search icon

Επιχειρήσεις

WIND: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του περιβάλλοντος

Έξυπνη λειτουργία ΙΟΤ εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η WIND για την προστασία των φοινίκων στο Ρέθυμνο

Μια έξυπνη ΙΟΤ λειτουργία εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα η WIND, σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης για την προστασία των γνωστών φοινίκων της πόλης. Παράλληλα η συνεργασία περιλαμβάνει και το ξενοδοχείο Creta Palace του ομίλου Grecotel που βρίσκεται στο Ρέθυμνο.

Οι φοίνικες είναι το σύμβολο της πόλης του Ρεθύμνου, έχουν  μεγάλη αισθητική αξία και αποτελούν ένα φυσικό σκηνικό ιδιαιτέρου κάλλους και πόλο έλξης για τους επισκέπτες. Αυτή η πολύτιμη κληρονομιά κινδυνεύει από το κόκκινο σκαθάρι (Rhynchophorus ferrugineus) που την καταστρέφει, καθώς δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το δέντρο έχει προσβληθεί και χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση του.

«Η τεχνολογία αιχμής και τα δίκτυα νέας γενιάς όπως το 5G, προσφέρουν λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.. H WIND συνεργάζεται με τον Δήμο Ρεθύμνης και υλοποιούν μια λύση  η οποία μέσω έξυπνων αισθητήρων και του δικτύου της εταιρίας, θα συμβάλλει στην προστασία των φοινίκων της πόλης και παράλληλα θα παρέχει πολύτιμα στοιχεία για την μακροπρόθεσμη προστασία της βιοποικιλότητας.» δήλωσε η Αγγελική Ελευθερίου, Υπεύθυνη Βιώσιμης Ανάπτυξης της WIND Ελλάς.

Η μέχρι τώρα θεραπευτική επέμβαση για να απομακρυνθεί το έντομο  από το προσβεβλημένο δέντρο είναι με ψεκασμό. Με στόχο τον περιορισμό της μόλυνσης των μη προσβεβλημένων γειτονικών δένδρων, ο ψεκασμός  εφαρμόζεται σε όλους τους φοίνικες καθώς δεν υπάρχει τρόπος να καταλάβει ο γεωπόνος σε ποια δέντρα υπάρχει το έντομο. Έτσι ψεκάζονται τεράστιες εκτάσεις με φοινικόδεντρα, μία  μέθοδος, που  δεν είναι φιλική ούτε προς το περιβάλλον, ούτε προς τον άνθρωπο.

Μέσω της προηγμένης τεχνολογίας και των δικτύων νέας γενιάς, γίνεται έγκαιρη ανίχνευση και πρόληψη ώστε να μην γίνει διάδοση της προσβολής σε άλλα δέντρα. Εξειδικευμένοι αισθητήρες τοποθετούνται πάνω στον φοίνικα και μέσω ειδικής mobile εφαρμογής, που συνδέεται με τους αισθητήρες, οι χρήστες – γεωπόνοι μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα πιθανές προσβολές και να επέμβουν μόνο  στον φοίνικα που έχει προσβληθεί, θεραπεύοντάς τον, χωρίς να ψεκάσουν τους υγιείς φοίνικες.

Tο έργο αυτό επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της WIND για επίτευξη των 25 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης ως το 2025 και τη χρήση τεχνολογικών λύσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Λαγκάρντ: Αλλαγή πολιτικής της ΕΚΤ σε 10 ημέρες και παράθυρο για νέα μέτρα

Άνοδος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στις τιμές εξοχικών στις Κυκλάδες- Αναλυτικοί πίνακες

Βασίλης Κάτσος: Οι προοπτικές του Ελληνικού και τα νέα σχέδια για το VNK Capital

Exit mobile version