search icon

Επιχειρήσεις

Ξεκινά η επόμενη μέρα για Epsilon Net και Entersoft, ο ρόλος της SoftOne – Οι προοπτικές του business software

Οι εξελίξεις που έρχονται στον απόηχο των δυο «χρυσών» deals της χρονιάς για τον κλάδο της πληροφορικής στην Ελλάδα, το… τέλος του επιχειρηματικού λογισμικού από το ΧΑ και τα σχέδια

Το 2024 θεωρείται η χρονιά των μεγάλων ανατροπών για τον κλάδο του business software στην αγορά πληροφορικής μετά από τα μεγάλα deals για τις Epsilon Net και Entersoft. Με δυο συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων οι οποίες οδήγησαν τους δυο ομίλους εκτός του Χρηματιστηρίου Αθηνών μετά από 16 χρόνια παρουσίας σε αυτό, με αποτιμήσεις ρεκόρ ύψους 650,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα και 240 εκατ. ευρώ.

Αν ληφθεί υπόψη ότι και ο τρίτος βασικός «παίκτης» με core αντικείμενο των δραστηριοτήτων του το επιχειρηματικό λογισμικό, η SoftOne, δεν είναι εισηγμένη, προκύπτει ότι μέσα σε μερικούς μήνες, από την περασμένη Άνοιξη και μετά, ο συγκεκριμένος τομέας κατάφερε -κατά έναν τρόπο- να… αυτονομηθεί από το ΧΑ και χαράσσει πλέον μια νέα «ρότα». Με προφανή στόχο τη νέα εκτίναξη των εσόδων και των κερδών του, μέσω της υλοποίησης επικαιροποιημένων επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων από τις εταιρείες, οι δυο εκ των οποίων πορεύονται με νέες μετοχικές συνθέσεις. Και δυο επίσης (όχι οι ίδιες) ανήκουν πια στο ίδιο «μπλοκ»: η Entersoft είναι η μια μετά την εξαγορά της από τον όμιλο Olympia και η άλλη, επιτυχημένη θυγατρική του τελευταίου, η SoftOne…

Η έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη διαγραφή των μετοχών της Epsilon Net, αν και τυπική, αποτέλεσε μια από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο των «Big 3» του business software.
Γενικότερα, η ολοκλήρωση των διεργασιών αυτής της περιόδου δίνουν το έναυσμα για ένα νέο «Big Bang», σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κομμάτια της ευρύτερης τεχνολογικής αγοράς.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις ιδιαίτερα ισχυρές προοπτικές των εταιρειών, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αυτές του εξωτερικού.
Πέρσι το καλοκαίρι, στέλεχος της SoftOne, σε μια πρόβλεψη που εμφανίσθηκε κατά κόρον στα ρεπορτάζ που αφορούν τον κλάδο και δεν έχει κανείς λόγο για να την αμφισβητήσει, εκτίμησε με εμπειρικά κριτήρια όπως εξήγησε («η αγορά ορίζεται από το τι ξοδεύει ο πελάτης για business software») ότι η «πίτα» του επιχειρηματικού λογισμικού μπορεί ακόμα και να τριπλασιάσει την αξία της από 300-400 εκατ. ευρώ εντός 5ετίας έως το 2028, σε ένα εύρος δηλαδή μεταξύ 900 εκατ. ευρώ-1,2 δισ. ευρώ.
Αν συνυπολογισθούν και τα πιθανά επιπλέον οικονομικά οφέλη για τους «3» από την αναμενόμενη επέκταση των διεθνών δραστηριοτήτων τους που θα επιδιώξουν, δεν αποκλείεται ο πήχης να ανέβει αρκετά ψηλότερα, εφόσον αυτή η αισιοδοξία επαληθευτεί στην πράξη…


Με έναν πρόχειρο μαθηματικό υπολογισμό, μόνο οι 3 αυτές εταιρείες και με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία ή προβλέψεις, αναμένεται να πλησιάσουν το μισό δισ. ευρώ αυτής της «πίτας» εντός τριετίας!

Η Epsilon Net, πριν από την αποκάλυψη του μεγάλου deal για την εξαγορά των μετοχών μειοψηφίας, είχε θέσει ως στόχο της την αύξηση των εσόδων της στα 150 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2025.
Υπενθυμίζεται, ότι ο όμιλος έκανε λόγο για διπλασιασμό των πωλήσεών του σε σχέση με αυτές του 2022 (75,1 εκατ. ευρώ), το 2023 τις ανέβασε στα 93,23 εκατ. ευρώ και στο τρίμηνο του 2024 έτρεξε με 33,38%.

Η SoftOne έχει υπολογίσει, από την πλευρά της, ότι η συνολική εκτιμώμενη παραγόμενη αξία του οικοσυστήματος της (με βάση τα προϊόντα της) θα υπερβεί το «όριο» των 200 εκατ. ευρώ έως το 2026, από 120+ εκατ. ευρώ για το 2023 και 89+ εκατ. ευρώ το 2022. Ειδικότερα ο τζίρος του ομίλου έφτασε κοντά στα 50% το 2023 (+33%), ενώ μέσα στο 2024 εξαγόρασε την Twinsoft, από τις μεγαλύτερες εταιρείες λογισμικού εστίασης στην Ελλάδα, με ότι αυτό σημαίνει και σε επίπεδο μεγεθών.

Η Entersoft αναπτύσσεται και αυτή με ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Πέρσι, η εταιρεία έκλεισε τη χρήση του 2023 με έσοδα 37,8 εκατ. ευρώ (+28%), από 29,6 εκατ. ευρώ το 2022, και στο εξάμηνο του 2024 εμφάνισε 22,34 εκατ. ευρώ (+16%), οδεύοντας με αυτούς τους ρυθμούς άμεσα για το «φράγμα» των 50 εκατ. ευρώ, με εύλογες εκτιμήσεις πηγών του κλάδο για τις περαιτέρω οικονομικές επιδόσεις της.
Αριθμοί που δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν «προς τα πάνω» και ίσως σε μερικά χρόνια, το «όριο» του 1 δισ. ευρώ να θεωρηθεί μικρό για τον τομέα του business software, με τη ζήτηση στο ζενίθ και τις ευκαιρίες για συνεργασίες στο εξωτερικό να πληθαίνουν. Είτε σε αγορές των Βαλκανίων είτε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά.

Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως έγραψε το newmoney, η Epsilon Net εξετάζει την είσοδό της σε αγορές χωρών οι οποίες π.χ. έχουν αναπτυγμένο τουρισμό, καθώς πέρα από τη διαδικασία ψηφιοποίησης των επιχειρήσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνώς, ένας άλλος στόχος της είναι να διαπιστώσει ποιοι από τους τομείς της εξειδίκευσής της θεωρούνται πιο εύκολα εξαγώγιμοι και που, γεωγραφικά. Κυρίως σε τεχνολογικά πεδία όπου δεν θα συναντήσει τοπικό ανταγωνισμό από άλλες εταιρείες του κλάδου.

Η στρατηγική των εξαγορών

Κοινό μυστικό για τον κλάδο είναι ότι οι όμιλοι του business software ήταν οι πρωταγωνιστές στο μεγάλο «κρεσέντο» των εξαγορών άλλων εταιρειών πληροφορικής τα προηγούμενα χρόνια, πριν προκύψουν και τα δυο φετινά «χρυσά» deals για τις Epsilon Net και Entersoft.
Το ερώτημα εάν θα συνεχίσουν την ίδια στρατηγική οι δυο εταιρείες με τη νέα μετοχική σύνθεσή τους, θα απαντηθεί προσεχώς στην πράξη… Για την Epsilon Net είναι γνωστό ότι ο μεγαλομέτοχος και CEO Ιωάννης Μίχος διατηρεί το ποσοστό του, με την Εθνική Τράπεζα να αυξάνει το δικό της μερίδιο στο 15% μετά και από την μετοχική είσοδο του αμερικανικών συμφερόντων mega fund της General Atlantic.

Στην περίπτωση της Entersoft, μέχρι στιγμής η εταιρεία πορεύεται αυτόνομα με το ίδιο management και CEO τον Αντώνη Κοτζαμανίδη μετά την εξαγορά της από το όμιλο Olympia, μέτοχο και της SoftOne.

Στην πρώτη γραμμή οι πρακτικές ESG

Η παραγωγή και το λανσάρισμα νέων προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.
Η SOFTONE GLOBAL SUSTAIN, κορυφαίος πάροχος συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων για πρακτικές ESG, παρουσίασε μάλιστα στο 14ο Athens Sustainability Forum τη νέα καινοτόμο πλατφόρμα ESG4ALL.

Τον «απόλυτο στρατηγικό συνεργάτη για τις σύγχρονες επιχειρήσεις που ενσωματώνουν τις αρχές της βιωσιμότητας στην καθημερινή τους λειτουργία», όπως εξήγησαν στελέχη, μεταξύ άλλων, για το αποτέλεσμα της συνεργασίας GLOBAL SUSTAIN και SOFTONΕ, για τη δημιουργία «μιας πρωτοποριακής λύσης που συνδυάζει τεχνολογική υπεροχή και εναρμόνιση με βιώσιμες επιχειρηματικές στρατηγικές» η οποία «διευκολύνει τη συμμόρφωση με τις σχετικές νομοθεσίες και ενισχύει τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα».

Fintech, payments, ERP

Καθοριστικός παράγοντας στην επιχειρηματική στρατηγική της Epsilon Net θεωρείται και η συμπόρευση με τον μέτοχο της, την Εθνική Τράπεζα, από μια συμφωνία που υπήρξε πριν από την εμφάνιση του αμερικανικού fund.
Στις προβλέψεις της η διοίκηση υπό τον κ.Ι. Μίχο συμπεριέλαβε εξ αρχής και τα αναμενόμενα οφέλη από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας με την τράπεζα.

Aντικείμενο της η από κοινού ανάπτυξη τεχνολογικών εφαρμογών και προϊόντων στους τομείς του Business Software, του fintech, της αυτοματοποίησης των ηλεκτρονικών πληρωμών (payments) και η απευθείας διασύνδεση των εφαρμογών ERP της Epsilon Net με τα συστήματα της ΕΤΕ, αξιοποιώντας την εξελιγμένη Open Banking πλατφόρμα της στην περιοχή του Embedded Finance.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας και οι άλλες υποχρεώσεις εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων έναντι των φορολογικών και άλλων αρχών του κράτους αυξάνουν τον «φόρτο» εργασίας των εταιρειών πληροφορικής που ειδικεύονται στο επιχειρηματικό λογισμικό, αλλά δεν είναι φυσικά οι μόνες πηγές εσόδων.

Ο εν εξελίξει Ψηφιακός Μετασχηματισμός του συνόλου της αγοράς «ανοίγει δουλειές» για τον κλάδο, που με τη σειρά του διευρύνει τους ορίζοντές του με νέες επενδύσεις και διεύρυνση των προϊοντικών χαρτοφυλακίων με αξιοποίηση του cloud και της ΑΙ. Κομβικό ρόλο κατέχουν προγράμματα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Διαβάστε ακόμη

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επί τάπητος σε 4 road shows πριν το τέλος του έτους

Brite Solar: Μεγάλη επένδυση σε αγροφωτοβολταϊκά – Το εργοστάσιο στην Πάτρα και οι εξαγωγές σε όλο τον κόσμο (pics)

Domes Resorts: Νέο εγχείρημα, με boutique ξενοδοχείο στην «καρδιά» της Αθήνας (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version