Βρετανοί βουλευτές αλλά και το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council), το οποίο είναι η αρμόδια ρυθμιστική αρχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, εξετάζουν το ενδεχόμενο να διεξαχθεί έρευνα τόσο για τα διευθυντικά στελέχη της Thomas Cook, όσο και για τους ελεγκτές της, μετά την κατάρρευση του αρχαιότερου τουριστικού γραφείου στη Βρετανία.

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (Financial Reporting Council) ανακοίνωσε πως θεωρεί την διεξαγωγή έρευνας για την χρεοκοπία της Thomas Cook «επείγον ζήτημα» ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές, που είναι μέλη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Business, Energy and Industrial Strategy Committee), ανέφεραν πως «Σοβαρά ερωτήματα αναζητούν απαντήσεις» για το πώς γινόταν η διαχείριση στο πάλαι ποτέ κραταιό τουριστικό γραφείο.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει, ήδη, ανακοινώσει μια «fast-track» διεξαγωγή έρευνας από τον κυβερνητικό οργανισμό, αρμόδιο για τις επιχειρήσεις που κηρύσσουν πτώχευση (Insolvency Service), η οποία καλείται να απαντήσει πώς κατέληξε στην πτώχευση ένα τουριστικό γραφείο με ιστορία 178 ετών στην τουριστική βιομηχανία. Προς διερεύνηση είναι ο ρόλος της ελεγκτικής εταιρείας και οι ετήσιοι ισολογισμοί που αυτή παρουσίαζε στους μετόχους αλλά και τα υψηλά μπόνους των διευθυντικών στελεχών.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα οικονομικά της Thomas Cook έλεγχαν δύο από τις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ernst & Young (ΕΥ), η οποία διαδέχθηκε την PwC (PricewaterhouseCoopers) το 2017. Ο tour operator είχε αλλάξει αρκετούς οικονομικούς διευθυντές τα δύο τελευταία χρόνια αλλά στο μικροσκόπιο της έρευνας θα βρεθούν οι τρεις τελευταίοι διευθύνοντες σύμβουλοι καθώς οι απολαβές τους ήταν εξαιρετικά υψηλές συν τα μεγάλα μπόνους που αυτοί ελάμβαναν.

Πρόκειται για τον 65χρονο Ισπανό Manny Fontenla-Novoa, ο οποίος μπήκε στην εταιρεία το 1996 και ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος το 2007. Αποχώρησε το 2011 και τα τελευταία 12 χρόνια είχε λάβει ως πληρωμή 35 εκατ. λίρες. Στο μικροσκόπιο θα μπουν και οι οικονομικές απολαβές της 58χρονης Χάριετ Γκριν, που ανέλαβε CEO της Thomas Cook από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2014. Απαντήσεις για τα μεγάλα μπόνους θα κληθεί να δώσει και ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος, ο 59χρονος Ελβετός Πίτερ Φανκχόσερ.

Όπως αποκάλυψε η Telegraph, μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, τα τελευταία πέντε χρόνια, παρά τα ορατά οικονομικά προβλήματα, οι CEO της εταιρείας μοιράστηκαν περισσότερα από 20 εκατ. λίρες. Ο Πίτερ Φανκχόσερ ανέλαβε τα ηνία της Thomas Cook το 2014 και αμέσως μετά αγόρασε κατοικία αξίας 8,3 εκατ. λίρες ενώ το 2015 έλαβε μπόνους 2,9 εκατ. λίρες!

Την Τρίτη ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπατρισμού των 150.000 Βρετανών που είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό με την Thomas Cook. Η επιχείρηση, που φέρει την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Μάτερχορν», αφορά τον επαναπατρισμό Βρετανών από 18 χώρες και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, ημερομηνία που ήταν προγραμματισμένο να σταματήσουν οι πτήσεις της εταιρείας για το 2019.