Να αποσύρουν την πρόταση για μειώσεις μισθών, ώστε να επανέλθει η κανονικότητα με ομαλότητα στον κλάδο ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε ανοικτή επιστολή τους προς τους θεσμικούς φορείς, τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.
Στην επιστολή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό εκφράζει «λύπη και προβληματισμό για το γεγονός πως μετά από πολλά χρόνια η κλαδική μας σύμβαση έχει καταλήξει στη μεσολάβηση (σ.σ. στον Οργανισμό Μεσολάβησης Διαιτησίας).
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι υποστηρίζουν ότι από την αρχή των διαπραγματεύσεων, προσήλθαν καλόπιστα στο τραπέζι του διαλόγου και με αίσθημα ευθύνης και ρεαλισμού πρότειναν την ανανέωση της σύμβασης με τους ίδιους όρους αμοιβής και εργασίας για ένα ακόμη χρόνο «ώστε να ξεπεράσουμε σαν κλάδος το πρόβλημα της πανδημίας.
Θεωρούμε πως αυτή τη στιγμή που η πατρίδα μας μετρά κάθε μέρα 100 νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα κορονοϊού με δεδομένο πως και η επόμενη σεζόν θα είναι κι αυτή δύσκολη, όπως σωστά επισήμανε ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. κ. Γιάννης Ρέτσος σε δημόσια ανάρτηση του, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ανασφάλεια και τις αναστολές σύμβασης και επειδή η πλειοψηφία από εμάς ζούμε με ανασφάλεια και με 534 ευρώ εδώ και σχεδόν 8 μήνες, σας προτείνουμε και δημόσια πλέον:
-Την ανανέωση της Κ.Σ.Σ.Ε. ξενοδοχοϋπαλλήλων για 1 χρόνο ως έχει και όταν βγούμε από αυτές τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, να γίνει μια ουσιώδης συζήτηση για την ανανέωση της σύμβασης εκ νέου. Όσο μας αφορά την ευθύνη και υπευθυνότητα που δείξαμε τόσα χρόνια, την ίδια επιδεικνύουμε και τώρα με αυτή την πρόταση».
Οι εργαζόμενοι στον κλάδο αναφέρουν ότι δεν μπορούν να συζητήσουν και πόσο μάλλον να δεχτούν μείωση στους μισθούς και στα εργασιακά δικαιώματα κάτω από αυτές τις συνθήκες. «Σας καλούμε λοιπόν να εγκαταλείψετε τις μαξιμαλιστικές σας απαιτήσεις ώστε να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την προσπάθεια που κάνουμε εμείς σαν εργαζόμενοι να επιβιώσουμε με την πενιχρή οικονομική βοήθεια που λαμβάνουμε από το Κράτος. Χαρακτηριστικά σας αναφέρουμε πως οι χιλιάδες υπάλληλοι σας φέτος τα Χριστούγεννα δεν θα έχουν ούτε τα απαραίτητα καθώς η διαδικασία στο ταμείο ανεργίας που μόλις ξεκίνησε θέλει 40- 50 μέρες για να ολοκληρωθεί και να πάρουμε την πρώτη επιδότηση από τον ΟΑΕΔ».
Σημειώνεται εδώ ότι από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα τονίζει ότι «η διαχρονικά υπεύθυνη στάση ξενοδόχων-ξενοδοχοϋπαλλήλων, έχει κρατήσει έως σήμερα ρυθμισμένες τις εργασιακές σχέσεις στα ξενοδοχεία. Αυτό πιστεύω θα επιβεβαιωθεί και πάλι. Οι συνθήκες της πανδημίας, με αναστολές και ανασφάλεια, πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και από τις δύο πλευρές».
Διαβάστε ακόμη:
Fitch Ratings: Πτώση του αργού στα $45 το 2021 παρά τα καλά νέα για το εμβόλιο
Γεωργιάδης: Είμαστε πλέον μία χώρα που σέβεται το χρόνο και τα χρήματα των επενδυτών
Τζεντιλόνι: Η ΕΕ θα προχωρήσει με το Ταμείο Ανάκαμψης ανεξάρτητα από το βέτο