Αυξημένη κερδοφορία παρουσιάζει το 75,8% των σημαντικότερων βιομηχανιών τροφίμων, ενώ, στον αντίποδα, οι ζημιογόνες εταιρείες του κλάδου επιδείνωσαν τη θέση τους παρουσιάζοντας εικόνα κατάρρευσης.
Επιβεβαιώνεται, έτσι, η εικόνα που παρουσιάζεται ευρύτερα στο ελληνικό επιχειρείν ότι τα τελευταία χρόνια οι υγιείς επιχειρήσεις βελτίωσαν τη θέση τους στην αγορά και τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ, αντιθέτως, οι ζημιογόνες εταιρείες δεν καταφέρνουν να βγουν από το καθοδικό σπιράλ.
Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της εταιρείας New Times, σε δείγμα 597 επιχειρήσεων, των σημαντικότερων του κλάδου, με βάση τους τελευταίους ισολογισμούς τους (χρήση 2018).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 453 εταιρείες από το δείγμα ήταν κερδοφόρες και ενίσχυσαν τη θέση τους, με αύξηση πωλήσεων (+4,4%), κερδών (+8%) καθώς και ιδίων κεφαλαίων (+4,4%), ενώ αντιθέτως οι 144 ήταν ζημιογόνες και είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται (-6,5%), τις ζημίες τους πενταπλασιάζονται (από 55 εκατ. ευρώ εκτοξεύθηκαν στα 524 εκατ. ευρώ), ενώ οι υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 5,7%).
Από το σύνολο του δείγματος, οι εκατό επιχειρήσεις με τα μεγαλύτερα κέρδη, εμφάνισαν καθαρά (προ φόρων) κέρδη από 1 ως 43 εκατ. ευρώ η κάθε μία.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής (εν εξελίξει) έρευνας των New Times, τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 9 Απριλίου 2020 στην ετήσια συνάντηση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα της εξωστρέφειας Export Leaders στο King George Hotel Athens. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας τις πρώτες θέσεις στη λίστα των πλέον κερδοφόρων βιομηχανικών επιχειρήσεων τροφίμων κατέλαβαν οι: Nestle Hellas, Chipita, Ελληνικά Γαλακτοκομεία, Κρι-Κρι Βιομηχανία Γάλακτος, Παπαδόπουλος μπισκότα, Agroinvest, ION βιομηχανία κακάο σοκολάτας, Αραμπατζής Μιχάλης, Newrest, BIOMAR Hellenic, Κωνσταντόπουλος Olymp, ΦΑΓΕ, Kafea Terra, Σόγια Ελλάς και Intercom Foods.
Από το δείγμα της έρευνας της New Times, οι 453 βιομηχανικές επιχειρήσεις – ποσοστό 75,88% – βρέθηκαν στη «φωτεινή πλευρά του φεγγαριού» εμφανίζοντας κέρδη. Αντιθέτως 144 επιχειρήσεις (ποσοστό 24,12%) παρουσίασαν ζημιές.
Αν συνυπολογίσει κανείς τα αποτελέσματα και των κερδοφόρων και των ζημιογόνων επιχειρήσεων το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό αφού ο συνολικός κύκλος εργασιών των 597 επιχειρήσεων αυξήθηκε μόλις κατά 2,2% στα 10,25 δισ. ευρώ ενώ τα συνολικά κέρδη μειώθηκαν κατά 44,2% περίπου στα 240 εκατ. ευρώ.
Παρατηρώντας ωστόσο τα συνολικά αποτελέσματα μόνο των κερδοφόρων επιχειρήσεων η εικόνα είναι πολύ διαφοροποιημένη.
Συγκεκριμένα,
- Οι συνολικές πωλήσεις των κερδοφόρων επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,4% για να φτάσουν τα 8,36 δις. ευρώ
- Τα συνολικά τους κέρδη αυξήθηκαν κατά 8% για να προσεγγίσουν τα 524 εκατ. ευρώ
- Τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους αυξήθηκαν κατά 4,4% για να υπερβούν κατά τι τα 4 δις. ευρώ
- Οι συνολικές υποχρεώσεις τους αυξήθηκαν κατά 5,1% για να φτάσουν τα 4,5 δις. ευρώ
Αντιθέτως η εικόνα των ζημιογόνων επιχειρήσεων εμφανίζει έντονα στοιχεία κατάρρευσης. Συγκεκριμένα, οι 144 ζημιογόνες επιχειρήσεις
- Μείωσαν κατά 6,5% τις συνολικές τους πωλήσεις για να φτάσουν τα 1,9 δις. ευρώ
- Αύξησαν κατακόρυφα τις συνολικές ζημιές τους από 55 εκατ. ευρώ στα 284 εκατ. ευρώ
- Μείωσαν τα συνολικά ίδια κεφάλαιά τους κατά 23,6% στα 784 εκατ. ευρώ και
- Αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 5,7% αγγίζοντας σχεδόν τα 3 δις. ευρώ – μία σχέση ιδίων προς ξένα κεφάλαια άκρως απαγορευτική
Πρακτικά λοιπόν και στον κλάδο των βιομηχανικών τροφίμων έχουμε έναν διχασμό ανάμεσα στο υγιές και το προβληματικό κομμάτι του επιχειρείν. Παρατηρώντας κανείς τα αποτελέσματα εύκολα μπορεί να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι πέραν των απωλειών υπεραξίας που είχαμε στη δεκαετία της κρίσης θα προστεθούν και νέες απώλειες αφού ορισμένες εταιρείες έχουν συσσωρεύσει ζημίες, που σπρώχνουν προς τα κάτω ολόκληρο το κλάδο.
Nestle Hellas, στην πρώτη θέση της λίστας των πλέον κερδοφόρων εταιρειών
Με μια θεαματική αύξηση κερδών 24% η Nestle Hellas εμφάνισε καθαρά προ φόρων σχεδόν 43 εκατ. ευρώ κατακτώντας με αυτή την επίδοση την πρώτη θέση στη λίστα των πιο κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας.
Η επιχείρηση αυτή που διευθύνεται από τον κ. Νικόλαο Εμμανουηλίδη, πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 339,6 εκατ. ευρώ ενώ βελτίωσε την κεφαλαιουχική της δομή δεδομένου ότι αύξηση κατά 19% τα ίδια κεφάλαιά της και μείωσε κατά 27% τις υποχρεώσεις της.
Η ιστορία της Nestlé στην Ελλάδα ταυτίζεται με αυτή αγαπημένων προϊόντων των ελληνικών νοικοκυριών. Το όνομά της συνδέεται διαχρονικά με την ποιότητα και την καινοτομία, με μάρκες που οι Έλληνες έβαλαν στο τραπέζι τους και στην καρδιά τους. Τα πρώτα προϊόντα Nestlé πρωτο-κυκλοφόρησαν στην ελληνική αγορά στα τέλη του 19ου αιώνα, σε απευθείας εισαγωγή από την Ελβετία. Το «γαλακτούχον άλευρον Nestlé» διαφημίζεται μάλιστα στην εφημερίδα Ακρόπολις στο φύλο της 2ας Φεβρουαρίου 1899 και περιγράφεται ως «πλήρης τροφή δια τα μικράς ηλικίας παιδία».
Ήταν η αρχή μιας σειράς από ιστορίες και προϊόντα που μεγάλωσαν μαζί με την ελληνική ιστορία. Ο Nescafé Frappé, μια διάσημη ελληνική «πατέντα» που προέκυψε κατά λάθος και τα αγαπημένα μαγειρικά προϊόντα Maggi ενσωματώθηκαν στα ελληνικά νοικοκυριά εξίσου καλά με δύο σπουδαία ελληνικά προϊόντα, τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος και το φυσικό μεταλλικό νερό Κορπή.Τα δημητριακά πρωινού είναι ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας και της χώρας.
Chipita
Στην 2η καλύτερη θέση της λίστας των πλέον κερδοφόρων βιομηχανιών τροφίμων της χώρας βρέθηκε η Chipita AE. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 23,7 εκατ. ευρώ ευρώ το 2018 επίδοση που επέτρεψε στη συγκεκριμένη επιχείρηση να βρεθεί στην 13η θέση της λίστας των πιο κερδοφόρων παραγωγικών επιχειρήσεων της χώρας ανεξαρτήτως κλάδου. Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα πανελλαδικής έρευνας της New Times σε 2.061 παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας τα τελικά συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση επιχειρηματικής αριστείας στον τομέα της εξωστρέφειας Export Leaders οποία θα πραγματοποιηθεί στις 9 Απριλίου 2020 στο King George Hotel Athens. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας των New Times στις πρώτες θέσεις της λίστας των πιο κερδοφόρων εταιρειών βρέθηκαν οι επιχειρήσεις Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όϊλ, Καρέλια Καπνοβιομηχανία FHL Κυριακίδης, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Nestle Hellas, Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες, Imerys, Τιτάν τσιμέντα, Παπαστράτος, Ρόκας, Πλαστικά Kρήτης και Chipita.
Ο κύκλος εργασιών της Chipita, που διευθύνεται από τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, αυξήθηκε από 117,9 εκατ. ευρώ το 2017 σε 131,1 εκατ . ευρώ το 2018. Η επιχείρηση βελτίωσε περαιτέρω την κεφαλαιουχική της δομή καθότι αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της κατά 4% στα 401,5 εκατ. ευρώ
Ελληνικά Γαλακτοκομεία
Την επόμενη θέση στη λίστα των πλέον κερδοφόρων παραγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων της χώρας κατέλαβε η γαλακτοβιομηχανία Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ, που διευθύνεται από τους κ.κ Μιχάλη και Τάκη Σαράντη . Σύμφωνα με την έρευνα, η Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ αύξησε τον κύκλο εργασιών της από 256,7 εκατ. ευρώ σε 281,4 εκατ. ευρώ το 2018. Για το 2019 ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία αναμένει ανάπτυξη του κύκλου εργασιών κατά περίπου 12%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ Α.Ε. αποτελεί τον μεγαλύτερο εισκομιστή ποσοτήτων Ελληνικού γάλακτος το οποίο συλλέγει καθημερινά από 1.700 Έλληνες παραγωγούς.
Το 52% των πωλήσεων της επιχείρησης αφορά τις εξαγωγές, καθώς ενισχύεται από τις κατά τόπους θυγατρικές της.
Ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα υλοποιεί η Ελληνικά Γαλακτοκομεία Α.Ε. στους τομείς της παραγωγής, της συσκευασίας και της αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, ο όμιλος δημιουργεί νέο ψυγείο με χωρητικότητα 25.000 παλέτες. Το συγκεκριμένο ψυγείο, στην έδρα της επιχείρησης στα Τρίκαλα, προορίζεται για την αποθήκευση τόσο της παραγόμενης φέτας, όσο και του γιαουρτιού. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψυχόμενο logistics center στην Ελλάδα, το οποίο θα είναι πλήρως αυτοματοποιημένο. Η συγκεκριμένη επένδυση θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ.
Στη «σκοτεινή πλευρά»
Αντιστοίχως στη «σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού» βρέθηκαν οι επιχειρήσεις που εμφάνισαν υψηλές ζημιές. Μεταξύ αυτών είναι και οι: Vivartia, Κρέτα Φαρμ, Σελόντα, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Νηρεύς, Δέλτα Τρόφιμα και Νίκας.
Δείτε παρακάτω τις βιομηχανίες τροφίμων: