Αγωγή για απόκρυψη αδυναμιών κατέθεσε μέτοχος της Zoom Video Communications, της εφαρμογής τηλε-διασκέψεων, δίνοντας συνέχεια στις αυξανόμενες αντιδράσεις για τα κενά ασφαλείας, μετά από μια έκρηξη στην παγκόσμια χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής.
Με βάση την καταγγελία, η εταιρεία και η διοίκηση κατηγορήθηκαν ότι απέκρυψαν την αλήθεια για τις αδυναμίες στην κρυπτογράφηση λογισμικού της εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης ευπάθειας στους χάκερς, καθώς και της μη εξουσιοδοτημένης αποκάλυψης προσωπικών πληροφοριών σε τρίτους, όπως του Facebook.
Ο μέτοχος Michael Drieu, ο οποίος κατέθεσε την αγωγή, ισχυρίζεται ότι μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με τις ελλείψεις της εφαρμογής, που ξεκίνησε πέρυσι, έχουν επηρεάσει την πορεία της μετοχής της Zoom – αν και μέσα στο 2020 η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί κατά 67%- καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η εταιρεία θα είναι μία από τους λίγους νικητές από την πανδημία του κορωνοϊού.
Από την SpaceX και την Tesla του Elon Musk μέχρι το Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης, οργανισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να απαγορεύουν τη χρήση της εφαρμογής Zoom. Την Τρίτη, η Ταϊβάν απαγόρευσε επίσημα την χρήση του Zoom, μία από τις πρώτες κυβερνήσεις που προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zoom, Eric Yuan, ζήτησε συγνώμη για τα κενά ασφαλείας καθώς ερευνητές της ασφάλειας του διαδικτύου, προειδοποιούν ότι οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλευτούν ευπάθειες στο λογισμικό για να παρακολουθήσουν συναντήσεις ή να έχουν πρόσβαση σε ασφαλή αρχεία. Η αδύναμη τεχνολογία κρυπτογράφησης έχει προκαλέσει το φαινόμενο του “Zoombombing”, όπου απρόσκλητοι τρίτοι, αποκτούν πρόσβαση σε μια τηλεδιάσκεψη για να παρενοχλούν τους άλλους συμμετέχοντες. Ηχογραφήσεις συναντήσεων εμφανίστηκαν επίσης σε δημόσιους servers.