Μία απόφαση με διαφορετικές ερμηνείες και σίγουρα άμεσο αντίκτυπο στην επόμενη ημέρα της Viva Wallet είναι αυτή που δημοσιεύθηκε χθες, Πέμπτη, από το Δικαστήριο του Λονδίνου, αναφορικά με τη διαμάχη των δύο μετόχων της neobank, τη WeRealize, συμφερόντων Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα και τη J.P. Morgan.

Όπως σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έσπευσαν με ανακοινώσεις τους να χαιρετίσουν την απόφαση, εστιάζοντας στα σημεία εκείνα που τις δικαιώνουν, καταδεικνύει το μέγεθος της μεταξύ τους διαφωνίας που απειλεί να τινάξει στον αέρα την όποια προσπάθεια συναίνεσης, με γνώμονα την ολοκλήρωση του πολύκροτου deal, ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η έκταση που λαμβάνει η συζήτηση γύρω από τις δίκαιες αποτιμήσεις των fintech εταιρειών είναι πιθανό να κινητοποιήσει τους επενδυτές, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, τόσο εν γένει, στον κλάδο, όσο και συγκεκριμένα στην ελληνική neobank, ειδικά μετά τα περί πώλησης από τους Αμερικανούς. «Το δικαστήριο παρείχε τώρα ένα κρίσιμο βήμα για να προχωρήσουμε με δίκαιες και διαφανείς αποτιμήσεις – οι οποίες θα μπορούσαν να επιτρέψουν στη Viva να πωληθεί σύντομα, προτού η αγορά συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των fintech ατονήσει περαιτέρω», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον CEO της Viva Wallet, οι Λονδρέζοι δικαστές απέρριψαν τις προσπάθειες της επενδυτικής τράπεζας να επαναδιατυπώσει τους όρους της συμφωνίας μετόχων, με σκοπό να επιβάλλει να ληφθούν υπόψη στην αποτίμηση συγκεκριμένοι νομοθετικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμογή αποκλειστικά και μόνο στη J.P. (και όχι στη Viva). «Οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί θα αλλοίωναν σημαντικά την αποτίμηση και θα μείωναν υπερβολικά την αξία της εταιρείας έως και 50%, προς όφελος της J.P. και εις βάρος των συμφερόντων των ιδρυτών της Viva και των άνω των 200 υπαλλήλων της που συμμετέχουν στο Stock Option Plan», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρώνης, προσθέτοντας πως «η απόφαση συνεπάγεται, επίσης, ότι η προηγούμενη αποτίμηση που υπέβαλε η J.P. και διεξήχθη από τη Houlihan Lokey είναι άκυρη, καθώς βασίστηκε σε προφανώς λανθασμένα δεδομένα, με αποτέλεσμα να υποτιμηθεί η αξία της εταιρείας». Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη εταιρεία που προσέλαβε στα τέλη του 2023 η J.P. Morgan υπολόγισε την αξία της Viva Wallet στο ένα δισ. ευρώ όταν η EY Γερμανίας εκ μέρους της WeRealize έκανε λόγο για αποτίμηση στα τρία δισ. ευρώ.

Πράγματι, το βρετανικό δικαστήριο έκρινε πως οι εμπειρογνώμονες που καθορίζουν την αξία της Viva δεν θα πρέπει να συμπεριλάβουν στην αποτίμηση τις επιπτώσεις που ενδεχομένως να έχουν στην εταιρεία οι εν λόγω νομοθετικοί περιορισμοί. «Η J.P. δεν μπορεί να αρνηθεί την έγκριση για τις οικονομικές προβλέψεις της Viva εάν κάποια από τις δραστηριότητες που αναφέρονται σε αυτές είναι ή ενδέχεται να περιοριστεί ή να αποκλειστεί από τους κανονισμούς της Federal Reserve», τονίζεται στην απόφαση, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι η Viva Wallet, από τη στιγμή που έχει ως μέτοχο τη J.P., υπόκειται στους ρυθμιστικούς περιορισμούς που μπορεί να απορρέουν από τους Κανονισμούς Κ και Y ή από τον Νόμο Bank Holding Company Act. «Το δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Viva υπόκειται σε νομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ, κάτι που είχαμε επισημάνει εξαρχής στη διοικητική της ομάδα και απέρριψε κάθε υπόνοια ότι η J.P. Morgan προσπαθούσε να μειώσει την αξία της Viva και να αποτρέψει την ανάπτυξή της», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους οι Αμερικανοί.

Call options

Όσον αφορά στα call options, το δικαστήριο έκρινε πως η WRL δεν χρειάζεται να αποδεχθεί το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών από τη J.P. Morgan εάν η Viva αποτιμάται κάτω από πέντε δισ. ευρώ (5,4 δισ. δολάρια), αλλά είναι υποχρεωμένη να το αποδεχθεί στην τέταρτη περίοδο της άσκησης, ανεξάρτητα από την αξία της Viva. Σημειώνεται πως τα call options μπορούν να ασκηθούν σε τέσσερις περιόδους, με διάστημα έξι μηνών μεταξύ τους. Για τις τρεις περιόδους η WRL δεν χρειάζεται να αποδεχθεί το δικαίωμα εξαγοράς εάν η άσκηση γίνεται με αποτίμηση κάτω από πέντε δισ. ευρώ. Εάν η επιλογή άσκησης γίνεται σε τιμή ίση ή μεγαλύτερη από την αποτίμηση αναφοράς, τότε η WRL θεωρείται αυτόματα ότι αποδέχεται το δικαίωμα εξαγοράς. Ωστόσο, στην τέταρτη περίοδο, η οποία λήγει στις 30 Ιουλίου 2025, η πλευρά Καρώνη χάνει το δικαίωμα βέτο και πρέπει να πουλήσει τις μετοχές της στην J.P., ανεξάρτητα εάν η αποτίμηση είναι κάτω από πέντε δισ. ευρώ. «Εάν η J.P. δεν ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς σε καθεμία από τις τέσσερις αυτές περιόδους, τότε η WRL έχει το δικαίωμα να το πράξει η ίδια, στην ίδια τιμή», αναφέρεται.

Στην παρούσα φάση, πάντως, κανένας από τους δύο μετόχους δεν θα μπορούσε να ολοκληρώσει το δικαίωμα εξαγοράς των μετοχών του έτερου μετόχου, καθώς δεν υπάρχει σύμβαση μεταβίβασης μετοχών, συμφωνημένη μεταξύ των μερών.

Οι επόμενες κινήσεις

Την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα απόψεων για μία σειρά από ζητήματα, επιτάσσει η απόφαση του δικαστηρίου.

«Η Viva θέλει ένα μέτοχο που σέβεται τις βασικές αρχές εταιρικής διακυβέρνησης ενός χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που θέτει σε προτεραιότητα τα συμφέροντά του και δεν δημιουργεί σε αυτό ένα τοξικό περιβάλλον», σχολίασε ο κ. Καρώνης, υπογραμμίζοντας πως στην παρούσα φάση η εταιρεία έχει πλέον ισοσκελίσει τα μηνιαία έσοδα και έξοδά της (breakeven), ενισχύοντας τη δυνατότητά της να επενδύσει στην ανάπτυξή της. «Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες αλλαγές στην ηγετική ομάδα της J.P. Morgan Payments (σ.σ. αποχώρηση Τάκη Γεωργακόπουλου) θα αποτελέσουν ευκαιρία να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν εποικοδομητικό διάλογο και να υποστηριχθεί ουσιαστικά αυτό το πλάνο ανάπτυξης», κατέληξε.

Το επίμαχο διάστημα η Viva βρίσκεται ήδη στην επόμενη φάση της στρατηγικής ανάπτυξής της, αξιοποιώντας την καινοτομική πανευρωπαϊκή πλατφόρμα πληρωμών που έχει αναπτύξει – με την τεχνολογία Tap on Any Device να πρωτοστατεί – την παρουσία της σε 24 χώρες της Ευρώπης και το ευρύ οικοσύστημα στρατηγικών συνεργασιών με παγκόσμιους τεχνολογικούς παράγοντες, όπως η Apple και η Microsoft και

περισσότερους από 420 ανεξάρτητους προμηθευτές software και hardware. Παράλληλα, προσανατολίζεται στην ενσωμάτωση όλων των δραστηριοτήτων της υπό μια ενοποιημένη τραπεζική άδεια, βελτιστοποιώντας τους πόρους της και οδηγώντας σε σημαντική εξοικονόμηση κόστους και λειτουργική αποτελεσματικότητα, ενώ εστιάζει στην πορεία και τις προοπτικές της, προσδοκώντας να συνεχίσει να ορίζει την τεχνολογική agenda του κλάδου των πληρωμών και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της.

Διαβάστε ακόμη

Airbnb: Νέα φορο-μέτρα και χρονικά πλαφόν με μεταβατική περίοδο προσαρμογής

Η «συμμαχία» Μέμου – Γεράρδου στη hoper και το στοίχημα του Ωνάση

Dimand: Στα σκαριά δύο νέες mega στρατηγικές συνεργασίες – Τα νέα projects άνω των 100.000 τ.μ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ