search icon

Ευρώπη

Άλμα – σοκ της ανεργίας στην Ισπανία – Μεγαλύτερο από την κρίση του 2008

Ο τουρισμός στην Ισπανία που παίζει πολύ μεγάλο ρόλο αυτή την περίοδο αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ σε επίπεδο απασχόλησης κατέχει το 13% του συνόλου των απασχολούμενων στην Ισπανία - Προβλέψεις για διόγκωση του χρέους

epa08338098 A man walks past a public employment office in Madrid, Spain, 02 April 2020. The unemployment rose in more than 300,000 people in March to reach 3.5 million, due to the impact of the lockdown caused by coronavirus outbreak. Spain faces the 19th consecutive day of mandatory home confinement in a bid to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/JUANJO MARTIN

Η Ισπανία έχει χάσει περίπου 900.000 θέσεις εργασίας από τη στιγμή που ξεκίνησε το lockdown στη χώρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η παρούσα κρίση θα σπρώξει τη χώρα σε οικονομική κατάρρευση.

Η Ισπανία με τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό θανάτων μετά την Ιταλία, έχει προβεί σε σχεδόν καθολικό lockdown από τις 14 Μαρτίου.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα, τέθηκαν ισχυρότεροι περιορισμοί στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς οι μόνοι που επιτρέπεται να βγουν από τα σπίτια τους είναι αυτοί που εργάζονται σε σημαντικούς τομείς.

Ο αριθμός των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στην Ισπανία το τελευταίο 24ωρο ήταν 950 (αριθμός ρεκόρ), γεγονός που αυξάνει το συνολικό άθροισμα των νεκρών στους 10.003, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας. Επιπλέον, περίπου 110,238 έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ 27.000 άτομα έχουν θεραπευτεί.

Από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, περίπου 900.000 πολίτες έχουν χάσει τη δουλειά τους, συμπεριλαμβανομένων 550.000 εργατών προσωρινής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας στη ιστορία της χώρας, μεγαλύτερη τόσο από τα επίπεδα της οικονομικής κρίσης του 2008 όσο και από τη μεγάλη ύφεση του 1929.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που μπήκαν σε καθεστώς ανεργίας αυξήθηκε στους 3,5 εκατ. το Μάρτιο, το μεγαλύτερο νούμερο από το 2017. Ωστόσο, το νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνει αυτούς που δεν έχουν καταγραφεί ως άνεργοι.

Για παράδειγμα, αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνουν 620.000 εργαζομένους οι οποίοι απολύθηκαν προσωρινά σε πολλές βασικές βιομηχανίες όπως το εμπόριο αυτοκινήτων, ο τουρισμός και οι κατασκευές.

«Πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα με δύο προεκτάσεις: Πρέπει δηλαδή να παλέψουμε κατά της πανδημίας αλλά και να αποφύγουμε τα οικονομικά προβλήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει να δουλέψουμε προς μια κατεύθυνση επανέναρξης της οικονομίας, όταν μπορέσουμε να ελέγχουμε τον κορωνοϊό» δήλωσε ο Χοσέ Λουίς Αμπάλος, υπουργός μεταφορών της χώρας.

Ο Μάρτιος συνήθως αποτελεί καλός μήνας για την απασχόληση στην Ισπανία, καθώς τότε ξεκινάει η περίοδος διακοπών, με την Ισπανία να έχει τουρισμό ο οποίος αναλογεί στο 12% του ΑΕΠ της χώρας, και το 13% της συνολικής απασχόλησης.

Ένα από τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι πως σε περίπτωση αναστολής εργασίας, όταν ο εργαζόμενος επανέλθει στη δουλειά του δεν μπορεί να απολυθεί για διάστημα 6 μηνών.

Ο υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Εσκρίβα, δήλωσε την Πέμπτη ότι το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της χώρας αναμένεται να διογκωθεί σε σημαντικό βαθμό αλλά προσωρινά.

Η υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι περίπου 2,3 εκατ. πολίτες λαμβάνουν αυτή τη στιγμή το επίδομα ανεργίας, με κόστος για το κράτος περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Ο Γουίλιαμ Τσίσλετ, αναλυτής του Ινστιτούτου Real Elcano, ένα think-tank στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι ακόμη και πριν από την επιδημία του κορωνοϊού, η ισπανική οικονομία σημείωνε επιβράδυνση.

«Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι ήμασταν σε αδύναμη θέση και πριν από αυτό. Το έλλειμμα ανήλθε στο 1,8% του ΑΕΠ για το τρέχον έτος, αλλά τώρα θα μπορούσε να φτάσει περίπου το 10%», δήλωσε στον Independent.

«Το δημόσιο χρέος της χώρας βρίσκεται στο 100% επί του ΑΕΠ της, αλλά με όλο το κρατικό χρήμα που μοιράζεται αυτή τη στιγμή, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί. Η ανεργία ανέρχεται στο 14% – διπλάσιο σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Τώρα μπορούμε να περιμένουμε μια ύφεση ή ακόμα και οικονομική κατάρρευση» πρόσθεσε.

Exit mobile version