Η διαδρομή του είναι μυθιστορηματική. Παιδί εκπαιδευτικών, ο Βύρων Νικολαΐδης γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη αφού είναι απόφοιτος του φημισμένου Ζωγράφειου Λυκείου και του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Το 1981 αποφάσισε να αναζητήσει την επαγγελματική του τύχη στην Ελλάδα και για μεγάλο χρονικό διάστημα έκανε τη μια δουλειά μετά την άλλη για να επιβιώσει, μέχρι που του χαμογέλασε η τύχη: η Merrill Lynch το 1987 αναζητούσε επί μήνες να ανοίξει την αγορά της Τουρκίας που τότε βρισκόταν κάτω από το γραφείο της Αθήνας και ζητούσαν στέλεχος που να μιλάει τουρκικά.
Οι Αμερικανοί τον προσέλαβαν, αποδείχθηκε πως ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση, αποκόμισε σημαντικά κέρδη και το 1991 αποφάσισε να αλλάξει τομέα. Δοκίμασε τις δυνάμεις του στη ναυτιλία, αντιλήφθηκε όμως πως δεν του ταίριαζε, και η συγκυρία τον οδήγησε να αποκτήσει το master franchise των Futurekids που γίνεται μεγάλη επιτυχία. Από μια τυχαία (ξανά) γνωριμία μπήκε στη συνέχεια στο μονοπάτι των πιστοποιήσεων με τo ECDL και τα υπόλοιπα είναι, όπως λέγεται, ιστορία με τη γέννηση της PeopleCert.
Η εξιστόρηση γίνεται στη γενέτειρά του Βύρωνα Νικολαΐδη, σε μια αίθουσα του εμβληματικού ξενοδοχείου της Κωνσταντινούπολης «Πέρα Παλάς», την επομένη της εκδήλωσης για την απονομή υποτροφιών σε φοιτητές με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, την Ιμβρο και την Τένεδο στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος που υλοποιεί η εταιρεία. Η απονομή έγινε σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινουπόλεως, από το οποίο αποφοίτησε ο επικεφαλής της PeopleCert, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, καθώς και πλήθους ακαδημαϊκών και επιφανών προσωπικοτήτων. «Αποτελεί χρέος και καθήκον μας να προσθέσουμε κι εμείς ένα λιθαράκι προσφέροντας τη στήριξή μας σε νέους που προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις ακαδημαϊκές σπουδές τους», λέει.
Παγκόσμιος ηγέτης
Η κουβέντα επιστρέφει στην PeopleCert, την οποία ίδρυσε πίσω στο 2000 και σήμερα έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στην πιστοποίηση επαγγελματικών και γλωσσικών δεξιοτήτων. Η εταιρεία του συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις, με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση κορυφαίων εξετάσεων πιστοποίησης.
Οπως εξηγεί, το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της PeopleCert είναι σήμερα προσβάσιμο σε διακόσιες χώρες, 50.000 εταιρείες (μεταξύ των οποίων το 82% αυτών του Fortune 500) και σε 800 κυβερνητικούς οργανισμούς μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου 2.500 Διαπιστευμένων Οργανισμών Εκπαίδευσης και 30.000 εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, καθώς και μέσω της λύσης «Online Proctoring» της PeopleCert.
«Εχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο μοντέλο που μας επιτρέπει να έχουμε αυτή την ανάπτυξη, το οποίο τα τελευταία 10 χρόνια καταγράφει μέσο ετήσιο όρο ανάπτυξης 36% και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε με τον ίδιο τρόπο», αναφέρει.
Δεν ήταν όμως όλα εύκολα, καθώς επισημαίνει πως το 2008 η εταιρεία είχε μεγάλη εξάρτηση από την ελληνική αγορά λόγω της επιτυχίας του ECDL.
«Λόγω της κρίσης, όμως, χάθηκε το 90% του τζίρου μας σε διάστημα τριών ετών, χωρίς να το πάρει κάποιος ανταγωνιστής – απλώς εξαφανίστηκε», θυμάται και συμπληρώνει: «Το μάθημα που πήραμε τότε ήταν να μην εξαρτάσαι σημαντικά από μια αγορά. Οπότε, ανασυνταχθήκαμε, δημιουργήσαμε ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα και γυρίσαμε το μοντέλο μας σε πλήρως ψηφιακό. Ετσι, δεν είχαμε πλέον γεωγραφικούς περιορισμούς, ούτε αδειοδοτικές προϋποθέσεις. Αυτό μας απογείωσε».
«Η επόμενη Amazon παγκοσμίως στον χώρο μας»
Οπως σημειώνει, η PeopleCert έχει γίνει case study στο INSEAD και στο σχετικό report γίνεται αναφορά στον ρόλο της τεχνολογίας για την ανάπτυξη της εταιρείας. «Το digital ήταν κατά κάποιον τρόπο το “ιππικό” για εμάς, ερχόταν να αλλάξει τα δεδομένα. Και τώρα αυτό που μας απασχολεί είναι τι πρέπει να κάνουμε για την επόμενη μέρα της PeopleCert.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι και μεγάλη ευκαιρία και μεγάλη απειλή. Το θέμα είναι να αγκαλιάσεις την ευκαιρία. Το ερώτημα που μας απασχολεί είναι πώς μπορούμε να γίνουμε η επόμενη Amazon παγκοσμίως στον χώρο μας. Πώς δηλαδή αξιοποιώντας τις δυνατότητες που σου δίνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.) μπορείς να γίνεις ένας φορέας που σε 10 χρόνια να τους έχεις ξεπεράσει όλους στον χώρο της εκπαίδευσης και της απόκτησης γνώσεων.
Υπάρχουν, όμως, ακόμη ερωτήματα: πώς θα γίνεται η μετάδοση της γνώσης, πώς και τι θα μαθαίνει ο κόσμος; Τι είδους εκπαίδευση θα υπάρχει; Είναι πάντως σαφές πως η Τ.Ν. θα επηρεάσει περισσότερο τα “λευκά κολάρα” και, κυρίως, όσους εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών. Εμείς, στο πλαίσιο αυτό, επαναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας».
Μετά την εξαγορά της AXELOS τον Ιούλιο του 2021, η PeopleCert εδραιώθηκε ως ο πρώτος unicorn που ξεκίνησε από την Ελλάδα.
Η ισχυρή οργανική αύξηση των εσόδων, το υψηλό περιθώριο κερδοφορίας και η μείωση του δανεισμού μέσω της ταυτόχρονης αύξησης των κερδών και της δημιουργίας ισχυρών ταμειακών ροών για το 2022 οδήγησαν στην αναβάθμισή της από τις Fitch Ratings και Moody’s και πρόσφατα από την S&P (Β+ από Β με σταθερές προοπτικές).
Ως αποτέλεσμα, οι ερωτήσεις για μια πιθανή εισαγωγή σε χρηματιστηριακή αγορά είναι συχνές. Ο ίδιος απαντά αφοπλιστικά: «Τη νύφη πρέπει να την έχεις πάντα έτοιμη, λέμε στην Πόλη. Πάντοτε κοιτάμε ένα ΙΡΟ, μπορούμε να το κάνουμε και το εξετάζουμε. Αν είναι να γίνει, συζητάμε για εισαγωγή στη Ν. Υόρκη. Ομως για μια εταιρεία όπως εμείς, που αναπτυσσόμαστε με 40% ετησίως, το ερώτημα είναι γιατί να το κάνουμε τώρα όταν μπορούμε να δώσουμε ένα κομμάτι της εταιρείας σε καλύτερη τιμή στο μέλλον;».
Διαβάστε ακόμη
Μητσοτάκης: Το σχέδιο για την επόμενη μέρα – Σταθερά και τολμηρά βήματα για τις μεταρρυθμίσεις
ΣΥΡΙΖΑ: Ώρα αποφάσεων για την Κομουνδούρου – Κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας
Σπίτι μου: Ξεκινά η εκταμίευση στα στεγαστικά δάνεια για νέους 25-39 ετών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ