search icon

Επιχειρήσεις

VentureFriends – Charge – Big Pi: Οι επενδύσεις, τα ρίσκα και οι προκλήσεις στον κόσμο της ΑΙ (pics)

Απόστολος Αποστολάκης, Κρις Χάμπαση, Νίκος Καλλιαγκόπουλος: Οι Έλληνες επικεφαλείς και partners 3 ισχυρών VCs του διεθνούς startup οικοσυστήματος μιλούν στο newmoney για την «επανάσταση» της Τεχνητής Νοημοσύνης

Το άγνωστο πάντα φοβίζει ένα υψηλό ποσοστό των ανθρώπων και ειδικότερα όταν πρόκειται για την τεχνολογία, όσοι δεν διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις αισθάνονται προφανώς ακόμα πιο έντονη ανασφάλεια. Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει μπει πλέον στη ζωή δισεκατομμυρίων κατοίκων του πλανήτη και αλλάζει τα… πάντα με εξαιρετικά ταχείς ρυθμούς. Η πρόοδος και η εξέλιξη δεν πρέπει, λογικά, να αντιμετωπίζεται με επιφυλακτικότητα, αλλά γεγονός αποτελεί ότι ο κόσμος θα δει αρκετά αργότερα ίσως την «μεγάλη εικόνα» για να μπορέσει να κρίνει σωστά.

Τι φέρνει λοιπόν η ΑΙ;

Δεν υπάρχουν πιο κατάλληλα πρόσωπα για να απαντήσουν σε όσα ερωτήματα συσχετίζονται με την τεχνολογική (και όχι μόνο) «επανάσταση» της εποχής με φόντο την Τεχνητή Νοημοσύνη από τους Έλληνες επικεφαλείς ή partners κορυφαίων VCs, που ακριβώς επενδύουν πολλά εκατομμύρια σε αυτήν, μέσω του παγκόσμιου startup οικοσυστήματος.

Μιλούν στο newmoney:

Απόστολος Αποστολάκης συνιδρυτής και Partner στο VentureFriends, VC με επενδύσεις σε περισσότερες από 60 startup από το 2016, το οποίο σηκώνει το 4ο fund του με κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ (τα 3 πρώτα διαχειρίστηκαν αθροιστικά 170 εκατ. ευρώ) και βρίσκεται πίσω από πολλά success stories του κλάδου, ως μέντορας και επενδυτής. Η ομάδα των VF καταγράφει ήδη τους πρώτους εν δυνάμει ή νυν «μονόκερους» του χαρτοφυλακίου του με κριτήριο την αποτίμηση του 1 δισ. δολ. .

ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας και επενδυτής στο παγκόσμιο startup οικοσύστημα Κρις Χάμπαση (Chris Habachy), επικεφαλής του early stage Venture Capital fund Charge στις ΗΠΑ, με έδρα τη Νέα Υόρκη, με πορεία σε διάφορους τομείς της αγοράς (χρηματιστηριακά, commodity trading, private equity, δικά του startups). Στο χαρτοφυλάκιό του συμπεριλαμβάνονται μάλιστα δυο startups από την Ελλάδα, οι Harbor Lab και Moveo A.I.

– Ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος είναι συνοδοιπόρος του Μάρκου Βερέμη ως Partner στην Big Pi Ventures τα τελευταία χρόνια και προηγουμένως στην ολλανδική Prime Ventures, ένα από τα ισχυρότερα Venture Capital και Growth Equity funds στην Ευρώπη. Με κεφάλαια αυξημένα στα 70 εκατ. ευρώ το ελληνικό VC τρέχει το δεύτερο του fund και έχει φτάσει τις 4 επενδύσεις με στόχο τις 15-18.
Η συζήτησή μαζί τους αφορά τις επενδύσεις τους στο ΑΙ, το μέλλον του και το ποια trends βλέπουν ότι θα οδηγούν το growth, ενώ σχολιάζουν τα ρίσκα και τις προκλήσεις που διαπιστώνουν τόσο επενδυτικά όσο και για την κοινωνία γενικότερα.

Απόστολος Αποστολάκης: «Βελτίωση στην παραγωγικότητα»

«To AI αποτελεί μια τεράστια τεχνολογική αλλαγή και ενώ σίγουρα θα έχει άμεσα θετικές συνέπειες για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, δύσκολα μπορεί κάποιος να προβλέψει αν μεσοπρόθεσμα θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες όπως μια απότομη μείωση στην απασχόληση.
Οπότε ας εστιάσουμε στα θετικά που είναι άμεσα καθώς ήδη βλέπουμε σημαντική βελτίωση στην παραγωγικότητα. Πολλές χρονοβόρες εργασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν. Η αναζήτηση πληροφορίας, η εξαγωγή περίληψης και συμπερασμάτων από δαιδαλώδη κείμενα πλέον είναι πολύ εύκολη με λύσεις όπως το perplexity. Αντίστοιχα εύκολα μπορεί πλέον να γίνει η μετάφραση φωνής σε οποιαδήποτε γλώσσα και η δημιουργία ολοκληρωμένου και ρεαλιστικού video με λύσεις όπως η synthesia ή η elevenlabs με άμεση εφαρμογή στην εκπαίδευση και στη διαφήμιση.», αναφέρει στο newmoney ο κ.Αποστολάκης και προσθέτει:

Ο Απόστολος Αποστολάκης

«Μεγάλη είναι η επίδραση του AI στο χώρο των πωλήσεων και εξυπηρέτησης πελατών. Πρόσφατα ακούσαμε για το Job and talent μια μεγάλη εταιρεία που κάνει 300.000 συνεντεύξεις το μήνα για προσλήψεις blue collar προσωπικού να χρησιμοποιεί τη happy robots που παρέχει ΑΙ agents οι οποίοι αυτόματα καλούν τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους που έχουν κάνει αίτηση, να τους κάνουν συνέντευξη και να αξιολογούν αν τα προφιλ ταιριάζουν με τις ανάγκες τις εταιρείας.
Ακόμη και στο κομμάτι ανάπτυξης λογισμικού είναι εντυπωσιακό ότι senior developers χρησιμοποιούν λύσεις ΑΙ (copilots) για να γράψουν αυτόματα συγκεκριμένα κομμάτια κώδικα.».

Ο επικεφαλής των VentureFriends καταλήγει:

«Ρωτήσαμε τις εταιρείες που έχουμε υποστηρίξει με τη VentureFriends και οι περισσότερες ώριμες εταιρείες μας όπως το Blueground, Spotawheel, WelcomePickups, Plum, έχουν εφαρμόσει λύσεις στους τομείς ανάπτυξης λογισμικού πωλήσεων και customer service.
Σαν παράδειγμα η Blueground ήδη απαντάει στην πλειονότητα των customer service ερωτημάτων αυτόματα με τη βοήθεια ΑΙ.
Πέρα από την υιοθέτηση ΑΙ από τις υφιστάμενες εταιρείες μας, η VentureFriends έχει επενδύσει σε αρκετές AI first εταιρείες όπως το GasparAI που βοηθάει εταιρείες στην αυτόματη επίλυση ερωτημάτων προς το service desk, στο CubeAI που βοηθάει εταιρείες logistics στην αυτόματη διεκπεραίωση αιτημάτων για φορτία και στη neuraltrust που παρέχει analytics και security monitoring στις λύσεις AI που έχει υιοθετήσει μια εταιρεία.»

Κρις Χάμπαση: «Εκεί που ήταν το Ίντερνετ το 1999»

«H Charge Ventures (charge.vc) ιδρύθηκε το 2015. Έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και επενδύει σε εταιρείες που είναι based εκεί. Αυτή τη στιγμή επενδύουμε από το 3ο fund, έχουμε pre-seed focus, και έχουμε επενδύσει σε περίπου 90 εταιρείες.», εξηγεί αρχικά ο κ.Χάμπαση και συνεχίζει:
«Επενδύουμε σε εταιρείες AI από το 2016 – δεν είναι κάτι καινούριο για εμάς. Πλέον, οι περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν την τεχνολογία AI, είναι σαν να λέμε ότι επενδύουμε στο “ίντερνετ”.
Κάποιες αξιοσημείωτες επενδύσεις μας περιλαμβάνουν την Higgsfield AI, ένα νέο LLM μοντέλο για AI βίντεο, την Justpoint, εταιρεία που χρησιμοποιεί AI για την ανίχνευση επικίνδυνων χημικών, φαρμακευτικών προϊόντων και καταναλωτικών προϊόντων που βλάπτουν την υγεία μας και χρησιμοποιεί το νομικό σύστημα μέσω μαζικών αγωγών για να αποτρέψει περαιτέρω ζημιά, και την Heeyo, μια AI-powered πλατφόρμα σχεδιασμένη για παιδιά 3 έως 11 ετών, προσφέροντας διαδραστικές μαθησιακές εμπειρίες μέσω εξατομικευμένων AI companions, με co-investor την OpenAI, και πολλές άλλες φυσικά.».

O Κρις Χάμπαση

Σχετικά με το μέλλον του AI και τα trends που θα οδηγήσουν το growth, είναι ξεκάθαρος:

«Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για το μέλλον της AI. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα έχει περάσει το Turing Test, δηλαδή μπορεί να «σκέφτεται» σαν άνθρωπος. Η τεχνολογία AI σήμερα βρίσκεται εκεί που ήταν το Ίντερνετ το 1999. Το μέλλον μπορεί να είναι εντυπωσιακό (π.χ. ταχεία ανακάλυψη φαρμάκων και εξατομικευμένη ιατρική που θα εξαλείψουν όλες τις ασθένειες, αυτόνομα οχήματα και ρομποτική, κ.α.) όσο και τρομακτικό (Artificial Super-intelligence – ASI), αν δεν μπουν ρυθμιστικές βάσεις ΧΘΕΣ. Σκεφτείτε ότι η AI λειτουργεί σαν agent, δηλαδή είναι η πρώτη τεχνολογία στην ιστορία του πολιτισμού μας που μπορεί να δρα αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινη εντολή, κάτι που δεν ισχύει για άλλες τεχνολογίες. Κάποιοι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι οι υπολογιστές το 2045 θα είναι μέχρι και ένα δισ. φορές εξυπνότερες από τον άνθρωπο. Η αναλογία είναι αντίστοιχη με εκείνη του Αϊνστάιν και μιας μύγας. Εμείς είμαστε η μύγα!»

Τέλος, ο Κρις Χάμπαση αναλύει τα ρίσκα και τις προκλήσεις της ΑΙ, τόσο επενδυτικά όσο και για την κοινωνία:
«Για την κοινωνία, υπάρχει κίνδυνος πόλωσης και ανάπτυξης ακραίων τάσεων μέσω ρεαλιστικού αλλά μη αληθινού περιεχομένου στα social media, κατάχρησης απόρρητων δεδομένων που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ασφαλή, και άλλων μεγαλύτερων προκλήσεων στο μέλλον.
Επενδυτικά, οι BigTech εταιρείες ελέγχουν τους πόρους και τα data. Το να επενδύει κάποιος σε μικρότερα startups για να ανταγωνιστούν τη Microsoft, τη Nvidia ή την Amazon είναι συνταγή αποτυχίας. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 85% των AI startups τα επόμενα 3 χρόνια θα κλείσουν.».

Νίκος Καλλιαγκόπουλος: «Νέοι τομείς ανοίγονται διάπλατα μπροστά μας»

«Σήμερα επενδύουμε από το δεύτερο fund της Big Pi Ventures. Με φρέσκα κεφάλαια περί των 70 εκατομμυρίων, εστιάζουμε κυρίως στους τομείς της Επιστήμης των Υπολογιστών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, αλλά και στους τομείς των Επιστημών Υγείας όπως εργαλεία για ιατρούς ή για ιατρική έρευνα και το ανθρώπινο γονιδίωμα. Η μέση επένδυση κυμαίνεται μεταξύ 1.5 και 2.5 εκατομμυρίων, ενώ σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε περί τις 15-18 εταιρίες στα επόμενα χρόνια.», δηλώνει αρχικά ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος στο newmoney και συμπληρώνει:
«Μέχρι στιγμής το fund έχει πραγματοποιήσει 4 επενδύσεις, ενώ έπονται δύο ακόμα. Η LSPR επιτρέπει την ανάγνωση του ανθρώπινου DNA πολύ ταχύτερα και φθηνότερα. Η TileDB κατασκευάζει ένα λογισμικό διαχείρισης δεδομένων, το οποίο αποθηκεύει, διαχειρίζεται και αναλύει μεγάλες ποσότητες σύνθετων δεδομένων. Η Acumino, δραστηριοποιείται στον τομέα της ρομποτικής επιτρέποντας τη μεταφορά δεξιοτήτων από τον άνθρωπο στα ρομπότ. Η τελευταία μας επένδυση ελαχιστοποιεί το χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια μαγνητική τομογραφία, αλλάζοντας τα δεδομένα στον κλάδο των διαγνωστικών εξετάσεων.».

Ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων εταιριών στις οποίες επενδύουμε. Ο συνδυασμός ταχύτατης υπολογιστικής δύναμης, πολύ αποδοτικών αλγορίθμων και τεράστιου όγκου δεδομένων, έφερε τους εκθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της. Νέοι τομείς ανοίγονται διάπλατα μπροστά μας, όπως τα αυτόνομα οχήματα, νέα ιατρικά συστήματα, συστήματα ρομποτικής κ.λπ. Ο εκδημοκρατισμός της (μέσω ανοιχτών και δωρεάν εργαλείων) την έχει καταστήσει προσιτή σε ένα μεγάλο κοινό, δίνοντας μια γεύση της δύναμης της και της ταχύτητας με την οποία αυτή μπορεί να εξαπλωθεί, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γνωστό σε όλους μας πλέον ChatGPT.»

Καταλήγει ο partner της Big Pi Ventures:

«Όπως κάθε νέα τεχνολογία, η Τεχνητή Νοημοσύνη έρχεται με ρίσκα και ευκαιρίες, για τους επενδυτές και την κοινωνία. Επενδυτικά, ανοίγει πόρτες σε εταιρίες που έχουν τη δυναμική να αλλάξουν τον κόσμο. Σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ οι εφαρμογές της έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την παραγωγικότητα και να λύσουν πολύπλοκα προβλήματα, έρχονται με νέα διλήμματα, ηθικά και πρακτικά. Όπως έχει γράψει ο Yuval Noah Harari στο βιβλίο 21 μαθήματα για τον 21ο αιώνα, ‘όπως η βιομηχανική επανάσταση έφερε την εργατική τάξη, η Τεχνητή Νοημοσύνη ενέχει τον κίνδυνο να φτιάξει μια νέα τεράστια τάξη «ασήμαντων ή άσχετων» ανθρώπων’. Είναι στο χέρι της ανθρωπότητας πως θα εκμεταλλευτεί αυτή την τεχνολογική έκρηξη που συντελείται αυτή τη στιγμή μπροστά στα μάτια μας, κρατώντας τα θετικά και ελαχιστοποιώντας τα αρνητικά της στοιχεία.».

Διαβάστε ακόμη 

Ενέργεια: Ανησυχία για το χειμερινό ράλι στο ρεύμα, καπέλο 40% μέσα σε τρεις μέρες

Η επόμενη μέρα των ελληνικών τραπεζών: Πώς τη διαμορφώνουν οι Ελληνες τραπεζίτες

Μαίρη και Μάικλ Τζαχάρις: Η δωρεά των $50 εκατ. στο The Met και ο Ναός του Αγ. Νικολάου στο Ground Zero (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version