Νέο κεφάλαιο ανοίγει από σήμερα Τρίτη στον ΣΕΒ, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η ετήσια Γ.Σ. των περίπου 850 μελών του και οι εκλογές για τη νέα διοίκηση. Η «εποχή Παπαλεξόπουλου», που συνδέθηκε με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και των επιχειρήσεων παρά τις τεκτονικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία που προκάλεσαν η πανδημία COVID-19, το πληθωριστικό κύμα αλλά και οι γεωπολιτικές αναταράξεις με δύο πολεμικά μέτωπα, σε Ουκρανία και Ισραήλ, ολοκληρώνεται και πλέον θα ξεκινήσει μία νέα. Σε αυτή, το νέο προεδρείο θα κληθεί να βάλει την υπογραφή του έχοντας να αντιμετωπίσει επίσης τεράστιες προκλήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι δύο υποψήφιοι, Σπύρος Θεοδωρόπουλος και Ιουλία Τσέτη, υπόσχονται πιο δυναμικές πρωτοβουλίες εκ μέρους του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα, κοινωνικού εταίρου και συνομιλητή της κυβέρνησης προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι του επιχειρείν και κυρίως η προώθηση της παραγωγής μέσα από την αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων, όπως η ενεργειακή και ψηφιακή μετάβαση, η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, ο επαναπροσδιορισμός των εργασιακών σχέσεων, η δημιουργία νέων βιομηχανικών χώρων αλλά και, εν τέλει, η ίδια η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων που πασχίζουν να διεκδικήσουν μία καλύτερη θέση στις διεθνείς αγορές μέσω της εξωστρέφειας.

Η σημερινή ΓΣ, ως είθισται, είναι αυστηρώς κλειστή για δημοσιογράφους και γενικά σε τρίτους παρατηρητές. Γεγονός που από μόνο του πάντα δημιουργούσε αρκετή ίντριγκα και θεωρίες για το τι μπορεί να συζητούν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της χώρας πίσω από κλειστές πόρτες. Η διαφορά με άλλες χρονιές είναι θα απουσιάζει και το κομμάτι της «ανοικτής εκδήλωσης» κατά το οποίο συνήθως καλούνται διαδοχικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο πρωθυπουργός σε μία δημόσια συζήτηση με το προεδρείο του ΣΕΒ. Κάτι που προφανώς συνδέεται απ’ το γεγονός ότι υπάρχει «μάχη» για την ανάδειξη προεδρείου μεταξύ δύο υποψηφίων και όχι απλά διαδοχή. Αυτές οι δημόσιες συζητήσεις ο Σύνδεσμος έχει γνωστοποιήσει ότι θα γίνουν κάποια άλλη στιγμή.

Κατά τα λοιπά στην Ημερήσια Διάταξη σήμερα συμπεριλαμβάνεται, όπως σε κάθε ΓΣ Σωματείου, Φορέα, νομικής οντότητας κ.ο.κ., ο απολογισμός πεπραγμένων για το 2023, ο ετήσιος απολογισμός για την οικονομική χρήση που έληξε (2023), καθώς και ο Προϋπολογισμός για το 2024.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένονται οι ομιλίες των δύο υποψήφιων προέδρων προς τη Γενική Συνέλευση πριν τα μέλη που θα παρίστανται κατευθυνθούν στις κάλπες για τις εκλογές του νέου ΔΣ.

Αν και τον τελευταίο μήνα τα φώτα της δημοσιότητας εστίασαν στην παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας, ο ΣΕΒ επιχειρεί σε κάθε τόνο να προβάλει ένα μήνυμα ενότητας. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε ως βασικό μήνυμα στη φετινή Γ.Σ. να είναι το «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα». Οπως εξηγεί στο «b.s.» ο γεν. διευθυντής του Συνδέσμου Γιώργος Ξηρογιάννης: «Δεν είναι μόνο το σύνθημα της φετινής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ, αλλά και μια ολόκληρη φιλοσοφία για την αποτελεσματική υποστήριξη των επιχειρήσεων. Θέλουμε όμως να πετύχουμε περισσότερα ώστε να ωφελήσουμε ακόμα περισσότερους».

Αποκλίσεις και συγκλίσεις

Ο προεκλογικός αγώνας κορυφώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Την περασμένη Τετάρτη, ο υποψήφιος για την προεδρία Σπύρος Θεοδωρόπουλος διοργάνωσε τη βασική προεκλογική εκδήλωσή του στη «Μεγάλη Βρεταννία», όπου επιχείρησε να κάνει ανοικτό διάλογο με τα μέλη γύρω από τις προκλήσεις και τα θέματα προτεραιότητας που θα θέσει στην περίπτωση εκλογής του. Στη συνάντηση, που συγκέντρωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρέστησαν σχεδόν όλα τα μέλη του υφιστάμενου Δ.Σ. υπό τον κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και πληθώρα άλλων μελών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης κ.ά. Είχε προηγηθεί συνάντηση του κ. Θεοδωρόπουλου με εκπροσώπους των επιχειρήσεων τεχνολογίας και ομάδας νεοφυών επιχειρήσεων, σε μία συνάντηση που κανονίστηκε από τον συμπρόεδρο της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ κ. Μάρκο Βερέμη.

Κεντρικό μήνυμα του ιδίου είναι πως «η πετυχημένη πορεία του ΣΕΒ πρέπει να έχει συνέχεια», ενώ μία από τις βασικές προτεραιότητες της θητείας του, εάν εκλεγεί, είναι η σύναψη «ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων που «θα οδηγήσει σε απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας, καλύτερες αμοιβές για τους εργαζόμενους και μεγαλύτερη ευελιξία για τις επιχειρήσεις». Επειτα, ένα καλύτερο πλαίσιο υποστήριξης της βιομηχανίας από την κυβέρνηση, σταθερό και ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη του επιχειρείν και ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων. Στον αντίποδα, η συνυποψήφιά του κυρία Ιουλία Τσέτη συνέχισε τις διαδικτυακές συναντήσεις μελών απ’ όλη την Ελλάδα, επιχειρώντας να χαρτογραφήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της και τις προτεραιότητες που θα θέσει σε περίπτωση εκλογής της.

Η κυρία Τσέτη υπόσχεται «ανοικτές πόρτες για όλους» τους επιχειρηματίες στον ΣΕΒ, όπως επίσης και μεγαλύτερη διαφάνεια και εξωστρεφή επικοινωνία του Συνδέσμου. Η ίδια μιλά για διασύνδεση του συνόλου των επιχειρήσεων τόσο με τον ΣΕΒ όσο και μεταξύ τους, ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας με χρηματοδοτικά εργαλεία και fund που θα μπορούσε να αναπτύξει ο Σύνδεσμος, ενώ υπόσχεται δυναμικότερες παρεμβάσεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα το επιχειρείν και τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα πάντως για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα που είχε προβάλει η προεδρία του κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου αναμένεται να ενταθεί όποιος και αν τελικά εκλεγεί από τους δύο συνυποψηφίους. Κι αυτό διότι αμφότεροι τονίζουν την ανάγκη η χώρα να στραφεί προς την παραγωγή και να μην αποτελεί μία οικονομία που ακόμα και σήμερα στηρίζεται κατά 75% στην κατανάλωση! «Με ένα τέτοιο δεδομένο, το ερώτημα δεν είναι εάν θα ξαναζήσουμε κρίση, αλλά πότε», λέει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ενώ από την πλευρά της η κυρία Ιουλία Τσέτη υπογραμμίζει την ανάγκη να τεθεί σαφής στόχος για μεγαλύτερη έρευνα και παραγωγή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και οι δύο συμφωνούν στη μεγαλύτερη πίεση προς την κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία υπουργείου Βιομηχανίας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των τεχνικών σχολών στη χώρα, καθώς υπάρχει τεράστια έλλειψη τεχνιτών για τη μεταποίηση.

Πιο «ήσυχες» μέρες περνούν αυτό το διάστημα οι υποψήφιοι για τις τρεις θέσεις αντιπροέδρου, της θέσης του γ.γ. και της θέσης του ταμία του Δ.Σ., καθώς είναι όσες και οι διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο! Κοινώς, έχει κλειδώσει η εκλογή τους. Συγκεκριμένα, οι τρεις υποψήφιοι για τις ισάριθμες θέσεις αντιπροέδρων είναι ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης της Aegean Airlines, ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης από την Helleniq Energy και η κυρία Ράνια Αικατερινάρη από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. Σημειώνεται ότι ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει διαμηνύσει πως εφόσον εκλεγεί στην προεδρία του Δ.Σ. θα προτείνει την κυρία Αικατερινάρη για να αναλάβει τη θέση της προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί με απόφαση του Δ.Σ. Η Εκτελεστική Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε όλα τα θέματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μοναδική υποψήφια για τη θέση της γενικής γραμματέως του Δ.Σ. είναι η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου από τον Ομιλο ΤΙΤΑΝ, αδελφή του νυν προέδρου, κ. Δημήτρη Παπαλεξόπουλου. Επίσης, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του ταμία του Δ.Σ. είναι ο κ. Μάρκος Βερέμης από την Upstream.
Σημειώνεται ότι με βάση το καταστατικό, τα περίπου 850 μέλη του Συνδέσμου θα ψηφίσουν πρόσωπα βάζοντας σταυρό στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που έχει σχηματιστεί, και ανάλογα με τη θέση που διεκδικούν οι υποψήφιοι. Στις κατηγορίες που οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από τις διαθέσιμες θέσεις, στη συγκεκριμένη περίπτωση για τη θέση του προέδρου και των απλών μελών Δ.Σ., η σταυροδοσία θα κρίνει το τελικό αποτέλεσμα. Εντονη είναι η μάχη και για την εκλογή των απλών μελών του Δ.Σ., καθώς οι υποψηφιότητες για τις 14 αιρετές θέσεις φθάνουν τις 24. Σημειωτέον, υπάρχουν άλλες πέντε θέσεις στο Δ.Σ. που καλύπτουν πάγια οι πρόεδροι των περιφερειακών Συνδέσμων (Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδας). Μεταξύ των υποψηφίων, παλαιών και νέων, είναι ο κ. Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ, ο κ. Κωνσταντίνος Νεμπής από τον ΟΤΕ, η κυρία Εφη Κουτσουρέλη από την Quest Συμμετοχών, ο κ. Μενέλαος Τασόπουλος της Παπουτσάνης.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι για μία από τις 14 θέσεις απλού μέλους του Δ.Σ. είναι:
Πέγκυ Αντωνάκου (Γκουγκλ Ελλάς Εφαρμογές Διαδικτύου), Κώστας Βαμβακάς (VK Premium), Δημήτρης Γιαννακόπουλος (ΒΙΑΝΕΞ), Πάρης Γραβουνιώτης (Χαρτοποιία Κομοτηνής), Καλλίνικος Καλλίνικος (Goldair Cargo), Νάγια Καλογεράκη (Coca Cola 3E / Coca Cola HBC), Γιάννης Καραγιάννης (Olympia Group), Νίκος Καυκάς (Καυκάς Β.), Ματίνα Κοίλιαρη (SABO), Εφη Κουτσουρέλη (Quest Συμμετοχών), Πάνος Κυριακόπουλος (Χρυσός Οδηγός), Πέτρος Μαντάς (ΠΑΣΕΒΙΠΕ), Φιλίππα Μιχάλη (NN), Κωνσταντίνος Νεμπής (ΟΤΕ), Λάμπρος Παπακωνσταντίνου (Ideal Holdings), Αριστοτέλης Παντελιάδης (ΜΕΤΡΟ), Μαρία Πασχαλίδου (Grantex), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Δημήτρης Σαμαράς (Σαμαράς & Συνεργάτες – Σύμβουλοι Μηχανικοί), Κυριάκος Σαμπατακάκης (Accenture), Μενέλαος Τασόπουλος (Παπουτσάνης), Θεόδωρος Τρύφων (ELPEN), Ευάγγελος Χρυσάφης (METLEN Energy & Metals / Μυτιληναίος), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank).

Διαβάστε ακόμη

«Απόβαση» του Γ. Προκοπίου στο project του Ελληνικού – Τι σηματοδοτεί η συμφωνία με τη Lamda

Κρουαζιέρα: Αύξηση-σοκ 150% στα ανταποδοτικά τέλη επιβατών στα Λιμενικά Ταμεία (pic)

ΑΔΜΗΕ: Άφαντες επιχορηγήσεις 100 εκατ. για το καλώδιο της Κύπρου – Κίνδυνος επιμερισμού του κόστους στους καταναλωτές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ