξαρτάται πώς θα τα πάνε με τον Τραμπ, εφ’ όσον αυτός εκλεγεί πρόεδρος […] Πιθανώς το σοκ της εκλογής Τραμπ μπορεί να αποτελέσει και ευκαιρία για τους Ευρωπαίους, ώστε αυτοί να μη συνεχίζουν να περιγράφουν απλώς ορισμένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε πολυσέλιδες εκθέσεις, αλλά να επιδιώξουν να βρουν πραγματικές λύσεις».

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW