search icon

Ευρώπη

Αυστηρό μήνυμα από Μοσκοβισί: Η Γαλλία δεν συγκρίνεται με την Ιταλία

Πάντως, οι παροχές Μακρόν είναι δεδομένο ότι θα εκτροχιάσουν το γαλλικό έλλειμμα πάνω και απο τον στόχο της ΟΝΕ για «ταβάνι» στο 3%

Φρένο στις… ελπίδες της Ρώμης ότι οι παροχές Μακρόν στη Γαλλία μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για «εκπτώσεις» από πλευράς Κομισιόν στην τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας, έσπευσε να βάλει ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί.

Απαντώντας στις αιχμές του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο, ότι και στην περίπτωση της Γαλλίας θα πρέπει να ισχύσουν οι ίδιοι κανόνες όπως και στην Ιταλία, Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Η Ιταλία παραβιάζει τους κανόνες για τον προϋπολογισμό για χρόνια» προσθέτοντας ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν μπορεί να συγκριθεί με της Γαλλίας.

Χθες Τρίτη, ο Ντι Μάιο, αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος,  υποστήριξε «εάν οι κανόνες είναι ίδιοι για όλους, η Γαλλία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πειθαρχικών ενεργειών».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι παροχές Μακρόν που ανακοινώθηκαν σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων», δεν έχουν κοστολογηθεί ακόμη από τις Βρυξέλλες, γιατί θα πρέπει να κοινοποιηθούν όλα τα στοιχεία στις κοινοτικές υπηρεσίες, ωστόσο πρόχειροι υπολογισμοί Γάλλων οικονομολόγων μιλάνε για σημαντική απόκλιση της Γαλλίας από τους στόχους.

«Παρακολουθούμε με προσοχή την επίδραση των ανακοινώσεων που έκανε ο πρόεδρος», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές αρχές.

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα, το έλλειμμα στη Γαλλία το 2019 θα κυμανθεί στο 2,8% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, με τα μέτρα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο εκτροχιασμός είναι δεδομένος και οι πρώτες εκτιμήσεις των οικονομολόγων ανεβάζουν το έλλειμμα στο 3,5% του ΑΕΠ για το 2019, ποσοστό που όχι μόνο απομακρύνεται από τον μεσοπρόθεσμο στόχο, που είναι το μικρότερο κακό, αλλά αποκλίνει και από το βασικό κριτήριο της ΟΝΕ, το οποίο απαγορεύει την υπέρβαση του 3% του ΑΕΠ.

Exit mobile version