Περισσότερα έσοδα από άλλους τομείς εσόδων, πέραν της συνδεσιμότητας θα επιδιώξει η Vodafone Ελλάδος. Στόχος, τα επόμενα, λίγα χρόνια το 30% των εσόδων να προέρχονται από υπηρεσίες, όπως είναι το IoT (Internet of Things), το τηλεοπτικό περιεχόμενο (συνδρομητική τηλεόραση) τις εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και τα έργα ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών), ένας κλάδος στον οποίο δίνεται ιδιαίτερα έμφαση ώστε μέχρι το 2023 τα έργα προς υλοποίηση, ιδιωτικά και δημόσια να αντιστοιχούν σε 200 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, το επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου και δη στα δίκτυα όπου κατευθύνονται οι περισσότερες επενδύσεις με ένα επενδυτικό πλάνο έως το 2025 ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ, ώστε μέχρι τότε η Vodafone να έχει κατασκευάσει 800 χιλ. γραμμές FttH (οπτική ίνα στο σπίτι). Σε χθεσινοβραδινή παρουσίαση ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, κ. Χάρης Μπρουμίδης, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΕΗ (η τελευταία ανακοινώσει την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών πάνω από το ενσύρματο δίκτυο παροχής ενέργειας) ανέφερε ότι επί του παρόντος δεν έχει γίνει επαφή κι ότι αυτό που επιδιώκει η εταιρεία είναι να έχει τις δικές της υποδομές με το δεδομένο ότι όταν αγοράζει χονδρική υπηρεσίες δικτύου μειώνεται το περιθώριο κέρδους. Στην περίπτωση που η ΔΕΗ προχωρήσει με την κατασκευή δικτύου, «δουλεύει ικανοποιητικά και είναι καλή η τιμή χονδρικής μπορούμε να το συζητήσουμε. Στην παρούσα φάση δε γίνεται σχεδιασμός με υποθέσεις».
Ως προς το θέμα με τον ΟΤΕ και την απόφαση να διπλασιάσει τις ταχύτητες σύνδεσης των πελατών του δωρεάν ο κ. Μπρουμίδης σχολίασε ότι η Vodafone θα επιλέξει την αναβάθμιση της υπηρεσίας προς τον πελάτη ανάλογα με αυτό που χρειάζεται- «μπορεί αυτό να είναι ο διπλασιασμός της ταχύτητας ή η υπηρεσία Vodafone TV- δεν θα αντιγράψουμε την στρατηγική του ανταγωνισμού». Στην παρούσα φάση τα αποτελέσματα της εν λόγω στρατηγικής του ΟΤΕ δεν έχουν φανεί, ενώ κρίσιμος στο όλο θέμα ήταν και ο ρόλος της ρυθμιστικής αρχής, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), δεδομένου ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα «παρατηρήθηκε “ρυθμιστική αργία” η οποία ευνοεί τον ρυθμιζόμενο. Η Vodafone δεν υποστήριξε από την πλευρά της ότι ο ΟΤΕ δεν πρέπει ο ΟΤΕ διπλασιάσει τις ταχύτητες στους συνδρομητές του. Ωστόσο θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να έχει αυτή τη δυνατότητα και η υπόλοιπη αγορά. Δεν είναι δυνατόν η ΕΕΤΤ να εγκρίνει τα πακέτα του ΟΤΕ το 2022 με βάση το Μοντέλο Ελέγχου Συμπίεσης Περιθωρίου (PSM – Price Squeeze Model) του 2011. Η ΕΕΤΤ οφείλει να είναι σίγουρη ότι δεν υπάρχει συμπίεση του περιθωρίου κέρδους στην αγορά. Παρατηρήθηκε «ρυθμιστική αργία» και αυτό σε κάθε περίπτωση ευνοεί τον ρυθμιζόμενο. Δεν ξέρω αν με το σύγχρονο μοντέλο εξέτασης των πακέτων του ΟΤΕ, τα νέα του τιμολόγια θα εγκριθούν -ίσως ναι ίσως όχι- αλλά αυτό σημαίνει εν τέλει ότι δεν υπάρχει ρυθμιστική σταθερότητα.»
Συνολικά όσον αφορά την πορεία της τηλεπικοινωνιακής αγορά η εκτίμηση του επικεφαλής της Vodafone Eλλάδος ήταν ότι θα κινηθεί το 2022 με ένα ρυθμό ανάπτυξης 2% με 3%. Συνολικά ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, ως φήμη, είναι χαμηλά, συγκριτικά με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και επεσήμανε ως μεγάλο πρόβλημα στην παρούσα συγκυρία – εκτός από την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πληθωρισμό – την εύρεση προσωπικού με τα αναγκαία προσόντα.
Διαβάστε ακόμη:
ΡΑΕ: «Έκρηξη» νέων αδειών αποθήκευσης για έργα 1,68 GW
«Αλλάζω συσκευή»: Όλη η διαδικασία για την αίτηση και το voucher