Ο παγκόσμιος χαρακτήρας της πανδημίας του κορωνοϊού και η αβεβαιότητα σε σχέση με την εξέλιξη, τη σοβαρότητα και τη διάρκεια του ιού θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο καθ’ όλο το υπόλοιπο έτος. Ωστόσο, ενώ αναμφίβολα η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί και πιθανόν οι συνθήκες της αγοράς θα διαφέρουν ανά κλάδο, οι επιχειρηματικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου.
Αυτό επισημαίνεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Viohalco, ενώ τονίζεται ότι όλες οι θυγατρικές της εταιρείας παραμένουν προσηλωμένες στη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική τους για την ενίσχυση της θέσης τους στις αγορές τους, μέσω συνεχιζόμενων επενδυτικών προγραμμάτων, τεχνολογικών καινοτομιών, καθώς και βελτιώσεων του κόστους και της λειτουργικής αποδοτικότητας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν:
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 187,5 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 221,6 εκατ. ευρώ).
Το ενοποιημένο αναπροσαρμοσμένο EBITDA (λειτουργικά κέρδη) ανήλθε σε 126 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 156 εκατ. ευρώ), ενώ το ενοποιημένο EBITDA, το οποίο περιλαμβάνει την επίπτωση των τιμών μετάλλων, ανήλθε στα 108 εκατ. ευρώ (πρώτο εξάμηνο 2019: 137 εκατ. ευρώ).
Η εικόνα ανά κλάδο έχει, συνοπτικά, ως εξής:
Στον κλάδο αλουμινίου, οι εταιρίες της Viohalco κατάφεραν να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς, παρά τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας, τον αυξημένο ανταγωνισμό και την επιδείνωση των τιμών μετάλλων που επηρέασαν την κερδοφορία.
Ο κλάδος χαλκού κατάφερε να αυξήσει το μερίδιο αγοράς και να διατηρήσει την κερδοφορία του και μπόρεσε να αξιοποιήσει με επιτυχία την επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών αγορών.
Στον κλάδο χάλυβα, η ζήτηση και οι τιμές πώλησης κατέγραψαν πτώση καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2020.
Ο κλάδος καλωδίων κατέγραψε σταθερή ανάπτυξη στον τομέα των έργων, ενώ η πανδημία είχε αρνητικό αντίκτυπο στο τμήμα που εξυπηρετεί την αγορά των κατασκευών.
Οι παγκόσμιες αγορές ενέργειας αντιμετώπισαν δύσκολες συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, καθώς η απότομη πτώση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου συνδυάστηκε με την αναβολή ή την ακύρωση πολλών έργων λόγω της πανδημίας. Ωστόσο η επίδραση στη Σωληνουργεία Κορίνθου ήταν ήπια.
Τέλος, στον κλάδο ακινήτων, η πανδημία και τα συνεπακόλουθα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας επηρέασαν σημαντικά τους κλάδους των ξενοδοχείων και του λιανικού εμπορίου. Επιπλέον, τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση, αναφορικά με τη μείωση των ενοικίων μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου 2020, επέτειναν αυτές τις προκλήσεις. Παρ’ όλα αυτά, το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο του κλάδου ακινήτων, η οικονομική ευρωστία των μισθωτών και η αποτελεσματική διαχείριση των ακινήτων έδωσαν τη δυνατότητα στον κλάδο να αποφύγει τις καθυστερήσεις καταβολής ενοικίων ή κοινοχρήστων εντός της περιόδου.