Με το νέο lockdown να είναι πλέον ώρες μακρυά χιλιάδες καταναλωτές σπεύδουν από χθες να προλάβουν να κάνουν αγορές που προγραμμάτιζαν για το επόμενο διάστημα. Σούπερ μάρκετ, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών, καταστήματα αθλητικών ειδών έχουν την τιμητική τους, όπως και τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Από εκεί και έπειτα από το πρωϊ του Σαββάτου τα μόνα που θα παραμείνουν ανοιχτά τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα είναι σε γενικές γραμμές: Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, φούρνοι, ιχθυοπωλεία κλπ), καταστήματα οπτικών και ακουστικών βαρηκοϊας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας, τα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, τα καταστήματα εστίασης στο κομμάτι που αφορά το take away και το delivery, καθαριστήρια, περίπτερα, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων, Υπηρεσίες υγείας, κτηνιατρικών υπηρεσιών, και Pet shops.
Όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες καταστημάτων μπορούν να βασιστούν μόνο στο ηλεκτρονικό ή μέσω call center κανάλι πωλήσεων, το οποίο από μόνο του δεν επαρκεί για την κάλυψη των απωλειών ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο ερωτηματικό για το εάν αυτή τη φορά δεν θα υπάρξουν προβλήματα στις παραδόσεις απ’ τον πολλαπλασιασμό του όγκου των προϊόντων που θα πρέπει να διαχειριστούν οι εταιρείες ταχυμεταφορών.
Μεγάλες αλυσίδες, όπως η Leroy Merlin, η Κωτσόβολος και η Public Media Markt έχουν ζητήσει να επιτραπεί η λειτουργία pick up points σε κάποια καταστήματα τους προκειμένου να παραλαμβάνουν οι πελάτες χωρίς να βγαίνουν καν απ’ το αυτοκίνητο τους τα προϊόντα που θα έχουν αγοράσει στο διαδίκτυο. Κάτι που θεωρούν ότι θα βοηθήσει να μην επιβαρυνθούν τόσο οι ταχυμεταφορές ενόψει μάλιστα και της Black Friday όπου ο όγκος των προϊόντων πολλαπλασιάζεται. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney το αίτημα έχει απορριφθεί προς το παρόν απ’ το Υπ. Ανάπτυξης τόσο για λόγους υγειονομικούς όσο και γιατί θα τεθεί ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού απ’ τις μικρότερες επιχειρήσεις.
Οι τελευταίες μέσω της ΕΣΕΕ ήδη αντιδρούν στο γεγονός ότι οι υπεραγορές τροφίμων -σουπερμάρκετ, που θα παραμείνουν ανοικτές, θα πωλούν και διαρκή αγαθά, όπως είδη ένδυσης, παιχνίδια κοκ. Σε επιστολή της Συνομοσπονδίας στον υπ. Ανάπτυξης ζητεί την απαγόρευση πώλησης τέτοιου είδους προϊόντων εγείροντας ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού.
Σε κάθε περίπτωση οι φορείς του λιανεμπορίου κρούουν κώδωνα κινδύνου για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα λόγω της αναστολής εργασιών σε μία ιδιαίτερη περίοδο για το εμπόριο μιας και έπεται η Black Friday και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά γίνεται περίπου το 25% του ετήσιου τζίρου!
Προς το παρόν και με βάση όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου που κλείνουν από αύριο μπορούν να υπολογίζουν στην: αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων τους, την αναστολή καταβολής του ΦΠΑ Νοεμβρίου και μετάθεση του μετά τον Απρίλιο του 2021 με δυνατότητα αποπληρωμής του άτοκα σε 12 μηνιαίες δόσεις, αναστολή της δόσης που θα πλήρωναν το Νοέμβριο για ρυθμισμένες οφειλές σε εφορία και Ταμεία και μετάθεση της μετά το πέρας της ρύθμισης, αναστολή δόσεων δανείων ως το τέλος της χρονιάς, μείωση του ενοικίου κατά 40% καθώς επίσης και ένταξη στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο πλέον δεν λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της πτώσης του τζίρου. Οι επιχειρήσεις μέσα απ’ το 4ο και 5ο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής θα λάβουν κατ’ ελάχιστον 2.000 ευρώ με το 50% να είναι επιδοτούμενο, κοινώς δεν θα το επιστρέψουν. Την ερχόμενη εβδομάδα επίσης θα αποσαφηνιστεί και το ζήτημα με την παράταση πληρωμών των επιταγών.
Για δεκάδες χιλιάδες λουκέτα μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων – και μάλιστα άμεσα – προειδοποιεί η ΓΣΕΒΕΕ. Όπως λέει τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μεταφέρουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς το μέλλον για επιχειρήσεις που λειτουργούν πλέον σε ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον. Ως εκ τούτου ζητεί οι δράσεις που ανακοινώθηκαν απ’ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης «να συμπληρωθούν από νέες ρυθμίσεις διαγραφής υποχρεώσεων για τις πληττόμενες μικρές επιχειρήσεις που ήδη συγκεντρώνουν ένα πολύμηνο και πολυεπίπεδο κόστος, το οποίο επιβαρύνει δραματικά τη βιωσιμότητα τους. Κρίνεται αναγκαία επίσης η περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσα από ευρύτερα μέτρα άμεσων επιχορηγήσεων δεδομένου ότι η έκταση και ο τύπος των υφιστάμενων μέτρων δεν επαρκούν για την κάλυψη των κρίσιμων αναγκών. Επιπλέον, απαιτείται άμεσα ένα λειτουργικό σχέδιο για το σημαντικό ζήτημα παράτασης πληρωμής των επιταγών».