search icon

Επιχειρήσεις

Vodafone: Φέρνει στην Ελλάδα το Panic Button κατά της έμφυλης βίας

Τι περιλαμβάνει η τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή - Πιλοτικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2019/884, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η δωρεά της εφαρμογής “Panic Button” που ανέπτυξε το Ίδρυμα Vodafone, στο Ελληνικό Δημόσιο.

Πρόκειται για μια δωρεάν τεχνολογική λύση για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενισχύσει την αμεσότητα με την οποία μια γυναίκα που δέχεται επίθεση, θα μπορεί να ειδοποιεί τις ειδικές μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η περίοδος δοκιμών της εφαρμογής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε πρώτη φάση, η εφαρμογή θα λειτουργήσει πιλοτικά για τις πλέον ευάλωτες στη βία γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σε βάθος χρόνου στόχος είναι να μπορεί να έχει πρόσβαση κάθε γυναίκα που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η δωρεά αυτή έρχεται σε συνέχεια της συνεννόησης μεταξύ της Vodafone και της Ελληνικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Τι αναφέρει η τροπολογία

– Θεσπίζεται η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα Panic Button, η οποία θα εγκαθίσταται σε Smart Phone, μέσω του οποίου θα μπορεί μία γυναίκα να ειδοποιεί κατ’ ασφαλή τρόπο την Αστυνομία σε περίπτωση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

–          Δικαιούχοι εγγραφής και εγκατάστασης του Panic Button, κατά την πιλοτική λειτουργία, θα είναι γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας που διαμένουν σε  Αττική και Θεσσαλονίκη, οι οποίες θα απευθύνονται στην Αστυνομία και στο Συμβουλευτικό Κέντρο του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας. Οι αστυνομικές αρχές και τα Συμβουλευτικά Κέντρα θα ενημερώνουν τις δικαιούχους για δυνατότητά τους να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, η οποία παρέχεται δωρεάν.

–  Με τη χρήση του Panic Button, η Αστυνομία πληροφορείται με γραπτό μήνυμα για την απειλή ή τον κίνδυνο ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας της γυναίκας και λαμβάνει τα στοιχεία για τον χωρικό εντοπισμό ώστε να επέμβει για την προστασία της.

–  Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσίας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα τηρείται και θα λειτουργεί βάση δεδομένων στην οποία θα καταχωρίζονται, κρυπτογραφημένες, οι απαραίτητες εξατομικευμένες πληροφορίες του εγγεγραμμένου στην εφαρμογή προσώπου για τον σκοπό λειτουργίας εφαρμογής.

–  Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ξεκινά στις περιοχές χωρικής αρμοδιότητας των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η χρονική διάρκεια πιλοτικής εφαρμογής ορίζεται σε ένα έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου.

–   Μετά τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής, το πρόγραμμα θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη.

– Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία του προγράμματος, αλλά και η χωρική ή χρονική επέκταση ή καθολική εφαρμογή του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη:

Kaizen Gaming: Επέτειος 10 ετών με μεγάλη επένδυση – Το Kaizen Campus και το Μουντιάλ (pics)

Deutsche Bank – JP Morgan: Τι σηματοδοτεί η κατάρρευση του FTX για τα crypto

«Πόλεμος» με φόντο το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο στη Βουλιαγμένη (pics)

Exit mobile version